ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Αφήνει πίσω την πτώση της πανδημίας το ΧΑ, στόχος τώρα οι 950 μονάδες

Έσπασε ο εγκλωβισμός της αγοράς σε στενό εύρος διακύμανσης και επιβεβαιώθηκαν σε δύο συνεδριάσεις τα επίπεδα άνω των 920 μονάδων. Κέρδη 3,46% τον Ιούνιο για τον Γενικό Δείκτη, 8,67% για τον τραπεζικό.

Από καλύτερη αφετηρία, έχοντας απελευθερωθεί τεχνικά, καθώς πλέον βρίσκεται σε υψηλά 17 μηνών με επόμενη κύρια αντίσταση τα προηγούμενα υψηλά των 949 μονάδων της 24ης Ιανουαρίου 2020, μπαίνει πλέον στα μέσα του Ιουνίου το ελληνικό χρηματιστήριο.

Η συγκυρία είναι ασφαλώς υπέρ των long, ασχέτως αν η αγορά κινηθεί άμεσα υψηλότερα ή αν κάνει στάση αφομοίωσης των κεκτημένων. Η αγορά έβγαλε με επιτυχία ένα δύσκολο διάστημα με σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίου και εκδόσεις ομολόγων, κρατώντας μάλιστα όλα τα κέρδη, παρά τη μικρή διόρθωση του Μαΐου, ενώ ανοδικά κινείται ήδη και ο Ιούνιος.

Το γεγονός ότι το Χ.Α. μπόρεσε και ξεμπλόκαρε τεχνικά ύστερα από μια μεγάλη περίοδο εγκλωβισμού σε στενό εύρος διακύμανσης παρέχει τα εχέγγυα για καλύτερη συνέχεια, μιας και ο Γενικός Δείκτης δείχνει να κατοχυρώνει την ευρύτερη περιοχή των 920 μονάδων, ξεκινώντας σήμερα από τις 925,83 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης υπερέβη τις 920 μονάδες και μάλιστα τις επιβεβαίωσε σε δύο συνεδριάσεις, ο FTSE 25 έκλεισε πάνω από τις 2.250 μονάδες που είναι νέα υψηλά 17 μηνών, ενώ ο τραπεζικός δείκτης επανήλθε την Παρασκευή στις 600 μονάδες, αν και υπολείπεται από τα υψηλά έτους.

Μετά τη μικρή διόρθωση του Μαΐου, το ΧΑ έχει επιστρέψει στις κερδοφόρες συνεδριάσεις τον μήνα Ιούνιο, ανεβάζοντας στροφές την περασμένη εβδομάδα, εν θέσω θετικών εξελίξεων σε πολλά επίπεδα. Η χώρα βγήκε με μεγάλη επιτυχία ξανά στις αγορές με επιτόκιο κοντά στο ιστορικό χαμηλό, η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει ανοικτές τις στρόφιγγες χρηματοδότησης, οι αυξήσεις κεφαλαίου καλύπτονται με μεγάλη ευκολία όπως και οι ομολογιακές εκδόσεις εισηγμένων, ενώ υπάρχει οργασμός επιχειρηματικών διεργασιών σε όλα τα επίπεδα.

Τον μήνα Ιούνιο, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. ενισχύεται σε ποσοστό 3,46%, FTSE 25 κερδίζει 3,95%, ο Mid Cap είναι στο +1,70%, ενώ ξεχωρίζει ο τραπεζικός δείκτης με άνοδο 8,67%, αποτελώντας τον κύριο καταλύτη της αφύπνισης της αγοράς το τελευταίο διάστημα.

Έτσι, σε επίπεδο έτους, ο Γ.Δ. καταγράφει πλέον κέρδη 14,54%, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 16,44%, ο Mid Cap ηγείται με ράλι +28,62%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 15,63%.

Είναι σαφές ότι το Χ.Α. οδεύει στο να κλείσει εντελώς την «ψαλίδα» από τη ζημιά λόγω Covid-19, καθώς επόμενος ορατός στόχος δεν είναι άλλος από την υπέρβαση του ορίου των 950 μονάδων που αποτελούν τα υψηλά της 24ης Ιανουαρίου 2020, αλλά και τα υψηλά των τελευταίων περίπου εξίμισι ετών. Παράλληλα, η αφύπνιση της αγοράς συνοδεύτηκε και από αύξηση των συναλλαγών, καθώς ο μέσος τζίρος το περασμένο πενθήμερο διαμορφώθηκε στα 71,4 εκατ. ευρώ.

