ΓΔ: 876.49 -1.15% Τζίρος: 29.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:55:36 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Wall Street, Metoxes, Agores
Φωτο: Shutterstock

«Βαρίδι» η τεχνολογία οδήγησε σε σημαντικές απώλειες τη Wall Street

Απώλειες που ξεπέρασαν το 1% εμφάνισαν οι κορυφαίοι τεχνολογικοί όμιλοι, με τον Nasdaq να «σβήνει» όλα τα αρχικά του κέρδη, συμπαρασύροντας στην πτώση το σύνολο της αγοράς.

Η αντιστροφή τάσεων για τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας, ο οποίος έσβησε όλα τα αρχικά του κέρδη και κινήθηκε, τελικά, έντονα πτωτικά, αποτέλεσε τη βασική αιτία για τις σημαντικές πιέσεις που δέχθηκαν οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street. 

Απώλειες 0,8% για τον Dow Jones στις 34.060,66 μονάδες, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,9% στις 4.127,83 μονάδες, ενώ πτώση 0,6% σημείωσε ο Nasdaq στις 13.303,64 μονάδες, αν και ενδοσυνεδριακά είχε φθάσει να ενισχύεται κατά 0,8%. 

Απώλειες που ξεπέρασαν το 1% εμφάνισαν οι μετοχές των μεγάλων τεχνολογικών ομίλων, όπως Apple, Amazon, Facebook και Alphabet

Αρνητική επίδραση στις επενδυτικές διαθέσεις είχε και η πτώση κατά 9,5% στις 1,569 εκατ. των ενάρξεων κατασκευής νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, παρά το γεγονός ότι διαμορφώθηκαν σε επίπεδο υψηλότερο των εκτιμήσεων των αναλυτών. Η υποχώρηση, όμως, εκλήφθηκε από τους επενδυτές ως ένδειξη χαλάρωσης της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας. 

Σε πλήρη αντίθεση με την τεχνολογία σε πολύ καλή πορεία κινήθηκε ο τομέας του λιανικού εμπορίου, μετά από μία σειρά καλύτερων των αναμενόμενων οικονομικών μεγεθών από κορυφαίους ομίλους. Κέρδη άνω του 2% για τη μετοχή της Walmart, καθώς εμφάνισε ανάκαμψη των πωλήσεών της και διεύρυνσή τους ιδιαίτερα στο διαδικτυακό της κανάλι. 

Την ίδια ώρα όλα υποδεικνύουν ότι οι επενδυτές δεν έχουν «ξεχάσει» τη διαμόρφωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 για τον Απρίλιο και παρά τις διαβεβαιώσεις κορυφαίων στελεχών της Fed ότι αυτή η πορεία δεν αποτελεί αιτία για αλλαγή της τρέχουσας νομισματικής πολιτικής.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά θα κατορθώσει να ανακάμψει μόλις υπάρξουν ενθαρρυντικές ανακοινώσεις μακροοικονομικών μεγεθών, ενώ προσθέτουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι μετοχές έχουν «τρέξει» υπερβολικά και ως εκ τούτου οι αποτιμήσεις τους είναι ιδιαίτερα υψηλές, γεγονός που αποτρέπει τους επενδυτές να προχωρήσουν σε «γενναίες» αυξήσεις θέσεων. 

Σε επίπεδο, όμως, εταιρικών μεγεθών η εικόνα είναι κάτι παραπάνω από θετική, με το 86% των εισηγμένων στον S&P 500 που έχουν δημοσιοποιήσει αποτελέσματα να έχουν ξεπεράσει τις εκτιμήσεις. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το 2008, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας FactSet. 

Πτωτική πορεία για την αγορά πετρελαίου, μετά τα ισχυρά κέρδη των προηγούμενων ημερών, με το brent να υποχωρεί 1,11% στα 68,66 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό να αποδυναμώθηκε 1,22% στα 65,47 δολάρια. 

Σταθεροποιητικές τάσεις για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να εμφανίζει οριακά κέρδη 0,14% στα 1.870,25  δολάρια, ενώ ο άργυρος ενισχύθηκε 0,13% στα 28,3 δολάρια. 
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Wall Street, Metoxes, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Δεν κράτησε τα κέρδη η Wall Street εν αναμονή των αποφάσεων της FED

Οι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί λίγο πριν τις κρίσιμες ανακοινώσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για την πορεία του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης τους επόμενους μήνες. Με μικρές απώλειες Dow Jones και S&P 500.