ΓΔ: 1448.57 0.11% Τζίρος: 1.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:35:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shuttestock

Προσδοκίες για νέα υψηλά με το βλέμμα σε MSCI και το case της Attica Group

Η πρώτη 5θήμερη εβδομάδα για το ΧΑ, οι ανακοινώσεις για την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, η άτυπη κόντρα ΕΥΡΩΒ - ΕΤΕ, το «στοίχημα» της Alpha, η κόπωση του ΟΠΑΠ και η πτήση για Aegean και Profile.

Με καλούς οιωνούς ξεκινά και η νέα εβδομάδα τόσο για το ελληνικό χρηματιστήριο όσο και για τις διεθνείς αγορές, πολλές εκ των οποίων κινούνται σε ιστορικά υψηλά.

Συνολικά, 18 χρηματιστηριακές αγορές ανά τον κόσμο βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά, κάτι που λέει πολλά για την εικόνα… ευρωστίας και καλής ψυχολογίας που επικρατεί ευρύτερα. Μεταξύ άλλων, από την Ευρώπη σε ιστορικά υψηλά βρίσκονται αγορές όπως ο FTSE 100 του Λονδίνου, ο DAX της Φρανκφούρτης, ο CAC 40 του Παρισιού και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600. Συνάμα, ο βαρύτερος χρηματιστηριακός δείκτης στον κόσμο, ο S&P 500 είναι μια ανάσα από το ιστορικό υψηλό του.

Η εβδομάδα για το ελληνικό χρηματιστήριο θα έχει πέντε συνεδριάσεις μετά από καιρό, καθώς είχαν μεσολαβήσει αρκετές αργίες για το Πάσχα των Καθολικών και κατόπιν των Ορθοδόξων, αλλά και η μεταφορά της Πρωτομαγιάς.

-- MSCI: Αύριο Τρίτη 14 Μαΐου αναμένονται οι ανακοινώσεις για την αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI, ενώ οι όποιες αλλαγές θα εφαρμοστούν από τη Δευτέρα 3 Ιουνίου, οπότε την Παρασκευή 31 Μαΐου θα έχουμε το rebalancing. Σήμερα στον MSCI Greece Standard συμμετέχουν οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική, Τράπεζα Πειραιώς, Μυτιληναίος και Motor Oil.

-- Eurobank – Εθνική: Η… ιδιότυπη κόντρα στο ταμπλό συνεχίζεται. «Αγκαλιά» στις αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, η πρώτη είναι στο +29,12% και η δεύτερη στο +28,78%. Παράλληλα, υπάρχει και κόντρα στις κεφαλαιοποιήσεις. Η Eurobank κρατάει τα ηνία στον κλάδο με αποτίμηση 7,72 δισ. ευρώ και η Εθνική ακολουθεί στα 7,4 δισ. ευρώ. Αμφότερες είναι σε υψηλά οκτώμισι περίπου ετών.

Η πορεία της μετοχής της Eurobank, 10 Οκτωβρίου 2023 - 10 Μαΐου 2024

-- Alpha Bank: Η αποτίμηση της τράπεζας έχει μείνει πολύ πίσω όχι μόνο σε σχέση με το δίδυμο ΕΤΕ - Eurobank αλλά και σε σχέση με την Τράπεζα Πειραιώς. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Μαΐου, ίσως σημάνει την αντεπίθεση της μετοχής, καθιστώντας την ενδιαφέρον επενδυτικό «στοίχημα» της εβδομάδας. Στο +6,82% από την αρχή του έτους. Στις 16 Μαΐου ανακοινώνει αποτελέσματα και η Eurobank.

Η πορεία της μετοχής της Alpha Bank, 10 Οκτωβρίου 2023 - 10 Μαΐου 2024

-- Attica Συμμετοχών: Η μετοχή παραμένει καθηλωμένη κάτω από το επίπεδο των 2,6 ευρώ, τιμή που πραγματοποιήθηκε η δημόσια πρόταση της Strix. Διαπραγματεύεται κοντά στη λογιστική της αξία -ίδια κεφάλαια 496 εκατ. ευρώ και κεφαλαιοποίηση 583 εκατ. ευρώ- με το enterprise value (κεφαλαιοποίηση και καθαρός δανεισμός) να ανέρχεται στο 1,05 δισ. ευρώ. Η άνθηση του τουρισμού δίνει ώθηση στα μεγέθη της, ενώ παράλληλα η εταιρεία προχωρά σε επενδύσεις διευρύνοντας τις δραστηριότητές της. Στο +20,9% από την αρχή του έτους.

