ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πετρέλαιο, τιμές, αγορές
Φωτο: Shutterstock

Αμείωτο το επενδυτικό ενδιαφέρον για μετοχές ευρωπαϊκών πετρελαϊκών ομίλων

Όπως τονίζουν οι αναλυτές ο κλάδος έχει ελκυστικές αποτιμήσεις, προσφέρει υψηλή μερισματική απόδοση και παράλληλα φροντίζει να επενδύει και σε πιο «πράσινες» μορφές ενέργειας.

Παρά το γεγονός ότι δεν είναι η πιο προφανής επιλογή σε έναν κόσμο ευαισθητοποιημένο πλέον στο ESG αλλά και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι μετοχές ευρωπαϊκών πετρελαϊκών ομίλων διατηρούν αμείωτη την αίγλη τους, με κορυφαίους διαχειριστές κεφαλαίων να συμβουλεύουν τους επενδυτές να τις εντάξουν στα χαρτοφυλάκιά τους. 

Άλλωστε είναι φθηνές, καταβάλουν υψηλά μερίσματα και έχουν ωφεληθεί από την πρόσφατη άνοδο στις τιμές του μαύρου χρυσού. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα ελκυστικό συνδυασμό ιδιαίτερα για όσους επενδυτές θεωρούν ότι οι μετοχικές αποτιμήσεις είναι υπερβολικές, μετά το συνεχές ανοδικό ξέσπασμα των αγορών που ακολούθησε τη «βουτιά» στην πρώτη περίοδο της πανδημίας. 

Επενδύσεις 8 δισ. σε ΑΠΕ από τις ευρωπαϊκές πετρελαϊκές εταιρείες 

Petrelaio, Oil, Brent, WTI

 

Την ίδια ώρα αρκετοί πετρελαϊκοί όμιλοι φροντίζουν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τόσο για να προλάβουν τις εξελίξεις όσο και για να μειώσουν αυτούς που τους κατηγορούν ότι ρυπαίνουν το περιβάλλον και συμβάλουν στην επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής. 

«Θεωρούμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να τοποθετηθεί κάποιος σε πετρελαϊκές μετοχές λόγω του ότι είναι πολύ φθηνές, αποτελούν μηχανές παραγωγής ρευστότητας και έχουν προοπτικές ισχυρής κερδοφορίας. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να επενδύσει κάποιος στον κλάδο», εξηγεί, μιλώντας στο Bloomberg, ο Νίαλ Γκάλαχερ, επικεφαλής ευρωπαϊκών επενδύσεων στη GAM Investments. Παράλληλα τα επενδυτικά κεφάλαια GAM Star European Equity και GAM Star Continental European Equity έχουν τοποθετήσεις στις Equinor, BP και Royal Dutch Shell

Φθηνές οι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών πετρελαϊκών μετοχών

Petrelaio, Oil, Brent, WTI

 

Παρά το γεγονός ότι προχωρούν σε επενδύσεις σε ΑΠΕ, εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας και ηλεκτρική ενέργεια, οι πετρελαϊκοί όμιλοι συνεχίζουν να αυξάνουν τις τοποθετήσεις τους και σε ορυκτά καύσιμα, κάτι το οποίο μειώνει τη βαθμολογία του στην κλίμακα του ESG αλλά αυξάνει τα κέρδη τους. 

Ο κλάδος δέχθηκε σημαντικό πλήγμα από την πανδημία με τους ομίλους να προχωρούν σε μείωση των μερισμάτων τους προκειμένου να διατηρήσουν υψηλά τη ρευστότητά τους, λόγω και της μείωσης της ζήτησης που υπήρξε κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Όμως πλέον οι περισσότερες οικονομίες έχουν ανοίξει εκ νέου, η ανάπτυξη ακολουθεί ανοδική πορεία και η τιμή του μαύρου χρυσού επιστρέφει ανοδικά, με τους ενεργειακούς ομίλους να αυξάνουν εκ νέου τα μερίσματα αλλά και τις δαπάνες τους για επαναγορά ιδίων μετοχών. 

