ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Phoenix Vega: Τα σενάρια για την τιμή, τι εκτιμά σε ανάλυση η Axia

Σε 0,05 ευρώ υπολογίζει την αξία η Grant Thornton, ενώ με διαφορετικά σενάρια αποτίμησης η δίκαιη τιμή κυμαίνεται από 0,03 έως 0,25 ευρώ. Υψηλό το ποσοστό των εξασφαλίσεων με ακίνητα.

Τα σενάρια αποτίμησης των μετοχών της Phoenix Vega, που διαπραγματεύονται από σήμερα στην Εναλλακτική Αγιορά του ΧΑ, εξετάζει σε ανάλυσή της η Axia, καταλήγοντας στην εκτίμηση ότι, ενώ η εύλογη αξία της Phoenix Vega εκτιμάται σε 62,5 εκατ. από την Grant Thornton, δηλαδή σε 0,05 ευρώ ανά μετοχή, με βάση διαφορετικά σενάρια αποτίμησης, η δίκαιη τιμή της μετοχής κυμαίνεται από 0,03 έως 0,25 ευρώ.

Η Axia σημειώνει ότι, όπως είχε προγραμματιστεί, η Πειραιώς Financial Holdings διένειμε τις μετοχές της Phoenix Vega Mezz (PVM) σε αναλογία 1 μετοχής για κάθε 1 μετοχή της Πειραιώς. Ως εκ τούτου, οι μέτοχοι της Πειραιώς που ήταν εγγεγραμμένοι στο Σύστημα Άυλων Τίτλων στις 10 Αυγούστου 2021 είχαν το δικαίωμα να λάβουν τις μετοχές.

Η PVM είναι η δεύτερη ελληνική τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων που διανέμεται στους μετόχους των ελληνικών τραπεζών και αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο. Οι μετοχές της Phoenix Vega Mezz αντιπροσωπεύουν το 65% του mezzanine τμήματος της τιτλοποίησης με ακαθάριστη λογιστική αξία 0,4 δισ. Η Πειραιώς διατηρεί το 5% του mezzanine τμήματος, ενώ η Intrum απέκτησε μερίδιο 30% έναντι 28 εκατ. Το συνολικό μέγεθος της τιτλοποίησης Phoenix Vega (ακαθάριστη λογιστική αξία) ανέρχεται σε 6,8 δισ.

Σε σύγκριση με το Cairo Mezz (η άλλη εισηγμένη στο χρηματιστήριο τιτλοποίηση NPE στην Ελλάδα), το μέγεθος της mezzanine δόσης που διανέμεται στους μετόχους είναι μικρότερο (257 εκατ. ευρώ από τα 396 εκατ. ευρώ του συνόλου, έναντι 1,1 δις. ευρώ από 1,5 δις. ευρώ στην περίπτωση του Cairo), αλλά παρουσιάζουν πολύ υψηλότερο επίπεδο εξασφαλίσεων ακινήτων έναντι της λογιστικής αξίας, το οποίο εκτιμούμε σε 83% (5,6 δισ. ευρώ) έναντι 53% για την τιτλοποίηση Cairo.

Συνεπώς, μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι η PVM έχει μεγαλύτερες πιθανότητες ανάκτησης και, ως εκ τούτου, αποπληρωμής των κουπονιών. Επιπλέον, οι τιμές των ακινήτων εξακολουθούν να έχουν θετική δυναμική στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την έκθεση αποτίμησης της Grant Thornton, η εύλογη αξία της Phoenix Vega εκτιμάται σε 62,5 εκατ. Με βάση διαφορετικά σενάρια αποτίμησης, η δίκαιη τιμή της μετοχής κυμαίνεται από 0,03 έως 0,25 ευρώ.

Οι τρέχουσες τάσεις στηρίζουν θετικά σενάρια για την ανάκτηση και την αποπληρωμή των τίτλων. Η αξία που θα δώσει η αγορά στο PVM θα εξαρτηθεί από τα ποσά που θα εισπραχθούν/ανακτηθούν από το χαρτοφυλάκιο NPE ύψους 6,8 δισ.