Η πορεία της μετοχής της Attica Συμμετοχών, 10 Οκτωβρίου 2023 - 10 Μαΐου 2024

-- Viohalco: Σημαντική η αντίδραση των τριών μετοχών του ομίλου από τα χαμηλά της 16ης Απριλίου με τη Cenegy Holdings να είναι στη θέση του οδηγού με άνοδο 20,61% παρά τη διόρθωση -1,79% της Παρασκευή. Η μητρική είναι στο +16,18% και η ElvalHalcor στο +13,05%. Ο μοναδικός όμιλος στην Ελλάδα με τρεις εισηγμένες που σύντομα θα γίνουν τέσσερις με την προσθήκη της Noval Properties. Κάποτε, θυμίζουμε, είχε εφτά εισηγμένες.

-- ΟΠΑΠ: Εκτός φόρμας ο τίτλος, ο μοναδικός που υποχωρεί (-4,23%) από το ράλι που ξεκίνησε στις 16 Απριλίου, κάτι που οφείλεται και στην αποκοπή μερίσματος. Μόλις στο +0,26% από την αρχή του χρόνου.

Η πορεία της μετοχής του ΟΠΑΠ, 10 Οκτωβρίου 2023 - 10 Μαΐου 2024

-- Aegean Airlines: Συμπλήρωσε εφτά συνεδριάσεις χωρίς πτώση, ενώ είναι στο +16,15% από τις 16 Απριλίου, ακριβώς όση είναι και η απόδοσή της το 2024 (+16,05%). Την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της Τουριστικής Έκθεσης Arabian Travel Market 2024 (ATM) στο Ντουμπάι, ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τη Saudia για πτήσεις κοινού κωδικού. Οι επιβάτες των δύο εταιρειών για έχουν αυξημένες ταξιδιωτικές επιλογές για πτήσεις από και προς Αθήνα, Τζέντα και Ριάντ. Η Aegean θα προσθέσει τον κωδικό της στις πτήσεις της Saudia από και προς Τζέντα και Ριάντ, ενώ αντίστοιχα η Saudia θα προσθέσει τον κωδικό της στις πτήσεις της ελληνικής εταιρείας από και προς Τζέντα και Ριάντ. Οι πτήσεις κοινού κωδικού των δυο εταιρειών ξεκινούν άμεσα.

Η πορεία της μετοχής της Aegean, 10 Οκτωβρίου 2023 - 10 Μαΐου 2024

-- Dimand: Νέα ιστορικά χαμηλά τα 9,50 ευρώ μετά και το -1,14% της Παρασκευής, ενώ χάνει φέτος, σε μια ανοδική αγορά, 10,38%. Θυμίζουμε ότι ήταν η μόνη μετοχή του Mid Cap με απώλειες και πέρυσι, όταν και έχασε 28,86% της αξίας της, ενώ από την ημέρα της εισαγωγής της και τα 15 ευρώ (6 Ιουλίου 2022) υποχωρεί άνω του 34%, χάνοντας 5,5 ευρώ ανά μετοχή. Και όλα αυτά, σε μια άκρως ανοδική αγορά. 

Η πορεία της μετοχής της Dimand, 10 Οκτωβρίου 2023 - 10 Μαΐου 2024

-- Profile Software: Στις 13 τελευταίες συνεδριάσεις από τις 17/4 καταγράφει ράλι +28,79%, ενώ την Παρασκευή ξεχώρισε με ράλι +5,81% και κλείσιμο στα 5,10 ευρώ με αυξημένο όγκο 269 χιλ. τεμαχίων και τζίρο 1,35 εκατ. ευρώ. Κάποιοι την ενέπλεξαν σε σενάρια περί πώλησης, αλλά ο ιδρυτής και κύριος μέτοχος Μπάμπης Στασινόπουλος πολύ δύσκολα θα πουλήσει. Αγαπάει το δημιούργημά του τόσο που είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκεφτεί άλλο δρόμο… Έτσι κι αλλιώς η Profile αποτελεί μια ξεχωριστή αξία, με πολύ μεγάλη εξειδίκευση σε ιδιοπαραγόμενα προϊόντα για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, έχοντας μπει σε ένα κλειστό κλαμπ περίπου 25 εταιρειών που υλοποιούν τέτοια έργα παγκόσμια, για μεγάλους τραπεζικούς ομίλους. Αποτελεί την πιο διεθνοποιημένη εταιρεία πληροφορικής της χώρας, μετά την Intrasoft Interational που πλέον ανήκει σε δανέζικα συμφέροντα.