Πλούσια η ατζέντα της εβδομάδας

Πλούσια είναι η ατζέντα της νέας εβδομάδας που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς μπορεί να φέρει αύξηση των συναλλαγών και ενίσχυση της επενδυτικής κινητικότητας. Αύριο Τρίτη θα γίνει η κρίσιμη έκτακτη γενική συνέλευση της Alpha Bank ώστε να «κλειδώσει» η ΑΜΚ των 800 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια ημέρα θα γίνουν οι τακτικές γενικές συνελεύσεις των Mytilineos και Jumbo.

Την Τρίτη, επίσης, μετά το πέρας της συνεδρίασης, η Motor Oil ανακοινώνει αποτελέσματα, ενώ την Τετάρτη 16 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη ενημέρωσης των αναλυτών. Επίσης την Τετάρτη θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές της Aegean Airlines που προέκυψαν από την ΑΜΚ.

Την προσεχή Παρασκευή έχουμε και την αλλαγή στο δείκτη FTSE-25 με την προσθήκη της ElvalHalcor στη θέση της Fourlis, ενώ θα πραγματοποιηθούν και οι αναδιαρθρώσεις στον FTSE Med και στον Eurostoxx, όπου η μετοχή των Πλαστικών Κρήτης προστίθεται στην σύνθεση του δείκτη των αναδυόμενων αγορών όπως και η ElvalHalcor. Επίσης την Παρασκευή 18/6 έχουμε τη λήξη παραγώγων για τον μήνα σε δείκτες και μετοχές. Τέλος, την Πέμπτη έχουμε τη γενική συνέλευση του ΟΠΑΠ, ενώ την Παρασκευή τις γ.σ. των Quest Συμμετοχών και Fourlis.

Μ. Χατζηδάκης: Μπαίνουν οι βάσεις για άνοδο με βάθος και διάρκεια

Θετική ανάγνωση στα τεκταινόμενα κάνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, σημειώνοντας πως «η αγορά δείχνει δυνατή να συνεχίσει τόσο από πλευράς εισροών όσο και από πλευράς νέων. Οι τράπεζες δείχνουν ικανές να πείσουν για τις προοπτικές τους επιτυγχάνοντας υπερκαλύψεις στις μετοχικές και ομολογιακές εκδόσεις, τα επιτόκια δανεισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι τα χαμηλότερα όλων των εποχών και ο διεθνής παράγοντας ξεπέρασε το φόβο των πληθωριστικών τάσεων τουλάχιστον προς ώρας.

Οι ζυμώσεις στην Ενέργεια και τον Κατασκευαστικό κλάδο έχουν δώσει τροφή για σενάρια, τα οποία είναι απαραίτητα για το χτίσιμο προσδοκιών, ενώ οι καλές ιδέες της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίηση υπεραποδίδουν ενδυναμώνοντας έτσι την αγοραστική δύναμη πολλών χαρτοφυλακίων λιανικής. Όλα τα παραπάνω βάζουν τις βάσεις για κάτι μεγαλύτερο που θα έχει βάθος σε διάρκεια και υψηλό περιθώριο κερδών. Διαγραμματικά, το σπάσιμο της συσσώρευσης είχε όλα τα δομικά χαρακτηριστικά μιας υγιούς ανοδικής κίνησης: συμμετοχή, αποδόσεις, τζίρο και εναλλαγές στους ημερήσιους πρωταγωνιστές.

Η εκτόνωση από την συσσώρευση των 900 μονάδων έχει ανοίξει βηματισμό για τον βατήρα από τον οποίο ξεκίνησε η πανδημική πτώση:

Οι 948 μονάδες είναι το τελευταίο σκαλοπάτι βραχυπρόθεσμης αντίστασης πριν τις 1.000 μονάδες, ένα επίπεδο το οποίο δεν έχει καμία τεχνική σημασία παρά μόνο ψυχολογική, αφού η επόμενη σημαντική αντίσταση εντοπίζεται στις 1.050 μονάδες.

Δεν αποκλείεται επομένως μια μικρή στάση στις 940 – 950 μονάδες πριν το επόμενο ανοδικό εγχείρημα καθώς από το Μάιο και μετά η ταχύτητα της ανόδου δεν μας έχει σε συνηθίσει σε συνεχόμενες πολυήμερες δυνατές εξάρσεις.

