ΓΔ: 1041.51 0.82% Τζίρος: 120.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Eurobank: Πλήρης επιστροφή στην κανονικότητα το 2022 για τον Όμιλο Fourlis

Η χρηματιστηριακή διατηρεί την τιμή - στόχο στα 6,20 ευρώ και τη σύσταση «αγορά», τονίζοντας σημαντική συμβολή στην πορεία του ομίλου θα έχει τόσο η μονάδα Real Estate όσο και η δημιουργία νέων καταστημάτων ΙΚΕΑ.

Θετικές προοπτικές για τον Όμιλο Fourlis βλέπει σε έκθεσή της η Eurobank Equities, μετά την ανακοίνωση των μεγεθών β’ τριμήνου, καθώς αρκετά μεγέθη επέστρεψαν σε ύψος που βρίσκεται κοντά στα προ κορονοϊού επίπεδα. 

Η χρηματιστηριακή διατηρεί τη σύσταση «αγορά» και την τιμή – στόχο στα 6,2 ευρώ, στόχος κατά πολύ υψηλότερος από τα τρέχοντα επίπεδα διαπραγμάτευσης της μετοχής. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου η μετοχή της 4,37 ευρώ  ενώ στα τέλη του 2020 βρίσκονταν στα ΧΧΧ ευρώ . 

Όπως αναφέρει στην έκθεσή της Eurobank Equities το β’ τρίμηνο αποτελεί ενδεικτικό σημείο για την πραγματική εικόνα της μόχλευσης, με τις πωλήσεις να βρίσκονται πλησίον των αντίστοιχων μεγεθών πριν την πανδημία και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων να διαμορφώνονται υψηλότερα αυτών του β’ τριμήνου 2019. Όλα υποδεικνύουν ότι η εμπορική δραστηριότητα του ομίλου Fourlis επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς, ενώ θετική θα είναι η συμβολή της εταιρείας Real Estate. 

Ταυτόχρονα, όμως, η Eurobank Equities εμφανίζεται αρκετά προσεκτική για τα αποτελέσματα του ομίλου στο σύνολο του 2021 και κυρίως για την εικόνα των πωλήσεων τόσο στο γ’ όσο και στο δ’ τρίμηνο. Βαρύτητα σε αυτές τις εκτιμήσεις έχει και η εξέλιξη της πανδημίας. Οι αναλυτές της χρηματιστηριακής εκτιμούν ότι οι πωλήσεις γ’ τριμήνου θα είναι κατά 3% χαμηλότερες σε σύγκριση με αυτές του 2019 και στο δ’ τρίμηνο περί του 8% χαμηλότερες. Εν γένει και για το σύνολο του 2021 ο τζίρος θα είναι κατά 8% ηπιότερος με τον αντίστοιχο του 2019, ενώ θα υπάρξει πλήρης επιστροφή στην κανονικότητα το 2022. 
 
Στα θετικά για τον όμιλο η δημιουργία νέων μονάδων, καθώς έχει ανακοινώσει ότι εντός των επόμενων τεσσάρων ετών θα λειτουργήσουν συνολικά εννέα καταστήματα ΙΚΕΑ, εκ των οποίων τέσσερα θα είναι μεσαίου και πέντε μικρού μεγέθους. Ο Όμιλος Fourlis θα θέσει σε λειτουργία ένα νέο κατάστημα στη Σόφια της Βουλγαρίας κατά τον τρέχον μήνα και ένα ακόμη στην Αθήνα (στο The Mall Athens) τον Νοέμβριο.  Αποτέλεσμα ο ρυθμός ανάπτυξης, βασισμένος στην αύξηση των υπαρχόντων χώρων δραστηριότητας, θα ενισχυθεί 9% έως 10% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019 αλλά αυτό θα επιτευχθεί το 2022. Ως εκ τούτου υπάρχουν αρκετές πιθανότητες θετικών εκπλήξεων από την κερδοφορία τα επόμενα έτη. 

Οι εκτιμήσεις της Eurobank Equities για τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου Fourlis 

Σε εξέλιξη βρίσκεται το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου και σύμφωνα με την ενημέρωση των επενδυτών από τη διοίκηση την προηγούμενη Τετάρτη με την δημιουργία νέων καταστημάτων μικρότερου μεγέθους ΙΚΕΑ, σε Αθήνα και Σόφια. Ειδικότερα, στις 8 Σεπτεμβρίου πρόκειται να εγκαινιαστεί το νέο κατάστημα της σουηδικής αλυσίδας στο εμπορικό κέντρο Μall of Sofia στην Βουλγαρία, για να ακολουθήσει τον Νοέμβριο ένα ακόμη σημείο στην Αθήνα, στο εμπορικό κέντρο The Mall Athens.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ομίλου, Βασίλης Φουρλής, ο όμιλος πρόκειται να λειτουργήσει 4 νέα μεσαίου μεγέθους ΙΚΕΑ και 5 μικρά city stores μέσα στην επόμενη πενταετία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ένα ακόμη ΙΚΕΑ θα προστεθεί στην αγορά της πρωτεύουσας ενώ θα ακολουθήσει, η Θεσσαλονίκη, καθώς και τα νέα καταστήματα σε Πάτρα και Ηράκλειο, τα οποία έχουν χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023

Η ζήτηση τόσο σε ό,τι αφορά την ΙΚΕΑ όσο και τις αλυσίδες αθλητικών ειδών Intersport και Athlete’s Foot κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα και κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, καταγράφοντας σχετική ομαλοποίηση μετά τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας και προϊδεάζοντας για επιστροφή σε -σχετική- κανονικότητα το επόμενο διάστημα. 

Εκτιμάται δε ότι οι πωλήσεις του ομίλου άγγιξαν το 90% των μεγεθών του 2019, το φετινό δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, ενώ ιδιαίτερα κρίσιμος είναι και Σεπτέμβριος, με την διοίκηση του ομίλου να εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για τα μεγέθη του τρίτου τριμήνου, εφόσον δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις εξαιτίας της πανδημίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Athlete's foot-Fourlis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Fourlis: Πουλάει τα σήματα Intersport και The Athlete's Foot στην Τουρκία

Με την υπογραφή της συμφωνίας ο όμιλος Fourlis επικεντρώνεται για τη δραστηριότητα Λιανικής Αθλητικών ειδών στις χώρες Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο, έχοντας σήμερα ένα δίκτυο 106 καταστημάτων “Intersport” και e-commerce σε όλες τις χώρες.
Pepco
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Pepco: Η πολωνική αλυσίδα ανοίγει το πρώτο κατάστημα στην ελληνική αγορά

Το πρώτο κατάστημα συνολικής επιφάνειας 500 τ.μ. ξεκινά τη λειτουργία του στο Piraeus Retail Park της Trade Estates, εταιρεία του Ομίλου FOURLIS, επισφραγίζοντας τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο εταιρειών.