ΓΔ: 873.1 -1.54% Τζίρος: 95.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Trapeza, trapeza peiraios
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Ταχύ μετασχηματισμό της Τρ. Πειραιώς «βλέπουν» JP Morgan και Axia

Καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα β' τριμήνου, με αύξηση των νέων δανείων πάνω από τον στόχο διαπιστώνουν οι αναλυτές. Μέσα στο 2022 η επίτευξη του στόχου για μονοψήφιο δείκτη NPE.

Τη σημαντική πρόοδο στην υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού "Sunrise" από την Τράπεζα Πειραιώς υπογραμμίζουν οι αναλυτές της JP Morgan και της Axia στα σχόλιά τους για τη χθεσινή ανακοίνωση αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου από την τράπεζα, ενώ συμφωνούν στη διαπίστωση ότι τα βασικά μεγέθη της τράπεζας εξελίσσονται καλύτερα από τις αρχικές προβλέψεις. Η JP Morgan Cazenove διατηρεί την επενδυτική σύσταση "neutral" με τιμή στόχο για τη μετοχή στα 1,90 ευρώ, ενώ η Axia διατηρεί τη σύσταση αγοράς, δίνοντας υψηλότερη τιμή στόχο, στα 2,15 ευρώ.

Ειδικότερα, η JP Morgan διαπιστώνει ότι οι υποκείμενες τάσεις στα οικονομικά μεγέθη της Πειραιώς είναι οι καλύτερες που έχουν παρατηρηθεί εδώ και αρκετό καιρό, παρά το γεγονός ότι η τράπεζα εμφάνισε υψηλές ζημιές, κάτι που οφείλεται στον εν εξελίξει μετασχηματισμό. Σχολιάζοντας τις υποκείμενες τάσεις, ο οίκος σημειώνει την αύξηση των δανείων και των εσόδων από από προμήθειες, όπως και το κόστος κινδύνου (σ.σ.: προβλέψεις ως ποσοστό των δανείων) που είναι όλα καλύτερα από τις αρχικές προσδοκίες.

Η τριμηνιαία καθαρή ζημιά του β' τριμήνου ύψους 2,04 δισ. ευρώ αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό το συνεχιζόμενο σχέδιο μετασχηματισμού. Στα αποτελέσματα έχουν ενσωματωθεί προβλέψεις απομείωσης δανείων που προέρχονται από τρεις τιτλοποιήσεις NPE, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν αυτό το τρίμηνο. Πάντως, οι καθαρές ζημιές ήταν μικρότερες από την εκτίμηση της JP Morgan για 2,2 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω των υψηλότερων κερδών από συναλλαγές και άλλα έσοδα, καθώς και της μείωσης των δαπανών προσωπικού σε επιπέδο χαμηλότερο από το αναμενόμενο.

Οι ζημιές αυτές μείωσαν το βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 σε μόλις 8,8%, αλλά αυτό δεν αντικατοπτρίζει, όπως σημειώνει ο οίκος, τα αναμενόμενα οφέλη σε ό,τι αφορά τη μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού με το Sunrise 1, καθώς και τις επικείμενες κεφαλαιακές δράσεις. Η προσοχή τώρα εστιάζεται στο δεύτερο εξάμηνο, όπου αναμένονται σημαντικές εξελίξεις, τονίζει η Cazenove, σημειώνοντας ότι η εκτέλεση του σχεδίου μετασχηματισμού είναι σαφώς σε καλό δρόμο και η διοίκηση ακουγόταν σίγουρη στο conference call για τους βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους στόχους.

Ως αξιοσημείωτα στοιχεία στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων, η Cazenove αναφέρει, μεταξύ άλλων, τη μείωση του δείκτη NPE στο 23% από 45% στο τέλος του 2020, τονίζοντας ότι ο δείκτης NPE είναι σε καλό δρόμο για να φτάσει σε μονοψήφιο επίπεδο έως τις αρχές του 2022. Επίσης, αναφέρει ότι οι συνολικές εκταμιεύσεις δανείων ανήλθαν σε 3,4 δισ. ευρώ το α' εξάμηνο και κινούνται καλύτερα από τον ετήσιο στόχο για νέα δάνεια 5,7 δισ. ευρώ. Αυτό είναι ένα καλό σημάδι ενόψει της αναμενόμενης έναρξης των επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών έργων που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω την αύξηση του δανεισμού. Η Πειραιώς στοχεύει στη χορήγηση νέων δανείων ύψους 26 δισ. ευρώ την επόμενη τετραετία, θέτοντας τον υψηλότερο στόχο μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

Axia: Επιτυγχάνονται οι στόχοι

Στη δική της ανάλυση, η Axia σημειώνει επίσης ότι οι ζημιές του β' τριμήνου οφείλονται σε προσαρμογές που σχετίζονται με την τιτλοποίηση Vega/Phoenix ύψους 7 δισ. ευρώ, ενώ αναφέρει ότι η Πειραιώς βελτίωσε τα καθαρά έσοδα τόκων, λαμβάνοντας ώθηση και από τη χρηματοδότηση με αρνητικό επιτόκιο από το πρόγραμμα TLTRO της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και είχε έκτακτη επιβάρυνση 40 εκατ. ευρώ από προβλέψεις για νέα εθελουσία έξοδο.

