ΓΔ: 1420.79 0.23% Τζίρος: 39.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:57:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Βουλιάζει» στη δίνη κορονοϊού και φόβων για τον τουρισμό το ΧΑ

Σε βαθύ κόκκινο σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τις τραπεζικές μετοχές να υποχωρούν άνω του 3%, ενώ ανάλογη πορεία ακολουθούν και οι περισσότερες δεικτοβαρείς μετοχές.

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει και το επίπεδο των 850 μονάδων, πλήρως ευθυγραμμισμένος με το διεθνές κλίμα, καθώς και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εμφανίζουν μεγάλη υποχώρηση, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να υποχωρεί 1,4%. Η επιβολή νέων μέτρων στον κορυφαίο τουριστικό προορισμό της χώρας, τη Μύκονο, επαναφέρει στο προσκήνιο τις μεγάλες ανησυχίες για την πορεία του τουριστικού τομέα και κατ' επέκταση και της ελληνικής οικονομίας. 

Στις 11:44 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 2,18% στις 847,92 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 11,49 εκατ. ευρώ, με μόλις 12 μετοχές να κινούνται ανοδικά, 70 να εμφανίζουν πτώση, ενώ πέντε παραμένουν αμετάβλητες. Απώλειες 2,07% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 2,12%. 

Πτώση 3,85% εμφανίζει ο τραπεζικός δείκτης, ενώ κανένας κλαδικός δείκτης στο Χρημαστιστήριο δεν κινείται ανοδικά, με την Alpha Bank να υποχωρεί 4,33%, την Εθνική Τράπεζα να έχει απώλειες 3,59%, τη Eurobank να αποδυναμώνεται 3,45%, ενώ κατά 3,83% χαμηλότερα κινείται η Τράπεζα Πειραιώς. 

Μοναδική μετοχή στην υψηλή κεφαλαιοποίηση που εμφανίζει κέρδη είναι αυτή της Sarantis στο +0,35%, ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις, πέραν των τραπεζών, δέχονται οι τίτλοι των ΕΛΠΕ και ΔΕΗ, με απώλειες που ξπερνούν το 3%, απώλειες που ξεπερνούν το 2% για ElvalHalcor,  ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Titan, Ελλάκτωρ, Mytilineos, ΟΠΑΠ και Motor Oil, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση για ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, Viohalco, Τέρνα Ενεργειακή, Lamda και ΑΔΜΗΕ.

Η επιβολή περιορισιτκών μέτρων στη Μύκονο, αλλά και η φημολογία ότι μπορεί αυτά να επεκταθούν και σε άλλους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς όπως οι Σαντορίνη και Ίος, θέτει σε πλήρη αμφισβήτηση ακόμη και τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία του τουρισμού, ενός κλάδου που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της οποίας το τρέχον έτος βασίστηκαν σημαντικά στην ελπίδα ότι θα εμφανίσει πολύ καλύτερη εικόνα από αυτή του 2020. 

Ακόμη και πριν από την επιβολή των παραπάνω μέτρων οι αναλυτές είχαν καταστεί αρκετά πιο συγκρατημένοι, με πρόσφατη ανάλυση της Eurobank να κάνει λόγο για «θολό τοπίο στον τουρισμό» και να προσθέτει ότι «οποιαδήποτε εκτίμηση για τα τουριστικά έσοδα του 2021 θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα, καθώς το οικονομικό - κοινωνικό περιβάλλον παραμένει ευμετάβλητο και η ελαστικότητα του τουριστικού κλάδου στην πανδημία μεγάλη. Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, οι αφίξεις επιβατών εξωτερικού τον Ιούνιο 2021 ανήλθαν σε 1.181,771 χιλιάδες άτομα, δηλαδή στο 34,0% των αντίστοιχων αφίξεων του 2019».

Ταυτόχρονα σε έκθεσή του την Παρασκευή ο οίκος αξιολόγησης Fitch, εμφανίστηκε επιφυλακτικός για την ελληνική οικονομία, διατηρώντας το outlook σταθερό, αν και ανέβασε σημαντική τον πήχη της ανάπτυξης για 2021 και 2022 σε 4,3% και 5,3% αντίστοιχα. Όμως μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον τουρισμό η παραπάνω εκτίμηση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμη και υπεραισιόδοξη.  

Καμπανάκι, όμως, για τον δανεισμό των ελληνικών επιχειρήσεων σήμανε και το ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι ο δείκτης μόχλευσης των επιχειρήσεων, που αποτυπώνει τη σχέση ανάμεσα στον δανεισμό και στα ίδια κεφάλαια, αυξήθηκε το 2020 περίπου κατά 10%, αύξηση που ήταν η μεγαλύτερη ανάμεσα στις 21 χώρες που εξετάσθηκαν στη μελέτη. Συνολικά, σε εννέα χώρες καταγράφεται αύξηση της μόχλευσης, ενώ στις υπόλοιπες μειώθηκε. Πάντως, η κατάσταση για τις ελληνικές επιχειρήσεις δεν ήταν τόσο δύσκολη, όσο στη διάρκεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας. Τότε, οι ελληνικές επιχειρήσεις ήταν και πάλι στην κορυφή της αύξησης μόχλευσης, αλλά με ποσοστό 70%, όταν στις άλλες χώρες δεν ξεπερνούσε το 25%.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Prodea +6,67% και EPSILON NET +1,15%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: ΝΑΚΑΣ -11,82% και Μινέρβα - Λαδένης -6,61%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