ΓΔ: 867.71 -0.42% Τζίρος: 153.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Το ράλι της... μεσαίας τάξης στο ΧΑ με αποδόσεις έως και 150%

Σε υψηλό δύο ετών έκλεισε την Παρασκευή ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ κερδίζει 117% από τα χαμηλά του περασμένου Μαρτίου. Ποιες είναι οι μετοχές που πρωταγωνιστούν.

Μπορεί ο τεχνικός εγκλωβισμός του Γενικού Δείκτη κάτω από τις 900 μονάδες να κρατάει δέσμια την αγορά και να μην απελευθερώνει νέες εντολές αγορών, που θα ξεμπλόκαραν το σύστημα και θα «άνοιγαν» το… παιχνίδι, όμως μια ομάδα μετοχών ξεχωρίζει με έμφαση στο Χρηματιστήριο, έχοντας εξαιρετικές αποδόσεις τους πρώτους επτάμιση μήνες του 2021.

Ο λόγος για τις μετοχές της… μεσαίας τάξης του Χρηματιστηρίου, που –ασχέτως γενικότερου κλίματος– συνεχίζουν να δίνουν εξαιρετικές αποδόσεις, τέτοιες που καμιά μετοχή του FTSE 25 δεν πλησιάζει καν. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Mid Cap έκλεισε την Παρασκευή στις 1.457,19 μονάδες, επίπεδα που είχε να βρεθεί από τις 31 Ιουλίου 2019, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε νέο υψηλό δύο ετών.

Και όλα αυτά, ενώ ο Γ.Δ. και ο FTSE 25 δεν έχουν καταφέρει να υπερκεράσουν πλήρως τη ζημιά που έγινε λόγω Covid-19, απέχοντας από τα υψηλά που είχαν τον Ιανουάριο του 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα χαμηλά του Μαρτίου 2020 ο Mid Cap ενισχύεται κατά 117%, όταν ο Γ.Δ. κερδίζει 84,82%, ο FTSE 25 +79,59% και ο τραπεζικός δείκτης μόλις +67,30%.

Πρόκειται για ακόμη μια τρανή επιβεβαίωση ότι οι μετοχές της μεσαίας αποτίμησης έχουν βγει για τα καλά στο προσκήνιο διεκδικώντας την πρωτοκαθεδρία στις αποδόσεις. Είναι σαφές ότι το smart money ανοίγεται και προς επιλογές πέρα από τον FTSE 25 και τις τράπεζες.

Από την αρχή του χρόνου, ο Mid Cap ενισχύεται 31,59%, ξεχωρίζοντας με έμφαση, έχοντας τριπλάσια κέρδη έναντι Γενικού Δείκτη και FTSE 25, οι οποίοι ενισχύονται κατά 10,67% και 10,92% αντίστοιχα.

Ακόμα και την περασμένη εβδομάδα που χαρακτηρίστηκε από την εορταστική ραστώνη και τη μείωση των πρωτοβουλιών, ο Mid Cap ξεχώρισε με άνοδο 2,11%, όταν ο Γ.Δ. κέρδισε μόλις 0,20% και ο FTSE 25 μόλις 0,02%.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που προσδίδει νέο ενδιαφέρον στη χρηματιστηριακή διαδικασία, εν μέσω διεύρυνσης επιλογών και με πλουραλισμό στους πρωταγωνιστές, ενώ η εξέλιξη αυτή μαρτυρά ότι ένα τμήμα μικροεπενδυτών, του λεγόμενου retail, έχει επιστρέψει στην αγορά, βλέποντας ότι κάτι ουσιαστικό «χτίζεται» σταδιακά.

Είναι ευχάριστο ότι οι τζίροι διαχέονται ολοένα και περισσότερο και προς τις μετοχές της μικρομεσαίας αποτίμησης, ενώ η αγορά αποκτά σταδιακά αντανακλαστικά και για μετοχές πέρα από την κλειστή ομάδα του Large Cap.

