ΓΔ: 881.98 0.31% Τζίρος: 3.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:19:07 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Βουτιά» στις αγορές το 2020 περιμένουν οι πλούσιοι επενδυτές

Σημαντική πτώση στα χρηματιστήρια το 2020 περιμένουν οι περισσότεροι πλούσιοι επενδυτές, σύμφωνα με έρευνα της UBS Global Wealth Management. Κρατούν σε μετρητά για λόγους ασφαλείας το 25% των χαρτοφυλακίων τους.

Για μια μεγάλη «βουτιά» στα χρηματιστήρια μέσα στο 2020 προετοιμάζονται οι πιο πλούσιοι επενδυτές, σύμφωνα με έρευνα της UBS Global Wealth Management, που δείχνει ότι οι μεγαλοεπενδυτές ήδη λαμβάνουν προφυλάξεις, κρατώντας σε μετρητά το 25% των χαρτοφυλακίων τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, στην οποία απάντησαν 3.400 επενδυτές με χαρτοφυλάκια αξίας άνω του 1 εκατ. δολ. από πολλές χώρες, η διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας για το εμπόριο αποτελεί τη σοβαρότερη πηγή ανησυχίας, ενώ ως πιθανή απειλή για τα χαρτοφυλάκιά τους οι επενδυτές βλέπουν την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση για την προεδρία στις ΗΠΑ, τον Νοέμβριο του 2020.

Όπως ανέφερε σε δήλωσή της η Πόλα Πολίτο, ανώτερο στέλεχος της UBS GWM, «το γεωπολιτικό περιβάλλον που αλλάζει γρήγορα αποτελεί τη σοβαρότερη πηγή ανησυχίας για τους επενδυτές διεθνώς. Βλέπουν ότι η παγκόσμια διασύνδεση των οικονομιών και οι αντανακλάσεις που έχουν οι αλλαγές επηρεάζουν τα χαρτοφυλάκιά τους περισσότερο από τα θεμελιώδη στοιχεία των επιχειρήσεων, κάτι που αποτελεί σημαντική αλλαγή σε σχέση με το παρελθόν».

Αύξηση μεταβλητότητας

Σχεδόν τέσσερις στους πέντε επενδυτές εκτιμούν ότι θα αυξηθεί η μεταβλητότητα στις αγορές, ενώ το 55% θεωρούν πιθανό ένα μεγάλο sell-off στις αγορές πριν το τέλος του 2020. Το 60% των επενδυτών εξετάζουν την περαιτέρω αύξηση της ρευστότητας των χαρτοφυλακίων τους, ενώ το 62% σχεδιάζουν να διαφοροποιήσουν περισσότερα τα χαρτοφυλάκιά τους σε περισσότερες κατηγορίες τοποθετήσεων.

Πάντως, τα στοιχεία της νέας έρευνας είναι ελαφρώς βελτιωμένα, σε σχέση με την προηγούμενη, που διενεργήθηκε τον Μάιο, όταν οι επενδυτές δήλωναν ότι κρατούσαν ρευστότητα που αντιστοιχεί σε 32% της αξίας των χαρτοφυλακίων τους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, παρά τις ανησυχίες των επενδυτών για το 2020, η εκτίμησή τους για το μέλλον είναι θετική. Σχεδόν 70% των επενδυτών απάντησαν ότι για τα επόμενα 10 χρόνια περιμένουν θετικές αποδόσεις από τις επενδύσεις τους.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

«Παγώνει» το ΧΑ η ακραία μεταβλητότητα, δεύτερη ημέρα χαμηλών συναλλαγών

Κέρδη 2,36% για τον Γενικό Δείκτη σε εβδομαδιαία βάση, με ώθηση από τις τραπεζικές μετοχές καθώς η άνοδός τους ξεπέρασε το 4%. Προβληματίζει η χαμηλή αξία των συναλλαγών, που άγγιξε σήμερα οριακά τα 50 εκατ.