ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
Φωτο: Shutterstock

Ανοδικά το Χρηματιστήριο με ώθηση από συγκεκριμένα blue chips

Εντυπωσιακή πορεία για την Aegean με κέρδη που ξεπερνούν το 5%, ενώ σε θετική πορεία, πλην Πειραιώς, κινούνται οι τραπεζικές μετοχές, με την ΕΤΕ να έχει την καλύτερη εικόνα.

Με θετικές διαθέσεις επέστρεψαν από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος οι επενδυτές, με την αγορά να κινείται ανοδικά και τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται μία ανάσα από τις 910 μονάδες, εν αναμονή των ΑΜΚ από την Alpha Bank και την Ελλάκτωρ. 

Στις 11:45 ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 0,43% στις 909,47 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 9,11 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,52%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,28%. Ανοδικά κινούνται 45 μετοχές, 20 πτωτικά και 16 παραμένουν σταθερές.

Κέρδη 0,56% για τον τραπεζικό δείκτη, με την Alpha Bank να επιστρέφει σε ανοδική πορεία μετά από αρκτετές συνεδριάσεις που δέχθηκε σημαντικές πιέσεις και να ενισχύεται 0,77%. Η τράπεζα ανακοίνωσε ως ημερομηνία καταγραφής (record date) των υφιστάμενων μετόχων, προκειμένου αυτοί να τύχουν της κατά προτεραιότητα διανομής των νέων μετοχών μέσω της ΑΜΚ, την 28η Ιουνίου 2021. Ανοδική κίνηση για την Εθνική Τράπεζα στο +1,73%, με τη Eurobank να ενισχύεται 0,19%, ενώ αντίθετα πτώση 0,79% εμφανίζει η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία πραγματοποιεί σήμερα το απόγευμα την τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της. 

Κέρδη 0,52% για την Ελλάκτωρ μία ακόμη μετοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, λόγω της επικείμενης ΑΜΚ αλλά και της σημερινής Γενικής Συνέλευσής της. 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Aegean Airlines (+5,15%), της ΕΧΑΕ (+1,56%) και της Jumbo (+0,6%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-1,24%) και της ΔΕΗ (-0,76%) .

Όπως τονίζουν οι αναλυτές η ζώνη των 900 μονάδων, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την αγορά. Όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, Ηλίας Ζαχαράκης «τα παράγωγα έληξαν με τον τζίρο στη διόρθωση σε αισθητά χαμηλά επίπεδα, ενώ η αργία της Δευτέρας προβλημάτισε τους αγοραστές, που προτίμησαν να δουν την αγορά και πάλι από την προσεχή Τρίτη. Η ζώνη των 900-905 μονάδων προσφέρει στηρίξεις, θυμίζοντας ότι το 9 μπροστά μας ταλαιπωρεί αρκετά χρόνια και φαίνεται να θέλει και άλλο χρόνο. Πλέον, τα επίπεδα των 914 μονάδων είναι η κοντινή αντίσταση, η διάσπαση της οποίας μπορεί να δώσει και πάλι κίνηση προς τις 930 μονάδες. Αντίστοιχα, αν χαθεί το όριο των 900 μονάδων, θα μπορούσε η αγορά να κινηθεί προς τις 880 μονάδες».

Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Merit ΧΑΕΠΕΥ, Πέτρος Τσούρτης σημειώνει πως η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον Κινητό Μέσο Όρο στις 902 μονάδες. Επόμενο σημείο στήριξης –μιας και χάθηκαν οι 910 μονάδες– είναι το όριο των 902 μονάδων, ενώ σημεία αντίστασης είναι οι 930 και 950 μονάδες.

Τέλος, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή, Νικόλαος Καυκάς τονίζει πως παρά τη διόρθωση δεν έχει διαβρωθεί η βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση, όμως είναι σημαντικό για το Γενικό Δείκτη να κρατήσει τα τρέχοντα επίπεδα και να παραμείνει πάνω από το όριο των 900 μονάδων. Όμως, επισημαίνει πως πλησιάζουν οι αποκοπές μερισμάτων δεικτοβαρών μετοχών όπως ο ΟΤΕ, οπότε είναι εύλογες κάποιες αναταράξεις. Παράλληλα, σημειώνει πως «ΕΤΕ ».

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+2,09%) και του Εμπορίου (+1,55%), ενώ απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Κατασκευών (-0,51%) και των Βιομηχανικών Προϊόντων (-0,37%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Centric Συμμετοχών +9,18% και 'Αβαξ +4,89%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Λεβεντέρης (π) -10,00% και Καραμολέγκος -3,23%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Κέρδη για το Χρηματιστήριο αλλά με τζίρο... καλοκαιρινών διακοπών

Υψηλοτερα των 858 ο Γενικός Δείκτης, με την αξία των συναλλαγών να προσγειώνεται στα 33,3 εκατ. ευρώ. Ξεχώρισε η μετοχή της Aegean Airlines με κέρδη 2%. Πτώση για την απόδοση του 10ετούς στο 0,66% ελέω Λαγκάρντ.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Σταθεροποιητική πορεία για το ΧΑ μετά τη χθεσινή τεχνική αντίδραση

Σημαντικές πιέσεις με πτώση που ξεπερνά το 3,5% για τον τίτλο της Ελλάκτωρ, μετά τις νέες περιπέτειες με τη Greenhill, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι τραπεζικές μετοχές, με εξαίρεση τη Eurobank στο +0,2%