Άλλωστε, οι επενδυτές γνωρίζουν ότι κάποιοι από τους σημερινούς πρωταγωνιστές των mid και small cap, θα είναι οι αυριανοί leader του FTSE 25. Οι περιπτώσεις μετοχών που προβιβάστηκαν από τις «ταπεινές» κατηγορίες του Χ.Α. στην ελίτ είναι πολλές. Θυμίζουμε ότι κάποτε από την Παράλληλη Αγορά του Χ.Α. είχαν ξεκινήσει κορυφαία σημερινά blue chips όπως Μυτιληναίος, Jumbo, Σαράντης, Aegean Airlines, ElvalHalcor κ.α.

Οι πρωταγωνιστές και οι λόγοι της υπεραπόδοσης

  1. Κορυφαία σε απόδοση μετοχή του Mid Cap το 2021 είναι η Intracom Holdings που ενισχύεται σε ποσοστό 150%, αντανακλώντας τη δυναμική επιστροφή στα επιχειρηματικά πράγματα που επιχειρεί να πραγματοποιήσει ο όμιλος το τελευταίο διάστημα. Δεν είναι τυχαίο ότι η μετοχή πρόσφατα ξεπέρασε τα 2 ευρώ για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2010, που σημαίνει ότι κινείται σε υψηλά σχεδόν 12ετίας.
  2. Η Πλαστικά Θράκης καταγράφει άνοδο το 2021 σε ποσοστό 106%, παίρνοντας ώθηση από τα μεγέθη ρεκόρ, τόσο το 2020, όσο και στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Η είσοδος στις προστατευτικές μάσκες, ήταν κίνηση ματ από τη διοίκηση του ομίλου που απασχολεί 2.200 εργαζόμενους έχοντας πολυεθνικό προφίλ.
  3. Η μετοχή της AVAX είναι στο +74%, αποτελώντας την 3η σε απόδοση μετοχή σε όλο τον Mid Cap. Ο όμιλος γύρισε σε κερδοφορία το 2020 ύστερα από 10ετή ζημιογόνα περίοδο, ενώ βρίσκεται σε δημιουργική φάση ανάληψης έργων με σπουδαιότερο τη Γραμμή 4 του Μετρό
  4. Η θυγατρική του ομίλου Viohalco, Cenergy Holdings ενισχύεται σε ποσοστό 47,40%, ευρισκόμενη στην πιο δημιουργική φάση της ιστορίας της, με τις δύο θυγατρικές της, Ελληνικά Καλώδια και Σωληνουργεία Κορίνθου να αναλαμβάνουν σημαντικά projects, τόσο στην Ελλάδα, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση Νάξου – Σαντορίνης, με προσφερόμενο τίμημα 79,5 εκατ. ευρώ, όσο και διεθνώς.
  5. Η μετοχή της Intrakat, του κατασκευαστικού βραχίονα του ομίλου Intracom Holdings καταγράφει άνοδο 46%. Η εταιρεία κερδίζει διαρκώς νέα έργα με άνοιγμα στην πράσινη ενέργεια και σημαντικό ανεκτέλεστο που φτάνει στα 600 εκατ. ευρώ, ενώ τα τελευταία χρόνια έφερε σε πέρας το project της αναμόρφωσης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων μέσω της Fraport.
  6. Η μετοχή της Quest Συμμετοχών ενισχύεται σε ποσοστό +39,33%, φτάνοντας στις αρχές Αυγούστου στα 15,20 ευρώ που παραπέμπουν σε υψηλά 20ετίας, αλλά ουσιαστικά είναι ιστορικά υψηλά, καθώς έχει κάνει πολλαπλές κεφαλαιακές διανομές, ενώ έδωσε και δωρεάν μετοχές κατά την απόσχιση της θυγατρικής BriQ Properties. H Quest Συμμετοχών οδεύει για νέο ρεκόρ κερδοφορίας στη 40χρονη ιστορία της φέτος, έχοντας κεφαλαιοποίηση 520 εκατ. ευρώ, ενώ είναι σίγουρο ότι σε κάποια από τις επόμενες αναθεωρήσεις δεικτών, θα αποτελέσει μέλος του FTSE 25 καθώς είναι πρώτη επιλαχούσα.
  7. Η μετοχή της Κρι Κρι καταγράφει άνοδο 29% το 2021 συνεχίζοντας να έχει τρομερή συνέπεια στο ταμπλό όλα τα τελευταία χρόνια, με αλλεπάλληλα ρεκόρ μεγεθών, αλλά και ιστορικά ρεκόρ στο Χ.Α. Η μετοχή έκλεισε την Παρασκευή στα 8,44 ευρώ, ενώ στις 29 Ιουλίου βρέθηκε στα 8,96 ευρώ που είναι νέα ιστορικά υψηλά.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι κέρδη 26,48% έχει η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής, η Έλτον βρίσκεται στο +21,548%, ενώ η Autohellas ενισχύεται κατά 16,67%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Διψήφιες αποδόσεις από 91 μετοχές και 44 με κέρδη πάνω από 50%

