ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Πρωταγωνίστριες οι τράπεζες στο ΧΑ, πέρασε στο «συν» ο Γ. Δείκτης

Πρώτες σε συναλλαγές και άνοδο οι τραπεζικές μετοχές, καθώς η αγορά αποτιμά τις αλλαγές για τον αναβαλλόμενο φόρο. Ξεπέρασε την αρχική αδυναμία ο Δείκτης, ελπίδες για ένατο συνεχές ανοδικό κλείσιμο.

Στην πρώτη γραμμή του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται σήμερα οι τραπεζικές μετοχές, καθώς η αγορά αξιολογεί την επίδραση της συμφωνίας κυβέρνησης - ΕΚΤ για τις αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTC) στις αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών. Μετά την αρχική, μικρή υποχώρησή του, ο Γενικός Δείκτης έχει περάσει και πάλι στο «συν», χάρη στη σημαντική άνοδο των τραπεζικών μετοχών, και δημιουργεί τις προϋποθέσεις να κλείσει θετικά η τελευταία συνεδρίαση του μήνα, συμπληρώνοντας ένα σερί 9 ανοδικών συνεδριάσεων.

Στις 13.30, ειδικότερα, ο Δείκτης κέρδιζε 0,24% και διαμορφωνόταν στις 884,89 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να πλησιάζει τα 22 εκατ. ευρώ, αρκετά ικανοποιητική για τα δεδομένα της περιόδου. Με κέρδη της τάξεως του 2%, ο τραπεζικός δείκτης είναι σήμερα «ατμομηχανή» για το χρηματιστήριο, ενώ οι μετοχές των Alpha, Πειραιώς και Εθνικής βρίσκονται στις τρεις πρώτες θέσεις με κριτήριο την αξία των συναλλαγών.

Η αγορά φαίνεται ότι κάνει τις κινήσεις της σήμερα με γνώμονα τα οφέλη που εκτιμάται ότι θα έχουν οι τράπεζες από τη συμφωνία για τον αναβαλλόμενο φόρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Alpha Bank, που έχει τη μικρότερη συμμετοχή DTC στα κεφάλαια, κερδίζει 0,70%, ενώ πολύ μεγαλύτερη είναι η άνοδος για Πειραιώς (4,1%), Εθνική (3,6%) και η Eurobank κερδίζει 2,1%.

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι, εκτός από τα νέα για το DTC, θετικές εξελίξεις αναμένονται το απόγευμα, μετά το κλείσιμο της αγοράς, και από το μέτωπο των νέων τεστ αντοχής της ΕΚΤ, καθώς αναμένεται να επιβεβαιωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες περνούν τη βάση του ελέγχου χωρίς ελλείμματα κεφαλαίου και στο δυσμενές σενάριο.

Σε ό,τι αφορά το DTC, όπως έγραψε το Business Daily, η συμφωνία που έκλεισε χθες το υπουργείο Οικονομικών με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απομακρύνει από τον ορίζοντα την απειλή της έκδοσης μετοχών υπέρ του Δημοσίου, που θα προκαλούσε σοβαρές απώλειες στους ιδιώτες μετόχους.

To DTC έχει μεγάλη συμμετοχή στα κεφάλαια των τραπεζών, που αντιστοιχεί σε ποσοστά 39,06% έως 82,9% των κεφαλαίων πρώτης βαθμίδας (CET1), όπως φαίνεται στο γράφημα της Τράπεζας της Ελλάδος (στοιχεία 9μήνου 2020).
 

dtc_bog

 

Με τη συμφωνία της κυβέρνησης με την ΕΚΤ, οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα, αν εμφανίσουν ζημιές σε κάποια από τις επόμενες χρήσεις, που θα είναι «φορτωμένες» με τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, να αποφεύγουν την έκδοση μετοχών υπέρ του Δημοσίου. Ουσιαστικά, θα «βάζουν στην άκρη» το DTC για να το συμψηφίσουν με τα κέρδη επόμενων χρήσεων και σε μεγάλο βάθος χρόνου (εντός της 20ετίας που είναι και ο «χρόνος ζωής» του DTC). Μόνο αν παρέλθει η 20ετία χωρίς οι τράπεζες να έχουν εμφανίσει την απαραίτητη κερδοφορία για να εισπράξουν τις φορολογικές πιστώσεις θα είναι υποχρεωμένες να εκδώσουν μετοχές υπέρ του Δημοσίου.

