ΓΔ: 903.51 -0.51% Τζίρος: 45.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:48:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

«Καίει» τις αγορές η ακριβή ενέργεια, ηχηρή προειδοποίηση από την ΕΚΤ

Με πτωτικές τάσεις άρχισε η χρηματιστηριακή εβδομάδα, καθώς εκτινάσσεται η τιμή του πετρελαίου. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας προειδοποιεί τους επενδυτές να λάβουν σοβαρά υπόψη τον πληθωρισμό.

Άλλη μια δύσκολη εβδομάδα για τις αγορές έχει αρχίσει, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες σε υποχώρηση και τα futures των αμερικανικών δεικτών να υποδεικνύουν πτωτικό άνοιγμα της συνεδρίασης, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν με αγωνία την εξέλιξη της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, σε συνδυασμό με τις ενδείξεις που πληθαίνουν για επιβράδυνση της ανάκαμψης των μεγάλων οικονομιών.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης Stoxx 600 βρίσκεται σταθερά στο «κόκκινο», με τις απώλειες να φθάνουν το 0,50% γύρω στις 14.00, ενώ τα futures του Dow υποχωρούν κατά 0,30% και του S&P 500 κατά 0,50%, μετά τη μικρή πτώση της Παρασκευής. Ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ ακολουθεί κατά πόδας τις διεθνείς αγορές, υποχωρώντας κατά 0,80%, ύστερα από μια εβδομάδα ανόδου κατά 2,47%.

Ο συνδυασμός ολοένα και αυξανόμενων πληθωριστικών πιέσεων, οι οποίες φαίνεται να ξεπερνούν σε ένταση και διάρκεια τις αρχικές εκτιμήσεις των κεντρικών τραπεζών, με στοιχεία που υποδεικνύουν σοβαρή επιβράδυνση μεγάλων οικονομιών έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο μια ξεχασμένη λέξη της δεκαετίας του '70: στασιμοπληθωρισμός (stagflation). Ως γνωστόν, η δεκαετία του '70 ήταν «μαύρη» για τα χρηματιστήρια, καθώς η παγκόσμια πετρελαϊκή κρίση είχε προκαλέσει υψηλό πληθωρισμό και οικονομική στασιμότητα, κρατώντας σε διαρκή πίεση τις τιμές των μετοχών.

Η προειδοποίηση από τον κεντρικό τραπεζίτη της Ολλανδίας

Σε μια βαρυσήμαντη προειδοποίηση προς τους επενδυτές, ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Κλάας Κνοτ τόνισε σήμερα ότι οι επενδυτές πρέπει να έχουν επίγνωση του ρίσκου που δημιουργεί ο πληθωρισμός για να αποφύγουν αναπροσαρμογές - σοκ στις αποτιμήσεις των μετοχών, παρά το γεγονός ότι οι πληθωριστικές πιέσεις φαίνεται πως θα είναι προσωρινές.

Όπως τόνισε ο Κνοτ, η σημερινή διάθεση ανάληψης κινδύνων από τους επενδυτές μπορεί να διατηρηθεί μόνο εάν ο πληθωρισμός και τα επιτόκια παραμείνουν χαμηλά. «Εξακολουθώ να περιμένω ότι θα είναι προσωρινή η άνοδος του πληθωρισμού, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη και άλλα σενάρια με διαρθρωτικά υψηλότερο πληθωρισμό και υψηλότερα επιτόκια», τόνισε ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης. «Αν δεν το κάνουμε, θα έχουμε απότομες αναπροσαρμογές στις αγορές στο μέλλον», πρόσθεσε.

Ο κίνδυνος που επισημαίνει ο Κνοτ και φαίνεται ότι θα αρχίσει να απασχολεί όλο και πιο έντονα τις κεντρικές τράπεζες είναι να ωθείται υψηλότερα ο πληθωρισμός από προβλήματα στην πλευρά της προσφοράς, που μπορεί να είναι λιγότερο προσωρινά και σχετίζονται με μια αναπροσαρμογή του διεθνούς εμπορίου, καθώς οι εφοδιαστικές αλυσίδες συγκεντρώνονται σε λιγότερα σημεία στον πλανήτη.

