ΓΔ: 886.72 -0.85% Τζίρος: 91.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
Φωτο: Shutterstock

«Βουλιάζει» υπό τον φόβο νέας επέλασης του κορονοϊού το Χρηματιστήριο

Χαμηλότερα από τις 860 μονάδες ο Γεν. Δείκτης, με το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης να κινείται σε αρνητική πορεία, ενώ μόλις 13 εισηγμένες εμφανίζουν θετικό πρόσημο.

Σταθερά σε κλοιό μεγάλων πιέσεων και πλήρως ευθυγραμμισμένο με τις ευρωπαϊκές αγορές, παραμένει το ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να διολισθαίνει στο επίπεδο των 857 μονάδων και μόλις 13 μετοχές να έχουν θετικό πρόσημο από το σύνολο των εισηγμένων που εμφανίζουν σήμερα συναλλαγές. Το ίδιο ακριβώς κλίμα επικρατεί και στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να υποχωρεί 2,15%, ενώ πτώση 1,4% υποδεικνύουν τα προθεσμιακά συμβόλαια για τον Dow Jones. 

Η βασική, βέβαια, διαφορά μεταξύ ευρωπαϊκών αγορών, Wall Street και Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι ότι οι δύο πρώτες έχουν όχι μόνο καλύψει όλες τις ζημίες που σημειώθηκαν από την έναρξη της πανδημίας στις αρχές του 2020, αλλά έχουν κατακτήσει και νέα ιστορικά υψηλά, κάτι το οποίο το ΧΑ προσπαθεί να επιτύχει αλλά συνεχώς... μένει από καύσιμα. 

Στις 15:25 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 2,27% στις 857,30 μονάδες, διαμορφούμενος κοντά στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό που ήταν στις 856,73 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 35,98 εκατ. ευρώ και τις πτωτικές μετοχές να επικρατούν καθώς φθάνουν στις 104, έναντι μόλις 13 που εμφανίζουν κέρδη και 17 που διατηρούνται αμετάβλητες. Πτώση 1,96% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλοποίησης να αποδυναμώνεται 2,30%. 

Στο κόκκινο βρίσκεται όλο το ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με κανέναν κλαδικό δείκτη να μην εμφανίζει θετικό πρόσημο, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί 1,2%, με την Alpha Bank να υποχωρεί 0,44%, την Εθνική Τράπεζα να βρίσκεται στο -2,24%, τη Eurobank να εμφανίζει πτώση 1,3% και την Τράπεζα Πειραιώς να κινείται 2,27% χαμηλότερα. 

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση τις μεγαλύτερες απώλειες που ξεπερνούν το 4% εμφανίζει ο δεικτοβαρής τίτλος της Coca-Cola HBC, η οποία ενδοσυνεδριακά έφθασε να χάνει 5%, η οποία, όμως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα προχωρά στην αποκοπή μερίσματος 0,65 ευρώ ανά μετοχή, ενώ άνω του 3% υποχωρούν οι ΟΤΕ, ένας ακόμη τίτλος που μπορεί να «καθορίσει» την πορεία της αγοράς, Lamda και Viohalco. Πτώση που ξεπερνά το 2% σημειώνουν οι ΕΧΑΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ElvalHalcor και Mytilinaios, με όλους τους υπόλοιπους τίτλους να έχουν απώλειες που είτε φθάνουν είτε ξεπερνούν το 1%. 

Η εικόνα της αγοράς αντικατοπτρίζει και τις ανησυχίες των επενδυτών, εγχώριων και ξένων, για την πορεία της οικονομίας, καθώς η «επέλαση» εκ νέου της πανδημίας, λόγω της εμφάνισης της μετάλλαξης Δέλτα, θέτει μεγάλα ερωτηματικά αναφορικά με την πορεία του τουρισμού και ως εκ τούτου και του συνόλου της οικονομικής δραστηριότητας. Μία ακόμη ανησυχία που προκαλείται και την οποία εξέφαρσε ο επικεφαλής ESM, Κλάους Ρέγλινγκ είναι ότι ενδεχόμενη αναγκαστική παράταση των μέτρων στήριξης άρα και των υψηλών αναγκών του δημοσίου να δανειστεί μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. 

Καθοδικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των τροφίμων (-4,62%), της Ακίνητης Περιουσίας (-3,47%) και του Εμπορίου (-3,39%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Eurobank και η Alpha Bank με 3.086.710 και 2.055.722 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν ο ΟΤΕ με 5,557 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 2,630 εκατ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Νίκας +8,55% και Λάμψα +5,26%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Αγροτικός Οίκος Σπύρου -20,00% και Δούρος -19,61%.

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Κλονίζει τις αγορές ο πληθωρισμός, πάνω από 2% οι απώλειες στο ΧΑ

Η έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων προκαλεί ανησυχίες για τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών. Ακολουθεί τη διεθνή τάση το ελληνικό χρηματιστήριο, ισχυρότερες οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Χτυπάει πάλι τις αγορές ο κορονοϊός, «βουτιά» σε Αθήνα και Ευρώπη

Ανησυχία για «φρενάρισμα» της ανάπτυξης από το νέο κύμα της πανδημίας. Χαμηλότερα από τις 860 μονάδες ο Δείκτης, μεγάλες πιέσεις για Coca-Cola HBC στο -3,7%. Απώλειες κοντά στο 2% για Ευρώπη και αμερικανικά futures.