ΓΔ: 1393.44 0.90% Τζίρος: 71.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Βαριά επιβάρυνση με δασμό 15% στις μεταλλουργίες της Ρωσίας

Κερδισμένες από τη βαριά φορολογική επιβάρυνση των ρωσικών μεταλλουργιών είναι οι ανταγωνιστικές εταιρείες τρίτων χωρών, μεταξύ των οποίων η Mytilineos στον τομέα του αλουμινίου.

Σε αύξηση των δασμών εξαγωγών κατά 15% για χάλυβα, σιδηρομετάλλευμα, νικέλιο, χαλκό και αλουμίνιο από την 1η Αυγούστου έως και τα τέλη του 2021 προχωρά η ρωσική κυβέρνηση, κίνηση η οποία θα πλήξει την κερδοφορία των ρωσικών μεταλλουργικών εταιρειών.

Κερδισμένες από τη βαριά φορολογική επιβάρυνση των ρωσικών μεταλλουργιών είναι οι ανταγωνιστικές εταιρείες τρίτων χωρών, μεταξύ των οποίων η Mytilineos στον τομέα του αλουμινίου.

Όπως τονίζει σε ανάλυσή της η VTB Capital η παραπάνω αύξηση των δασμών αποτελεί μία άνευ προηγουμένου κίνηση για τον εν λόγω κλάδο, ενώ εκτιμά ότι η εταιρεία Rusal θα χάσει από 11 -15% των προβλεπόμενων κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων για το 2021, ενώ οι χαλυβουργικοί όμιλοι το 24% των προβλεπόμενων EBITDA. 

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι εάν πρόκειται για μία πρόσκαιρη επιβάρυνση ή εάν τελικά μετατραπεί σε μόνιμο φορολογικό καθεστώς όπως σημειώνουν οι αναλυτές της VTB Capital. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, ειδικά για τη χαλυβουργία θα είναι μία πολύ αρνητική εξέλιξη, καθώς θα αυξήσει τα επίπεδα μόχλευσης, ενώ εάν οι τιμές χάλυβα κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε διακοπή διανομής μερισμάτων από τους ομίλους. 

Παράλληλα στην ανάλυση τονίζεται ότι η ρωσική κυβέρνηση προχωρά σε μία τέτοια κίνηση, ενώ στο παρελθόν είχε αρνηθεί ότι είχε πρόθεση να το πράξει και μάλιστα σε μία περίοδο που δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι τιμές των μετάλλων θα υποχωρήσουν, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. 

Μάλιστα στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι οι δασμοί αυτοί να επιβάλλονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και κυρίως σε περιόδους όπου οι τιμές των μετάλλων ακολουθούν ανοδική πορεία. Άλλωστε το ρωσικό οικονομικό επιτελείο έδειξε πρόσφατα ότι οι επονομαζόμενοι «πρόσκαιροι δασμοί» τελικά παρατείνονται εάν αυτό θεωρηθεί απαραίτητο. Ανάλογη κίνηση υπήρξε και για την επιβολή δασμών σε προϊόντα scrap οι οποίοι αρχικά είχαν χρονικό ορίζοντα έξι μηνών αλλά πρόσφατα παρατάθηκαν για ακόμη 12 μήνες. 

Η κίνηση, πάντως, μπορεί να δικαιολογηθεί από το γεγονός ότι η Ρωσία είναι «καθαρός» εξαγωγέας μετάλλων και ως εκ τούτου η αύξηση των εξαγωγικών δασμών θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών των εμπορευμάτων στην εσωτερική αγορά.

Σύμφωνα με τη VTB Capital, εφόσον οι δασμοί διατηρηθούν για το χρονικό διάστημα που έχουν ανακοινωθεί, το μεγαλύτερο πλήγμα θα το δεχθεί η Rusal, η οποία θα χάσει περίπου 24% των προβλεπόμενων EBITDA για το τρέχον έτος, ενώ η εταιρεία που θα επηρεαστεί λιγότερο θα είναι η NorNickel με απώλεια 4% των προβλεπόμενων κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Υπό πίεση θα μείνει το πετρέλαιο καθώς αυξάνεται η διεθνής προσφορά

Έλλειμμα μόλις 900.000 βαρελιών ημερησίως αναμένει για το δ' τρίμηνο ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, ενώ εκτιμά ότι το ισοζύγιο προσφοράς - ζήτησης θα καταστεί πλεονασματικό το α' εξάμηνο του 2024.
Russia, Rossia, Russian Economy, Rossiki Oikonomia, Rouvli, Ruble
ΑΓΟΡΕΣ

Ανάκαμψη για το ρούβλι μετά τη διολίσθηση στα 100 ανά δολάριο

Η τελευταία πτώση του ρουβλίου σε τριψήφια νούμερα τον Αύγουστο οδήγησε την Τράπεζα της Ρωσίας να προβεί σε έκτακτη αύξηση του επιτοκίου κατά 350 μονάδες βάσης στο 12% και οι αρχές συζήτησαν την επαναφορά των ελέγχων για να στηρίξουν το νόμισμα.
russia-oil
ΑΓΟΡΕΣ

Σταματάει τις εξαγωγές ντίζελ η Ρωσία και εκτοξεύει τις τιμές

Από τις 21 Σεπτεμβρίου μπαίνει σε εφαρμογή το ρωσικό μπλόκο στις εξαγωγές ντίζελ, με τις τιμές στην Ευρώπη να αυξάνοντας κατακόρυφα καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για παγκόσμιες ελλείψεις καυσίμων.
ΑΓΟΡΕΣ

Σαουδική Αραβία και Ρωσία στέλνουν το πετρέλαιο πάνω από τα 90 δολάρια

Εκτινάσσονται οι τιμές πετρελαίου μετά την απόφαση της Σ. Αραβίας να παρατείνει τη μονομερή περικοπή της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ η Ρωσία μειώνει την παραγωγή κατά 300.000 βαρέλια.