Ενδείξεις στασιμοπληθωρισμού

Οι ενδείξεις που αυξάνουν τους φόβους για στασιμοπληθωρισμό είναι πλέον αρκετές:

  • Ο πληθωρισμός στις δύο όχθες του Ατλαντικού κινείται ήδη πολύ πάνω από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών και πολλοί αναλυτές αρχίζουν να αμφισβητούν την εκτίμηση ότι αυτή η έξαρση θα είναι προσωρινή, καθώς οι ανισορροπίες στις αγορές ενέργειας είναι πολύ σοβαρές και ενδέχεται να έχουν αρκετά μεγάλη διάρκεια. Σήμερα, η τιμή του μπρεντ εκτινάχθηκε σχεδόν κατά 2% και ανήλθε στα 84 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό παραμένει σε υψηλό 7ετίας. Την Τετάρτη αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον τα νεότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
  • Οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών προς την κατεύθυνση μιας πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής αρχίζουν να γίνονται ορατές. Το Σαββατοκύριακο, δύο αξιωματούχοι της Τράπεζας της Αγγλίας προειδοποίησαν για επικείμενη αύξηση των επιτοκίων.
  • Η ανάπτυξη είναι σαφές ότι επιβραδύνεται. Τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας για την απογοητευτική αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, αλλά και για την επιβράδυνση της βιομηχανικής δραστηριότητας στη Γερμανία είναι ενδεικτικά της κάμψης των μεγάλων οικονομιών μετά την αρχική δυναμική ανάκαμψη κατά την έξοδο από την πανδημία.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Nord Stream2-aerio-Mosxa-USA-kyroseis
ΑΓΟΡΕΣ

Το θρίλερ στην ενέργεια και η αγωνία για διόρθωση στα χρηματιστήρια

Σε καθεστώς ομηρίας από τις αγορές ενέργειας έχουν παγιδευθεί τα χρηματιστήρια. Το σκληρό παιχνίδι του Πούτιν και του πρίγκιπα διαδόχου της Σ. Αραβίας και οι κίνδυνοι από ένα βαρύ χειμώνα.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Διστακτική άνοδος στις αγορές και φόβοι για «κόκκινο» Οκτώβριο

Ήπια ανοδική κίνηση των δεικτών διεθνώς και στο ΧΑ στην τελευταία συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για μια σοβαρή διόρθωση στα Χρηματιστήρια τον Οκτώβριο αν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις από ανάπτυξη, πληθωρισμό, επιτόκια.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Τα 11 τρισ. δολ. από τις κεντρικές τράπεζες και η νέα ισορροπία στις αγορές

Γιατί προκαλεί κραδασμούς στα χρηματιστήρια το «σήμα» της Fed για έναρξη της μείωσης αγορών τίτλων. Τι σημαίνει η έξοδος από την περίοδο των μεγάλων ενέσεων ρευστότητας. Πώς επηρεάζεται το ΧΑ.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Έμεινε πολύ πίσω το ΧΑ λόγω πανδημίας, κλειδί τα αποτελέσματα α' 6μήνου

Με μικρές απώλειες έκλεισε η εβδομάδα για τον Γενικό Δείκτη, ενώ τα κέρδη του S&P 500 και του Stoxx 600 ήταν 2% και 1,5%, αντίστοιχα. Οι φόβοι για πανδημία και τουρισμό και οι κρίσιμες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων.
bonds
ΑΓΟΡΕΣ

Στοιχειώνει τα διεθνή Χρηματιστήρια το «φάντασμα» του πληθωρισμού

Κοντά στο 1,60 «σκαρφάλωσε» η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, ενώ καταγράφεται ρεκόρ στο δείκτη πληθωριστικών προσδοκιών. Η φόβοι για υπερθέρμανση στις ΗΠΑ και η απειλή των υψηλών τιμών πετρελαίου.