ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:00:10 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Ισχυρές οι προοπτικές του ομίλου Mytilineos εκτιμούν οι αναλυτές

Σε «μπαράζ» report τους εγχώριες αλλά και διεθνείς χρηματιστηριακές εταιρείες υπογραμμίζουν ότι ο όμιλος μπορεί να επιτύχει όλους τους στόχους που έθεσε η διοίκησή του κατά τη ΓΣ.

Ο διπλασιασμός μεγεθών τα επόμενα έτη σε σύγκριση με το 2020, η συμφωνία με τη ΔΕΗ και η προοπτική απεξάρτησης του Αλουμινίου από τη ΔΕΗ αναφορικά με την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από το 2023, η  συμφωνία με τη GLENCORE και οι προοπτικές του Τομέα της Μεταλλουργίας και οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, αποτελούν τα τέσσερα βασικά στοιχεία τα οποία ξεχωρίζουν σε αναλύσεις τους εγχώριες και διεθνείς χρηματοοικονομικές εταιρείες, με αφορμή τη χθεσινή Γενική Συνέλευση της Mytilineos

Πιο αναλυτικά: 

  • Wood: Στην απόφαση της ΓΣ για παροχή μερίσματος 0,364 ευρώ αλλά και στη συμφωνία που έχει κλειστεί με τη ΔΕΗ, επικεντρώνει το flash note της η χρηματιστηριακή. Παράλληλα αναφέρεται στον σχεδιασμό του ελληνικού ομίλου για το επόμενο διάστημα, τόσο σε ό,τι αφορά την επέκταση στις ΑΠΕ όσο και τους στόχους που έχει θέσει για την κερδοφορία του. Οι αναλυτές της Wood εκτιμούν ότι τα EBITDA θα διαμορφωθούν στα 569 εκατ. ευρώ το 2024 από 315 εκατ. που ήταν το 2020, με καθαρά κέρδη 258 εκατ. ευρώ. Διατηρείται η σύσταση «αγορά» για τη μετοχή. 
  • Alpha Finance: Στις εκτιμήσεις της διοίκησης του ομίλου αναφορικά τόσο με τα οικονομικά μεγέθη όσο και με τις προοπτικές σε όλους τους τομείς δραστηριότητας επικεντρώνει το flash note της η ελληνική χρηματιστηριακή, μετά τη χθεσινή ΓΣ του ομίλου. Αναφέρεται εκτενώς στις προβλέψεις του επικεφαλής του ομίλου  κ. Ευαγ. Μυτιληναίου, τονίζοντας, παράλληλα ότι πρόκειται για επιτεύξιμους στόχους, ενώ υπογραμμίζει ότι αναμένονται σημαντικές λεπτομέρειες εντός των επόμενων ημερών αναφορικά με τη συμφωνία με τη ΔΕΗ, την αντίστοιχη συμφωνία με Glencore αλλά και την περαιτέρω επέκταση του ομίλου στις ΑΠΕ. 
  • NBG Securities: Μετά τη ΓΣ που πραγματοποιήθηκε χθες, η Μυτιληναίος ανακοίνωσε τη διανομή μερισμάτων 0,36 ευρώ.  Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μυτιληναίος διατήρησε την ίδια πολιτική μερισμάτων με το 2019 στα 0,36 ευρώ / μετοχή, αν και αύξησε τον δείκτη πληρωμών στο 41% από 35,5%. Ο επικεφαλής του ομίλου κατά τη ΓΣ ανακοίνωσε ότι η εταιρεία έχει καταλήξει σε συμφωνία με τη ΔΕΗ σχετικά με τα νέα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας. Το κύριο χαρακτηριστικό της συμφωνίας είναι ότι το 2023, μετά από 60 χρόνια, η συνεργασία μεταξύ της ΔΕΗ και της Αλουμινίου της Ελλάδας τελειώνει, στο πλαίσιο των στόχων που έθεσε η Μυτιληναίος για το «πράσινο» του αλουμινίου. Επίσης αποκάλυψε ότι την περασμένη εβδομάδα η εταιρεία υπέγραψε μια νέα δεκαετή συμφωνία με την Glencore για την πώληση αλουμίνας και αλουμινίου αξίας άνω των 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία οι τιμές πώλησης της αλουμίνας θα είναι σταθερές για τα επόμενα 4 χρόνια. Όσον αφορά τις προοπτικές της εταιρείας, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι το 2021 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, καθώς η εταιρεία βρίσκεται στη μέση του επενδυτικού της προγράμματος 600 εκατ. ευρώ.