Ο πετρελαϊκός κλάδος παραμένει, όμως, αυτός με τη χειρότερη πορεία στην ευρωπαϊκή αγορά, με τους επενδυτές να υποστηρίζουν ότι αυτό συμβαίνει τόσο γιατί έχουν επανακάμψει οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα όσο και εξαιτίας της «αφύπνισης» όλων για την κλιματική αλλαγή. 

Όλοι, όμως, γνωρίζουν ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες θα συνεχίσουν να είναι κερδοφόρες. Μπορεί η στροφή στις ΑΠΕ να έχει επιταχυνθεί αλλά τα ορυκτά καύσιμα θα παραμείνουν μεταξύ των βασικών πηγών ενέργειας για τα επόμενα 30 ή 40 χρόνια, ενώ η ζήτηση για πλαστικά συνεχίζει να είναι υψηλή, όπως τονίζει ο Άλισταιρ ΜακΚίνον, επικεφαλής του Scottish Investment Trust, το οποίο έχει επενδύσει σε Exxon Mobil, BP, Shell καιTotalEnergies, με τις πετρελαϊκές εταιρείες να αποτελούν το 15% του χαρτοφυλακίου του. 

Σύμφωνα με τον ΜακΚίνον μπορεί αρκετοί επενδυτές να κατακρίνουν τις πετρελαϊκές εταιρείες λόγω του αρνητικού περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος αλλά είναι πολύ νωρίς για να τις ξεγράψουν από το χαρτοφυλάκιό τους. «Άλλωστε οι περισσότεροι όμιλοι βρίσκονται σε μία μεταβατική περίοδο, όπου αλλάζουν τη βασική τους στόχευση και γίνονται πιο «πράσινοι». Ταυτόχρονα είναι τόσο χαμηλές οι αποτιμήσεις και τόσο υψηλά τα μερίσματα που θα ήταν λάθος κάποιος να τις ξεχάσει», συμπληρώνει ο διαχειριστής κεφαλαίων. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

IEA
ΔΙΕΘΝΗ

Καθυστερεί υπερβολικά η διεθνής ενεργειακή μετάβαση προειδοποιεί η ΙΕΑ

Οι δεσμεύσεις μέχρι σήμερα των κρατών για το κλίμα, αν τηρηθούν, δεν θα επιτρέψουν παρά μια μείωση 20% των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, προειδοποιεί ο διεθνής οργανισμός.
Nord Stream2-aerio-Mosxa-USA-kyroseis
ΑΓΟΡΕΣ

Το θρίλερ στην ενέργεια και η αγωνία για διόρθωση στα χρηματιστήρια

Σε καθεστώς ομηρίας από τις αγορές ενέργειας έχουν παγιδευθεί τα χρηματιστήρια. Το σκληρό παιχνίδι του Πούτιν και του πρίγκιπα διαδόχου της Σ. Αραβίας και οι κίνδυνοι από ένα βαρύ χειμώνα.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το φυσικό αέριο οδηγεί την «έκρηξη» τιμών στην ενέργεια. Φόβοι για τον χειμώνα

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές θα συνεχίζουν να αυξάνονται με κίνδυνο να φθάσουν σε δυσθεώρητα επίπεδα το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2022 λόγω και των καιρικών συνθηκών.
Petrelaio, Oil, Brent, WTI
ΑΓΟΡΕΣ

Ποιους συμφέρει και ποιους καταστρέφει τιμή πετρελαίου στα 100 δολ.

Όπως αναφέρουν ειδικοί της πετρελαϊκής βιομηχανίας στο CNBC, το ράλι του πετρελαίου δεν είναι θετική είδηση για τις χώρες παραγωγής, καθώς μπορεί να ενισχύσει τη «στροφή» στις ΑΠΕ και την ηλεκτροκίνηση.