Συνήθως, το mezzanine τμήμα μιας τιτλοποίησης θα έχει θετική αξία μόνο μετά την κάλυψη των διαχειριστικών εξόδων. Οι τόκοι και το κεφάλαιο του senior note (2,4 δισ. ευρώ) εξοφλούνται πλήρως. Στην περίπτωση του PVM, οι τίτλοι mezzanine (95% των οποίων διανέμονται στους μετόχους της Πειραιώς) φέρουν επίσης κουπόνι 7,0% και 9,0%, με την επιφύλαξη των υπόλοιπων πληρωμών.

Ως εκ τούτου, υπό την προϋπόθεση ενός «κανονικού» σεναρίου είσπραξης, οι πληρωμές τόκων μόνο στα mezz υποστηρίζουν θετική τιμή μετοχής. Με βάση τις πρόσφατες τάσεις ανάκτησης των δανείων και την ανάκαμψη της οικονομίας, τα άλλα σενάρια οδηγούν σε αύξηση της εκτιμώμενης αξίας πάνω από τους υπολογισμούς της Grant Thornton για 0,05 ευρώ ανά μετοχή.

Ενώ εκτιμούμε ότι οι εξασφαλίσεις ακινήτων του Cairo ανήλθαν σε περίπου 53% της λογιστικής αξίας, στην περίπτωση του PVM εκτιμούμε ότι το αντίστοιχο ποσοστό είναι 83% και προσφέρει ένα ισχυρό «δίχτυ ασφαλείας» για ανακτήσεις.

Επιπλέον, η θετική δυναμική στις τιμές των ακινήτων θα μπορούσε επίσης να διευκολύνει τη δυναμική της ανάκαμψης. Ένα από τα σενάρια, με πιθανή τιμή μετοχής 0,25 ευρώ, βασίζεται σε ανακτήσεις/εισπράξεις που αντιστοιχούν στο ποσό των εξασφαλίσεων ακίνητης περιουσίας, ύψους 4,5 δισ., με κούρεμα 20%. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, θα καλύπτονταν όλα τα έξοδο της τιτλοποίησης, με πλήρη αποπληρωμή των χρεογράφων senior και mezz και μερική αποπληρωμή των junior notes (περίπου 20%), τονίζει η Axia.

Σημειώνεται ότι οι 1.250.367.229 μετοχές της Phoenix Vega Mezz εισήχθησαν σήμερα στην εναλλακτική αγορά του ΧΑ με τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης των μετοχών 0,05 ευρώ ανά μετοχή. Στις 4 Αυγούστου 2021 η Επιτροπή Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών ενέκρινε την ένταξη των μετοχών της Εταιρείας στην ΕΝ.Α. PLUS.  Σύμβουλος ΕΝ.Α. της Εταιρείας για την Ένταξη είναι η Grant Thornton AE. Ο κωδικός διαπραγμάτευσης της μετοχής της Εταιρείας είναι ΦΒΜΕΖΖ με ελληνική γραμματοσειρά και PVMEZZ με λατινική γραμματοσειρά.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Πειραιώς: Επενδυτική βαθμίδα προεξοφλεί η αγορά για τα ομόλογα της Ελλάδας

Με βάση την ανάλυση των CDS, που τιμολογούν καθημερινά τον κίνδυνο των ομολόγων, οι ελληνικοί τίτλοι κατατάσσονται από την αγορά στην επενδυτική βαθμίδα, παρότι δεν έχει γίνει αναβάθμιση από τους οίκους.
bonds-omologa-ekt
ΑΓΟΡΕΣ

Υποχώρησαν τα ομόλογα τον Σεπτέμβριο, διατηρείται χαμηλά το spread

Το spread παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα της τιμής που δικαιολογείται από τα θεμελιώδη της ελληνικής οικονομίας. Οι αγορές τιμολογούν συνέχεια στη στήριξη από την ΕΚΤ, όπως τονίζει η Τρ. Πειραιώς.
bonds-omologa-ekt
ΑΓΟΡΕΣ

Τρ. Πειραιώς: Μένουν σε ανοδική πορεία κρατικά και εταιρικά ομόλογα

Με κέρδη 0,63% έκλεισε τον Ιούνιο ο Δείκτης Κρατικών Ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς, μικρή αύξηση στο spread με τα γερμανικά ομόλογα. Ανοδικά για όγδοο συνεχή μήνα ο Δείκτης Εταιρικών Ομολόγων.