Με έμφαση σημειώνει ο οίκος ότι η οργανική αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων υποστηρίχθηκε από τις νέες εκταμιεύσεις ύψους 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ το πρώτο εξάμηνο, που φέρνουν την τράπεζα σε καλό δρόμο για να επιτύχει νέες εκταμιεύσεις ύψους 5,7 δισ. ευρώ φέτος. Η βάση κόστους παραμένει υπό έλεγχο, με τη μείωση των δαπανών προσωπικού να προκύπτει από τα πρόσφατα προγράμματα εθελουσίας εξόδου. Το επίπεδο του υποκείμενου κόστους κινδύνου (110bps το 2ο τρίμηνο του 2021) αποτελεί καλό οιωνό για υψηλότερη επαναλαμβανόμενη κερδοφορία τα επόμενα τρίμηνα.

Συνολικά, τονίζει η Axia, η άποψή μας για την Τράπεζα Πειραιώς παραμένει σε γενικές γραμμές αμετάβλητη, κάτι που υποστηρίζεται από την πρόοδο που σημειώνει ο όμιλος κάθε τρίμηνο. Όσον αφορά την αποτίμηση της μετοχής, η Axia εκτιμά ότι, με βάση τις εκτιμήσεις για το 2023, η Πειραιώς διαπραγματεύεται με P/TBV 0,31x για προβλεπόμενο RoTE 9%.

Ο οίκος τονίζει ότι το σχέδιο μετασχηματισμού υλοποιείται σύμφωνα με τις προβλέψεις. Η καταγραφή των εφάπαξ στοιχείων στην κατάσταση αποτελεσμάτων και οι προσαρμογές στον ισολογισμό του ομίλου, που συνδέονται κυρίως με τις συναλλαγές NPE και το σχέδιο μετασχηματισμού του ομίλου, επιβεβαιώνουν ότι η υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου παραμένει σε καλό δρόμο. Επιπλέον, οι πρόσθετες απομειώσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά το τρίμηνο γυρίζουν σελίδα στην τιτλοποίηση Vega/Phoenix. Το κεφαλαιακό χτύπημα του δεύτερου τριμήνου για το Sunrise 1 θα αντισταθμιστεί ενμέρει μόλις τα σταθμισμένα στοιχεία ενεργητικού διαγραφούν από τον ισολογισμό.

Η Axia επισημαίνει, επίσης, ότι η Πειραιώς κατέγραψε κατά το β' τρίμηνο το υψηλότερο επίπεδο τριμηνιαίων εσόδων από προμήθειες στην ιστορία (101 εκατ. ευρώ) λόγω της ισχυρής απόδοσης των νέων χορηγήσεων δανείων, των πληρωμών, των καρτών και του bancassurance.

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τονίζει ότι μειώθηκαν ήδη στο 23% και θα μπορούσαν να υποχωρήσουν ακόμη και το 2021 σε μονοψήφιο ποσοστό, αλλά η διοίκηση θέτει αυτόν τον στόχο για τις αρχές του 2022. Η κεφαλαιακή επάρκεια θα ενισχυθεί με πρόσθετες δράσεις ύψους 0,5 δισ. ευρώ (πώληση του τομέα πληρωμών, τιτλοποίηση εξυπηρετούμενων δανείων), ενώ ήδη αντλήθηκαν 1,4 δισ. ευρώ με την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Διαπραγματεύσεις με Bain Capital για πώληση NPLs leasing

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η Τράπεζα Πειραιώς, όπως και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, προχωρά με ταχύτητα τα προγράμματα «εκκαθάρισης» του ισολογισμού της από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για αγροτικά φωτοβολταϊκά

Η Τρ. Πειραιώς προσφέρει χρηματοδότηση επενδύσεων “repowering”, για αντικατάσταση και αναβάθμιση εξοπλισμού και παροχή ρευστότητας για τις ανάγκες τόσο του πάρκου όσο και της αγροτικής εκμετάλλευσης.