Εάν φύγει από τον ορίζοντα ο κίνδυνος μιας αραίωσης (dilution) της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών, θα αρχίσουν να φαίνονται λιγότερο δικαιολογημένα τα πολύ μεγάλα discount (εκπτώσεις) στις αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζικών μετοχών σε σχέση με τις αντίστοιχες της ευρωζώνης.Η JP Morgan υπολόγισε ότι οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με έκπτωση 40% έναντι των τραπεζικών μετοχών της ευρωζώνης, εκτιμώντας ότι το PTVB (τιμή προς ενσώματη λογιστική αξία) για το 2022 διαμορφώνεται για τις ελληνικές τράπεζες στο 0,43 (δηλαδή σε ποσοστό 43% της λογιστικής αξίας). Αυτή η μεγάλη έκπτωση οφείλεται σε σημαντικό βαθμό και στον κίνδυνο που έχουν οι μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών να υποστούν απώλειες από εκδόσεις μετοχών υπέρ του Δημοσίου και από σήμερα η αγορά θα πρέπει να αρχίσει να τιμολογεί την απομάκρυνση αυτού του κινδύνου, επιτρέποντας μια σύγκλιση με τις αποτιμήσεις των μετοχών της ευρωζώνης.

Πάντως, όπως παρατηρεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο κείμενο της γνωμοδότησής της, το οποίο δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί, αν και αυτός ο χειρισμός του DTC θα διευκολύνει τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το πρόβλημα της υψηλής συμμετοχής του DTC στα τραπεζικά κεφάλαια δεν λύνεται, αντίθετα θα επιδεινωθεί, καθώς τα ποσοστά συμμετοχής θα αυξάνονται, όσο θα μειώνονται λόγω των ζημιών από τιτλοποιήσεις τα «κανονικά» κεφάλαια των τραπεζών. Η ΕΚΤ επισημαίνει ότι θα χρειασθούν μέτρα για να αντιμετωπισθεί αυτό το ζήτημα στο μέλλον. Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει προτείνει την ίδρυση bad bank για να λυθεί το πρόβλημα του DTC, πρόταση που ως τώρα δεν έχει γίνει δεκτή από την κυβέρνηση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Trapeza, trapeza peiraios
ΑΓΟΡΕΣ

Παραμένει στην πρώτη θέση των χρηματιστηριακών η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ κατέκτησε την πρώτη θέση στην κατάταξη των χρηματιστηριακών εταιρειών, αυξάνοντας το ποσοστό της, με το συνολικό της μερίδιο στην αγορά να ξεπερνά το 23%
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Κλείσιμο έτους στο ΧΑ με προσδοκίες για... επιστροφή στον Φεβρουάριο

Το χαμένο έδαφος μετά το ξέσπασμα του πολέμου καλύπτει το χρηματιστήριο: 16 συνεδριάσεις με κλείσιμο πάνω από τις 900 μονάδες, κέρδη 3% από την αρχή του έτους και εικόνα ανθεκτικότητας. Κρίσιμα τα «σήματα» από Fed και ΕΚΤ για τα επιτόκια.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

«Ασπίδα» από την ΕΚΤ στην Ελλάδα: Τα οφέλη για Χρηματιστήριο - τράπεζες

Απομακρύνεται το ρίσκο κερδοσκοπικής επίθεσης στα ελληνικά ομόλογα που περιόριζε τη διάθεση για τοποθετήσεις στο Χρηματιστήριο. Διπλά ωφελημένες οι τράπεζες από υψηλότερα επιτόκια και χαρτοφυλάκια ομολόγων. Τι εκτιμούν ο οίκος Moody's και η HSBC.
ΑΓΟΡΕΣ

Πακέτα της Εθνικής με αξία πάνω από 23 εκατ. πέρασαν από το ταμπλό στο ΧΑ

Σχεδόν ο μισός τζίρος στη σημερινή συνεδρίαση έχει καλυφθεί από τρεις συναλλαγές πακέτων της Εθνικής, που ενδέχεται να συνδέονται με κινήσεις από fund, ενόψει της αναθεώρησης του δείκτη MSCI.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Δεν πτόησε τις τράπεζες η νέα «βουτιά» στα ξένα χρηματιστήρια

Σημαντικά κέρδη +1,32% για τον Γενικό Δείκτη παρά τις ισχυρές πιέσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Υπεραπέδωσαν για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση οι εγχώριες τραπεζικές μετοχές, με +3,90%. Κάτω από τα 9 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ.