ΓΔ: 860.03 -1.76% Τζίρος: 47.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Στη δίνη του πληθωρισμού η Wall, μεγάλες απώλειες για τους δείκτες

Ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 4,2%, πολύ πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για 3,6%. Στα ομόλογα, η απόδοση του 10ετούς τίτλους διαμορφώθηκε στο 1,69%.

Υπό έντονη πίεση βρέθηκαν σήμερα οι δείκτες της Wall λόγω της εκτίναξης του πληθωρισμού, ο οποίος ξεπέρασε κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών και διαμορφώθηκε στο 4,2%.

Συγκεκριμένα, o Dow Jones κινήθηκε 1,99% χαμηλότερα στις 33.587 μονάδες, ο Nasdaq κατέγραψε πτώση 2,67% στις 13.031 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημείωσεαπώλειες 2,12% στις 4.063 μονάδες.

Οι φόβοι για τον πληθωρισμό και την πιθανή επίδρασή του στη νομισματική πολιτική είναι ένα θέμα που επανέρχεται στη συζήτηση, μετά τα «καμπανάκια» που ήχησαν στην αγορά λόγω της πολύ μεγάλης ανόδου του δείκτη πληθωριστικών προσδοκιών, ο οποίος αντανακλά τις εκτιμήσεις της αγοράς ομολόγων για τον πληθωρισμό σε βάθος πενταετίας (προκύπτει ως διαφορά των αποδόσεων ανάμεσα στα πενταετή ομόλογα με ρήτρα πληθωρισμού και στα απλά ομόλογα ίδιας διάρκειας). Ο δείκτης αυτός αυξήθηκε κατά 3,4 μονάδες βάσης, στο 2,73%, που είναι και η υψηλότερη καταγραφή από το 2006, πάνω από το τελευταίο ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 2008.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 4,2%, πολύ πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών που έκαναν λόγο πως θα διαμορφωθεί στο 3,6%. Ωστόσο, η αύξηση των τιμών κατά 0,8% τον Απρίλιο και μόνο κατέστησε σαφές ότι η άνοδος δεν ήταν εξ ολοκλήρου αποτέλεσμα στρεβλώσεων από πέρυσι στην αγορά πετρελαίου όταν οι τιμές του αργού πετρελαίου έπεσαν για λίγο κάτω από το μηδέν ενάντια σε μια κατάρρευση της ζήτησης που οφείλεται στο Covid-19.

Ακόμα και όταν απογυμνώθηκαν από ορισμένα από τα πιο ασταθή στοιχεία τους, τα δεδομένα ήταν άσχημα: ο βασικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε 0,9% τον μήνα, η μεγαλύτερη μηνιαία άνοδος από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Αυτό άφησε τον κεντρικό πληθωρισμό να τρέχει με ρυθμό 3,0%.

«Με τους αριθμούς πληθωρισμού να είναι ακόμη υψηλότεροι από το αναμενόμενο - ακόμη και λαμβάνοντας υπόψη τις βασικές επιπτώσεις - θα κάνει την αγορά να επανεκτιμήσει την άποψή της σχετικά με τα επιτόκια», δήλωσε ο Κρις Ζακαρέλι, επικεφαλής των επενδύσεων της Independent Advisor Alliance«Η αγορά ομολόγων ήταν εκπληκτικά αληθινή σχετικά με την αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων και τελικά θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι τα τρέχοντα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά».

Στην αγορά εντείνεται η συζήτηση για το κατά πόσον ο πληθωρισμός θα επιμείνει αρκετά για να αναγκάσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να σφίξει την χαλαρή  νομισματική πολιτική της νωρίτερα από ό, τι υποδηλώνει η τρέχουσα καθοδήγηση, ενώ τα μεγάλα πακέτα στήριξης έχουν πυροδοτήσει ένα ράλι τιμών στις παγκόσμιες αγορές αυξάνοντας τις ανησυχίες πως οι αποτιμήσεις των μετοχών βρίσκονται ψηλά. Η ετήσια σύγκριση του πληθωρισμού ενισχύθηκε επίσης από το σοκ της διακοπής παραγωγής που προκάλεσε η πανδημία το 2020.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της Fed διαβεβαιώνουν τους επενδυτές ότι η ανάκαμψη των ΗΠΑ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κινδύνους και είναι πρόωρο να συζητήσουμε την απόσυρση της νομισματικής στήριξης. Παράλληλα είχαν δείξει ότι η Fed είναι έτοιμη να ανεχθούν υπερβάσεις του πληθωρισμού με στόχο να δοθεί ώθηση στην ανάκαμψη μετά την πανδημία, όπου η δημιουργία θέσεων εργασίας θα είναι καθοριστική. Και σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα σχετικά με την αύξηση του εργατικού δυναμικού που υποβαθμίζουν σημαντικά τις προβλέψεις.

«Ενώ αυτή ήταν μια τεράστια έκπληξη, η Fed πιθανότατα θα συνεχίσει να ισχυρίζεται ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι παροδικές και θα εξασθενίσουν φέτος, καθώς η ζήτηση των καταναλωτών για αγαθά όλο και υποχωρεί», αναφέρει η Jefferies.

Στο ταμπλό, Οι μετοχές της τεχνολογίας, οδηγήθηκαν σε πτώση  καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν. Οι μετοχές των Alphabet, Microsoft, Facebook, Amazon και Apple μειώθηκαν από 1,16% έως 3,03%., ενώ οι μετοχές των Nvidia και AMD καταγράφουν επίσης απώλειες. Η Tesla υποχωρεί περίπου 3%. Η JPMorgan σημειώνει απώλειες 0,69%, ενώ η Occidental Petroleum είχε κέρδη 2,41%. Η Chevron κινήθηκε 0,63% υψηλότερα. Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκε η Wendy’s, καθώς ανακοίνωσε κέρδη και πωλήσεις που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Αντίθετα, απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Novavax, μετά την υποβάθμισή της σε ουδέτερο από την JP Morgan.

Στα ομόλογα, η απόδοση του 10ετούς τίτλους διαμορφώθηκε στο 1,69%.

Στη Γηραιά Ήπειρο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,3% στις 437 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο είχε κέρδη 0,91% στις 7.011 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κατέγραψε άνοδο 0,2% στις 15.150 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κινήθηκε 0,19% υψηλότερα στις 6.279 μονάδες.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