ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

«Ζωηρεύει» το Χρηματιστήριο με ανοδική κίνηση από τράπεζες, blue chips

«Σβήνουν» οι φόβοι για τις αυξήσεις κεφαλαίου από τράπεζες, ανοδικά ο κλαδικός δείκτης και όλες οι επιμέρους μετοχές κερδίζουν έδαφος. Γιατί το ΧΑ χρωστά μια άνοδο για «ευθυγράμμιση» με την Ευρώπη.

Διαθέσεις αποκατάστασης των ισορροπιών, διαταράχθηκαν τις προηγούμενες ημέρες από τις ανακοινώσεις για την αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank και την περιρρέουσα σεναριολογία για αυξήσεις και από άλλες τράπεζες, δείχνει σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, καθώς όλες οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου κινούνται ήπια ανοδικά και, μαζί με σημαντικά blue chips που κερδίζουν έδαφος, οδηγούν πάλι τον Γενικό Δείκτη προς το τεχνικά κρίσιμο επίπεδο των 880 μονάδων.

Λίγο πριν τις 14.00, ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 876 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο περίπου 1%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης, που έχει «ταλαιπωρηθεί» αρκετά στις προηγούμενες συνεδριάσεις, κέρδιζε 1,50%, με όλες τις επιμέρους μετοχές των συστημικών τραπεζών να βρίσκονται σε ανοδική τροχιά.

Στη συνεδρίαση έως τώρα δεν εκδηλώνεται δυναμικό και γενικευμένο αγοραστικό ενδιαφέρον, όπως φαίνεται και από τη διατήρηση του τζίρου στα μέτρια επίπεδα των 27 εκατ. ευρώ. Όμως, είναι ενδιαφέρον ότι οι πωλητές μοιάζουν να έχουν αποσυρθεί από την αγορά, κάτι που δείχνει ότι μετριάζονται οι φόβοι για γενικευμένη πτωτική κίνηση με αφορμή τις τραπεζικές αυξήσεις κεφαλαίου. Αυτό βέβαια δεν αποκλείει μια ξαφνική «εφόρμηση» πωλητών, όπως αυτή που οδήγησε σε σημαντική πτώση χθες τον Γενικό Δείκτη λίγο πριν το κλείσιμο.

Κατ' αυτή την έννοια, ιδιαίτερα σημαντική είναι σήμερα η συμπεριφορά της μετοχής της Εθνικής, που κερδίζει περίπου 1,70%, ενώ είχε πιεσθεί στις προηγούμενες συνεδριάσεις από τη σεναριολογία για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, παρά το γεγονός ότι έχει διαψεύσει τέτοιο ενδεχόμενο από την Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος, Παύλος Μυλωνάς, με δήλωσή του στο Bloomberg. Με ενδιαφέρον περιμένουν οι επενδυτές πλέον τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α' τριμήνου από την Εθνική, που όλα δείχνουν ότι θα είναι θετικά.

Ανοδικά, σχεδόν κατά 2%, συνεχίζει να κινείται και η μετοχή της Alpha Bank, που φαίνεται να «χτίζει» υψηλότερα επίπεδα τιμών ενόψει της τιμολόγησης των νέων μετοχών μέσω του book building. Μικρότερα τα κέρδη για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, που ενισχύεται κατά 0,50%, μετά την ανακοίνωση ζημιών για το α' τρίμηνο λόγω των αυξημένων προβλέψεων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ σε λειτουργικό επίπεδα τα αποτελέσματα ήταν ουσιαστικά βελτιωμένα. Κατά 1,40% περίπου ενισχύεται η μετοχή της Eurobank, που βρίσκεται εντελώς έξω από την... εμβέλεια της σεναριολογίας για αυξήσεις κεφαλαίου.

Εκτός από τις τραπεζικές μετοχές, όλα τα blue chips που έχουν σήμερα τη μεγαλύτερη συναλλακτική κινητικότητα κινούνται ανοδικά. Ο ΟΤΕ κερδίζει σχεδόν 1,70, η Jumbo περίπου 1%, η Mytilineos 2,70% (στον απόηχη θετική έκθεσης της Citi που ανεβάζει την τιμή στόχο στα 20 ευρώ), η Sarantis 1%, ο ΟΠΑΠ περίπου 2% και η ΔΕΗ 1,30%. Σαφές είναι ότι υπάρχουν σήμερα αρκετοί αγοραστές που προχωρούν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, με φόντο τις προσδοκίες που δημιουργεί η επανεκκίνηση της οικονομίας.

Άλλωστε, όπως επισημαίνουν αναλυτές, την ώρα που οι αγορές της Ευρώπης βρίσκονται σε ανοδική πορεία, καταρρίπτοντας ρεκόρ, το ελληνικό χρηματιστήριο είναι σχετικά «αδικημένο» και «χρωστάει» μια ανοδική κίνηση ευθυγράμμισης με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΧΑ βρίσκεται ακόμη σε αρκετή απόσταση από το επίπεδο των 950 μονάδων, όπου είχε ανέλθει προ της πανδημίας, ενώ ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 έχει ξεπεράσει το δικό του προ πανδημίας υψηλό και βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Εβδομαδιαία κέρδη 1,30% για τον Γενικό Δείκτη με ώθηση από τις τράπεζες

Στις 912,81 μονάδες ο Γενικός Δείκτης καθώς «ξέσπασε» την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, με την αξία των συναλλαγών να αγγίζει τα 128 εκατ. ευρώ. Κομβικός ο ρόλος των τραπεζών, με εβδομαδιαία ενίσχυση 2,70%.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Κρατάει τις 910 μονάδες παρά τις πιέσεις ο ΓΔ, στήριξη από τράπεζες

Το αρνητικό πρόσημο στις ευρωπαϊκές αγορές επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα στην χρηματιστηριακή αγορά με τον τραπεζικό κλάδο να στηρίζει τον Γενικό Δείκτη πάνω από το ψυχολογικό όριο των 910 μονάδων.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Προσπάθεια σταθεροποίησης πάνω από τις 910 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη

Με ώθηση από το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές και την ανοδική πορεία των βαριών χαρτιών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο Γενικός Δείκτης επιχειρεί να σταθεροποιηθεί πάνω από τις 910 μονάδες στη τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.