ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
Φωτο: Shutterstock

Πλησιάζει πάλι τις 900 μονάδες ο Δείκτης, συνεχή τα ρεκόρ στα ομόλογα

Επανήλθαν σε άνοδο, αλλά χωρίς μεγάλη ορμή, οι τραπεζικές μετοχές και ο Δείκτης δίνει τη «μάχη» για τις 900 μονάδες. Στο 0,544% υποχωρεί η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Τι λέει η Citi για τις αποτιμήσεις.

Στις παρυφές των 900 μονάδων δίνει και σήμερα τη μάχη ο Γενικός Δείκτης, που κινείται σε στενό εύρος μεταβολών. Οι τράπεζες, αν και έχουν ανακάμψει μετά τις ρευστοποιήσεις της χθεσινής συνεδρίασης, δεν φαίνεται να έχουν αρκετή ορμή για να δώσουν ώθηση στους βασικούς δείκτες, ενώ παραμένουν μέτριες οι συναλλαγές. 

Γενικός Δείκτης στις 14:30, διαμορφώνεται στις 898,89 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,41% με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 27,68 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αγορά ομολόγων συνεχίζονται τα ρεκόρ, με την απόδοση των 10ετών τίτλων να υποχωρεί σήμερα σε νέο ιστορικό χαμηλό, στο 0,544%, καθώς τα ομόλογα των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης ευνοούνται από τη χαλαρή πολιτική της ΕΚΤ.

Έκθεση της Citi για τις αποτιμήσεις των μετοχών διεθνώς επιβεβαιώνει ότι η σχέση τιμής/κερδών (P/E) των ελληνικών μετοχών είναι συγκρίσιμη με αυτή των αναδυόμενων αγορών της Ευρώπης (12,6 για την Ελλάδα, έναντι 10,7 στις ευρωπαϊκές αναδυόμενες αγορές) και πολύ χαμηλότερη από τις ώριμες αγορές Ευρώπης και ΗΠΑ, καθώς για φέτος το P/E των ευρωπαϊκών μετοχών υπολογίζεται σε 16,5 φορές και των αμερικανικών σε 23,1 φορές.

Όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου από τράπεζες και άλλες εισηγμένες θα επηρεάσουν αρνητικά τα κέρδη ανά μετοχή στο ελληνικό χρηματιστήριο για το τρέχον έτος, καθώς η Citi εκτιμά ότι θα μειωθούν κατά 6,8%, ενώ το 2022 θα αυξηθούν κατά 37,6%, που θα είναι μία από τις καλύτερες επιδόσεις διεθνώς.

Οι τράπεζες που είχαν κερδίσει έδαφος μετά τα θετικά νέα της περασμένης εβδομάδας για τον αναβαλλόμενο φόρο και τις επιδόσεις στο stress test, χθες βρέθηκαν υπό πίεση, ενώ σήμερα ανακάμπτουν, με τον κλαδικό δείκτη να ενισχύεται κατά 0,65%. Η μετοχή της Alpha Bank βρίσκεται υψηλότερα κατά 1,11%, και της Πειραιώς ακολουθεί με κέρδη 0,97%, με την μετοχή της Εθνικής να σημειώνει άνοδο 0,82%. Σε αρνητικό έδαφος με οριακές απώλειες 0,18% παραμένει η Eurobank.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης μετά τις πρωινές επιφυλακτικές κινήσεις, έχει ενισχυθεί και σημειώνει άνοδο 0,44%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,23%. Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει η μετοχή της ΔΕΗ που συνεχίζει να διευρύνει τα κέρδη της με άνοδο 1,55%, ενώ η Coca Cola HBC ενισχύεται κατά 1,11%. Με κέρδη 0,90% κινείται ο ΟΠΑΠ και 0,81% η Motor Oil. Κέρδη 0,85% για την Lamda Development και 0,75% για την ΤΙΤΑΝ.

Από τις ελάχιστες απώλειες που καταγράφονται στο ταμπλό, τις μεγαλύτερες σημειώνει η μετοχή της Ελλάκτωρ που βρίσκεται χαμηλότερα 2,14% και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 0,84%. Πτώση 0,64% για την μετοχή του ΟΤΕ ενώ η μετοχή της Jumbo μετά την ανακοίνωση των πωλήσεων του α΄εξαμήνου έχει περιορίσει τις απώλειες της στο 0,36%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Εβδομαδιαία κέρδη 1,30% για τον Γενικό Δείκτη με ώθηση από τις τράπεζες

Στις 912,81 μονάδες ο Γενικός Δείκτης καθώς «ξέσπασε» την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, με την αξία των συναλλαγών να αγγίζει τα 128 εκατ. ευρώ. Κομβικός ο ρόλος των τραπεζών, με εβδομαδιαία ενίσχυση 2,70%.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Κρατάει τις 910 μονάδες παρά τις πιέσεις ο ΓΔ, στήριξη από τράπεζες

Το αρνητικό πρόσημο στις ευρωπαϊκές αγορές επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα στην χρηματιστηριακή αγορά με τον τραπεζικό κλάδο να στηρίζει τον Γενικό Δείκτη πάνω από το ψυχολογικό όριο των 910 μονάδων.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Προσπάθεια σταθεροποίησης πάνω από τις 910 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη

Με ώθηση από το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές και την ανοδική πορεία των βαριών χαρτιών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο Γενικός Δείκτης επιχειρεί να σταθεροποιηθεί πάνω από τις 910 μονάδες στη τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.