Θετικός ο απολογισμός του 11μήνου στο Χρηματιστήριο, παρά την υποχώρηση του Γ. Δείκτη κατά 3,37% τον Νοέμβριο. Συνολικά 115 μετοχές εμφανίζουν θετικό πρόσημο και μόλις 33 αρνητικό. Ράλι 100% - 409,7% από 13 μετοχές. Αναλυτικοί πίνακες.
Xrimatistrio, Agores, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ελληνικά assets στη δίνη της πανδημίας: «Βουτιά» στο ΧΑ, στα ύψη το spread

Χάθηκαν σε δύο συνεδριάσεις τα κέρδη ενός μήνα στο ΧΑ, εκτινάχθηκε σε υψηλό 12μήνου το spread ελληνικών - γερμανικών ομολόγων. Κόβει το ράλι στις ευρωπαϊκές αγορές ο συνδυασμός πανδημίας και πληθωρισμού.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

«Μούδιασαν» τη χρηματιστηριακή αγορά οι νέοι μακροοικονομικοί κίνδυνοι

Οι φόβοι για αυστηρό lockdown τύπου Αυστρίας σε ανεμβολίαστους και για τις πληθωριστικές πιέσεις αναστέλλουν προς το παρόν τις νέες τοποθετήσεις στο ΧΑ, παρά τις θετικά αποτελέσματα από τις εισηγμένες.
MSCI
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή ένεση κεφαλαίων στο ΧΑ από MSCI, προσδοκίες για ανοδική κίνηση

Πολύ μεγαλύτερες από όσο εκτιμούσε η Societe Generale θα είναι οι εισροές στη μετοχή της ΔΕΗ με την αναθεώρηση του δείκτη MSCI. Αναπτύσσεται νέα δυναμική στην αγορά, «ξεκολλάει» από τις 900 μονάδες ο Δείκτης.
ΑΓΟΡΕΣ

Τι κρύβει το «ξύπνημα» του χρηματιστηρίου, γιατί εισρέουν νέα κεφάλαια

Τις θετικές εξελίξεις που είχαν περάσει... απαρατήρητες αρχίζει να τιμολογεί το ΧΑ, ενώ ξένοι οίκοι αρχίζουν να «βλέπουν» τις 1.000 μονάδες. Πώς αποτιμούν την πορεία της αγοράς Ν. Χρυσοχοΐδης και Β. Χαρατσής.
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί άρχισαν να ανεβάζουν στροφές οι τράπεζες στο Χρηματιστήριο

Κόντρα στον Γ. Δείκτη κινήθηκε χθες ο τραπεζικός, κλείνοντας με άνοδο 0,68% και με πολύ αυξημένες συναλλαγές. Γιατί «ποντάρουν» σε ευχάριστες εκπλήξεις από τα αποτελέσματα γ' τριμήνου οι επενδυτές.