Παρόλα αυτά το χτίσιμο των συναλλαγών σταθερά κοντά στα 80 εκατ. ευρώ λειτουργεί υποστηρικτικά στο να "χωνευτούν" ταχύτερα τα υψηλά 16 μηνών με την συνδρομή περισσότερων δεικτοβαρών τίτλων».

Θα μπορούσε 7% πιο πάνω ο Γενικός Δείκτης

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης, σημειώνοντας πως ο Γενικός Δείκτης θα μπορούσε να καταγράφει πολύ υψηλότερη τιμή (επιπλέον +7%) από αυτή που έχει σήμερα, αν δεν υπήρχαν τα πλαφόν στάθμισης στην κύρια ομάδα των δεικτοβαρών μετοχών που έχει στην σύνθεση του.

Θυμίζουμε πως από τον Ιούνιο του 2020, η επιτροπή δεικτών του ελληνικού χρηματιστηρίου προχώρησε σε μια απόφαση – τομή, καθώς για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια μπήκε πλαφόν στην υπερβολική «κηδεμόνευση» της αγοράς από ορισμένες μετοχές – leader στο δείκτη FTSE 25, καθιστώντας πιο αντιπροσωπευτικό όλο το σύστημα. Πλέον, ο Large Cap (FTSE 25) έγινε πιο πλουραλιστικός, καθώς καμιά μετοχή δεν τον επηρεάζει άνω του 10%.

Έτσι, η Coca Cola HBC που επηρέαζε τον FTSE 25 άνω του 23% και ο ΟΤΕ που είχε στάθμιση άνω του 14%, έπεσαν σε πλαφόν έως 10%, ενώ παρόμοιο «ταβάνι» μπήκε και στον Γενικό Δείκτη. Έτσι, ο Γενικός Δείκτης έγινε πιο αντιπροσωπευτικός για το σύνολο της αγοράς. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Βλέπουν τη μεγάλη εικόνα οι επενδυτές, ξεπερνά τις αναταράξεις το ΧΑ

Πρόσκαιρη αποδεικνύεται η πτωτική κίνηση της Δευτέρας, ενώ και οι διεθνείς αγορές επανέρχονται σε ανοδική πορεία. Ποια είναι τα στοιχήματα της ελληνικής οικονομίας που θα συντηρήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ασυνήθιστα καυτό καλοκαίρι στο ΧΑ: Μπαίνουν δύο εταιρείες, μπαράζ ΑΜΚ

Πριν τον Δεκαπενταύγουστο αναμένεται να εισέλθουν στην Κύρια Αγορά η Ευρωχαρτική και στην Εναλλακτική Αγορά η Real Consulting, ενώ παράλληλα θα «τρέχουν» τρεις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Στον κλοιό της μετάλλαξης Δέλτα το ΧΑ: Τι «βλέπουν» δύο χρηματιστές

Σε αβεβαιότητα ο τουρισμός, απειλές για την οικονομία από το τέταρτο κύμα της πανδημίας, ενώ οι επενδυτές διεθνώς μειώνουν την ανάληψη ρίσκου. Μιλούν στο Business Daily Β. Χαρατσής και Ν. Χρυσοχοϊδης.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Τι κρύβει το «ξέσπασμα» στο ΧΑ: Πώς γίνονται ορατές οι 1.000 μονάδες

Σε υψηλό 17μήνου ο Δείκτης με τα κέρδη των τραπεζών τον Ιούνιο να ξεπερνούν το 8% και αρκετά blue chips σε πολυετή υψηλά. Ισχυρή επενδυτική δυναμική δημιουργεί η ΕΚΤ. Κερδισμένοι όσοι μπήκαν σε αυξήσεις κεφαλαίου.
ΑΓΟΡΕΣ

Ανθεκτικό στα υψηλά 16μήνου το ΧΑ, ενώ έχουν «σιγήσει» οι πωλητές

Σε μεταίχμιο η χρηματιστηριακή αγορά, δείχνει να μαζεύει δυνάμεις για «απεγκλωβισμό» και κίνηση προς τις 950 μονάδες. Προσεκτική ως τώρα η στάση των πωλητών, δείχνει ότι η αγορά δεν περιμένει νέα πτώση.