  • Piraeus Securities: Διατηρείται η σύσταση «outperform» και η τιμή – στόχος των 19,5 ευρώ, με τους αναλυτές της ελληνικής χρηματιστηριακής να τονίζουν ότι θα υπάρξει αναθεώρηση των εκτιμήσεών τους μετά την απόκτηση περισσότερων πληροφοριών αναφορικά με τις τιμές αλουμίνας που έχουν εξασφαλιστεί με τη Glencore και της συμφωνία με τη ΔΕΗ σχετικά με το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για το 2021 και το 2022. Παράλληλα τονίζεται ο στόχος που έχει θέσει η διοίκηση της Mytilineos για διπλασιασμό πωλήσεων, EBITDA και εσόδων για την επόμενη 3ετία και η αύξηση του μεριδίου που κατέχει στην αγορά. Στα συν για τον όμιλο η σύμβαση με τη ΔΕΗ, η συμφωνία με Glencore, η εκτίμηση της διοίκησης για διατήρηση των τιμών αλουμίνας σε υψηλά επίπεδα και ο στόχος για περαιτέρω επέκταση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. 
  • Pantelakis: Απόλυτα αναμενόμενη θεωρεί την εκτίμηση της διοίκησης για ισχυρή ανάπτυξη τα επόμενα έτη η ελληνική χρηματιστηριακή. Όπως υπογραμμίζει οι αναλυτές της προβλέπουν ότι τα EBITDA του 2023 θα φθάσουν στα 0,5 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 222 εκατ. ευρώ. Τόσο οι «κλασσικές» δραστηριότητες του ομίλου όσο και η επέκταση στις ΑΠΕ αποτελούν εχέγγυο για την πολύ καλή μελλοντική πορεία του. Βάσει των ανακοινώσεων της διοίκησης εκτιμάται ότι ο όμιλος θα  αυξήσει την εγκατεστημένη χωρητικότητα ΑΠΕ στα  περίπου 2,4 GW έως τα τέλη του 2023 και στοχεύει σε πωλήσεις από ΑΠΕ 230 εκατ. ευρώ έως το 2024 και EBITDA στα 175 εκατ. ευρώ. 
  • Axia: Στις ανακοινώσεις του επικεφαλής της Mytilineos κ. Ευαγ. Μυτιληναίου αναφέρεται στο report της η χρηματιστηριακή, επικεντρώνοντας τόσο στις εκτιμήσεις για τα οικονομικά μεγέθη των επόμενων ετών, όσο και στις συμφωνίες με ΔΕΗ και Glencore. Όπως αναφέρει συνολικά τα σχόλια της διοίκησης επιβεβαιώνουν το θετικό υπόβαθρο για τον όμιλο και τις προοπτικές για την αυξανόμενη κερδοφορία που οφείλονται σε υπάρχουσες δραστηριότητες (δηλαδή μεταλλουργία) και νέες επενδύσεις (ΑΠΕ και CCGT). 
  • Optima: Ταύτιση απόψεων με τους υπόλοιπους χρηματιστηριακούς ομίλους σημειώνεται και στο report της Optima, με εκτίμηση ότι οι προβλέψεις της διοίκησης του ομίλου είναι επιτεύξιμες. 
  • Beta: Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, ο όμιλος ανακοίνωσε ότι αναμένει διπλάσια κέρδη το 2022 σε σύγκριση με το 2020, ενώ επιβεβαίωσε την πρόθεση του  να στραφεί σε ένα πιο πράσινο μοντέλο παραγωγής. Ο επικεφαλής κ. Ευαγ.  Μυτιληναίος είπε ότι η ΔΕΗ θα συνεχίσει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην Αλουμίνιο της Ελλάδας για άλλα δύο χρόνια και στη συνέχεια το εργοστάσιο θα τροφοδοτείται από τη μονάδα φυσικού αερίου 826 MW και τις ηλιακές μονάδες του Ομίλου. Επιπλέον, η Μυτιληναίος ανακοίνωσε μια νέα 10ετή σύμβαση με τη Glencore αξίας άνω των 1,5 δισ. δολαρίων σχετικά με την παροχή αλουμίνας και αλουμινίου.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή ανάπτυξη για τη Mytilineos για το 2022, τι εκτιμούν οι αναλυτές

Υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας, σημειώνουν οι αναλυτές, υπογραμμίζοντας ότι διαθέτει τα εχέγγυα για να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει για το 2022.
ΑΓΟΡΕΣ

Citi για Mytilineos: Απογείωση των κερδών, αύξηση 60% το πρώτο τρίμηνο

Η Citi προαναγγέλλει αναβάθμιση τιμής στόχου, καθώς αναμένει αποτελέσματα τριμήνου πάνω από το consensus της αγοράς. Εκτιμά ότι η κερδοφορία όχι μόνο δεν επηρεάζεται, αλλά ευνοείται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τις τιμές του φυσικού αερίου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Προφίλ παγκόσμιου «παίκτη», στόχος το άλμα μεγεθών το 2022

Οι υψηλές αποδόσεις της μεταλλουργίας και η ωρίμανση των μεγάλων επενδύσεων στην παραγωγή ενέργειας και σε έργα ΑΠΕ οδηγούν το 2022 σε διπλασιασμό της λειτουργικής κερδοφορίας της Mytilineos.