ΓΔ: 905.55 -1.01% Τζίρος: 87.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Wall Street, Metoxes
Φωτό: Unsplash

Σταθεροποιητική πορεία για τη Wall Street με κέρδη για τεχνολογία

Συνεχίστηκε το ράλι για τις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης, με την ΑΜC να ενισχύεται άνω του 14%, ενώ κέρδη 12,7% σημείωσε ο τίτλος της GameStop.

Σε αναζήτηση ενός καταλύτη που θα μπορούσε να την οδηγήσει υψηλότερα βρίσκεται η αμερικανική αγορά, η οποία στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας κινήθηκε σταθεροποιητικά, χωρίς να επηρεάζεται στο ελάχιστο από την απόφαση για επιβολή ενός διεθνούς φορολογικού συντελεστή 15% για τις επιχειρήσεις. 

Πτώση 0,36% για τον Dow Jones στις 34.630,24 μονάδες, με τον S&P 500 να εμφανίζει οριακές απώλειες 0,07% στις 4.226,78 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται ανοδικά, με κέρδη 0,23% στις 13.802,89 μονάδες. 

«Αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων και ως εκ τούτου η αγορά βρίσκεται σε αναζήτηση κάποιου παράγοντα που θα της δώσει κάποια κατεύθυνση. Ως εκ τούτου οι επενδυτές προτιμούν να περιμένουν παρά να προχωρήσουν σε επιθετικές κινήσεις», εκτίμησε, μιλώντας στο Reuters, ο Τζόζεφ Σρόκα, επικεφαλής επενδύσεων στη NovaPoint. 

Οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης ήταν αυτές που «έλαμψαν» για μία ακόμη φορά, με ώθηση από τους ερασιτέχνες επενδυτές και τη μετοχή της AMC να σημειώνει κέρδη 14,51%, ενώ ανάλογη πορεία ακολούθησαν και άλλοι παρόμοιοι τίτλοι όπως αυτοί των GameStop και Blakcberry με άνοδο 12,7% και 13,2% αντίστοιχα. 

Η προσοχή των επενδυτών είναι σταθερά στραμμένη και στην πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ καθώς την Πέμπτη ανακοινώνονται τα στοιχεία για τον προηγούμενο μήνα. Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο ο πληθωρισμός έφθασε στο 4,2% σε ετήσια βάση, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, γεγονός που επανάφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες για πιθανή αύξηση επιτοκίων αλλά και σταδιακή διακοπή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed. 

Σε ό,τι αφορά τον διεθνή φορολογικό συντελεστή για επιχειρήσεις στο 15%, αξίζει να σημειωθεί ότι εάν τελικώς εφαρμοστεί θα πλήξει περισσότερο τις τεχνολογικές εταιρείες, οι οποίες είναι, ούτως ή άλλως, στο στόχαστρο κυρίως των Ευρωπαίων καθώς θεωρείται ότι χρησιμοποιώντας ειδικά φορολογικά «παραθυράκια» κατορθώνουν να γλιτώσουν μεγάλο ποσοστό φόρων. Παράλληλα η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε ταχθεί υπέρ ενός συντελεστή στο 21%, ποσοστό το οποίο θεωρήθηκε ιδιαίτερα υψηλό από τις υπόλοιπες χώρες. 

Σε πτωτική πορεία κινήθηκε η αγορά πετρελαίου, καθώς το προθεσμιακό συμβόλαιο του brent υποχώρησε 0,6% στα 71,46 δολάρια, ενώ το αντίστοιχο για το αμερικανικό αργό αποδυναμώθηκε 0,57% στα 69,22 δολάρια. 

Αντίθετα θετική ήταν η εικόνα για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να ενισχύεται 0,53% στα 1.901,90 δολάρια, ενώ ο άργυρος είχε κέρδη 0,47% στα 28 δολάρια. 
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Πτωτικές τάσεις για Ευρώπη, σταθεροποίηση για αμερικανικά futures

«Έτοιμες» να κλείσουν την εβδομάδα με θετικό πρόσημο οι ευρωπαϊκές αγορές, ενώ σήμερα οι πιέσεις επικεντρώνονται στον κλάδο των Πρώτων Υλών, μετά, όμως, από αρκετές συνεδριάσεις ισχυρής ανόδου.