Η πορεία της μετοχής της Profile, 10 Οκτωβρίου 2023 - 10 Μαΐου 2024

-- Unibios: Εντυπωσιακό +27,56% από τις 16 Απριλίου, έκλεισε την Παρασκευή στα 1,4350 ευρώ που είναι νέα υψηλά περίπου δέκα ετών. Βελτιώνει τα μεγέθη της, έχει νοικοκυρευτεί, βλέπει και σημαντικές προοπτικές πλέον στο χώρο της επεξεργασίας νερού, μέσω της Watera Hellas που πλέον είναι η κύρια δραστηριότητά της.

-- Ατζέντα: Αύριο Τρίτη, πριν την έναρξη της συνεδρίασης ο ΟΤΕ θα ανακοινώσει αποτελέσματα 1ου τριμήνου 2024, τα οποία αναμένονται με ενδιαφέρον σε μια κομβική συγκυρία για τον Οργανισμό καθώς αλλάζει το management μετά από 13 χρόνια. Η διοίκηση του ΟΤΕ θα διοργανώσει την ίδια ημέρα και ώρα 13.00 (Ελλάδα) /12.00 (Ευρώπη) /11.00 (Ηνωμένο Βασίλειο) /06.00 (Ανατ. ΗΠΑ) τηλεδιάσκεψη με αναλυτές και επενδυτές για να συζητήσει λεπτομέρειες των αποτελεσμάτων και προοπτικές. Την Πέμπτη (16/5) θα δημοσιεύσουν μεγέθη 1ου τριμήνου οι Alpha Bank, Eurobank και HelleniQ Energy.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
MARKET MAKER

Το σοκ του 28%, τα συν και πλην για το ΧΑ και κάτι ψήνεται στην Εθνική

Προβληματισμός για τις επιπτώσεις των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών στις αγορές, οι προσδοκίες για Εθνική - Eurobank, ο Γ. Κοντόπουλος αγοράζει ΕΧΑΕ, η αντίδραση της ΜΠΕΛΑ και το άλμα της ΕΚΤΕΡ.
MARKET MAKER

Οι αλλαγές στον «μικρό» MSCI, η δύναμη της ΕΤΕ, η διόρθωση της Τιτάν και ο ΟΤΕ

Optima και Αεροδρόμιο εισέρχονται στον MSCI μικρής κεφαλαιοποίησης, η Εθνική ξεχώρισε και πάλι με άνοδο, η Τιτάν διορθώνει μετά το ράλι και γιατί τα αποτελέσματα του ΟΤΕ δεν έδωσαν ώθηση στη μετοχή.
MARKET MAKER

Τι τρόμαξε τους επενδυτές στις τράπεζες, το χαμόγελα στον ΟΠΑΠ και η ΕΚΤΕΡ

Το φάσμα έκτακτου φόρου και η απειλή ρύθμισης για τις προμήθειες τρόμαξαν τους επενδυτές στις τράπεζες, τα νέα δεδομένα για Πειραιώς και Alpha, τα καλά νέα του ΟΠΑΠ από Κύπρο, η ΓΣ της ΕΚΤΕΡ για το split και η πίεση στην ΜΟΗ.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
MARKET MAKER

Τι βάρυνε την αγορά, η επιστροφή της Intralot και το μονότερμα της Eurobank

Η αποκοπή μερισμάτων που βάρυναν την αγορά, η άνοδος - κόντρα της Eurobank στις νέες τραπεζικές πιέσεις, η επιστροφή της Intralot στον Γενικό Δείκτη και το άλμα της μετοχής και η ανώμαλη προσγείωση της Aegean.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
MARKET MAKER

Ο «αδαής» πωλητής στην Ελλάκτωρ, το ριμπάουντ της ΕΤΕ και η σκυτάλη στο METLEN

Η νέα μικρή άνοδος του ΓΔ, η ορμή της Εθνικής και το business plan, ο πωλητής των 300.000 μετοχών της Ελλάκτωρ που... βγάζει μάτι, η αγορά προεξοφλεί το deal της ΤΕΝΕΡΓ και το ΜΥΤΙΛ δίνει τη θέση του στο ταμπλό στο METLEN.
MARKET MAKER

Η «βουτιά» στην Ευρώπη, η ανοσία της Αθήνας και τα σημεία που κάνουν διαφορά

Πώς εξηγείται η ανθεκτικότητα του ΧΑ σε μια κακή ημέρα για την Ευρώπη, η αναβάθμιση από Moody's δίνει νέα δυναμική στη Eurobank, η πίεση στην Εθνική και το placement και η μετριότητα της Lamda στο ταμπλό.