ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Προβληματισμός στο Χρηματιστήριο: Γιατί η αγορά αγνοεί το μπαράζ θετικών ειδήσεων

Η εγχώρια αγορά παραμένει μουδιασμένη και φοβική, αγνοώντας σε βαθμό που εκπλήσσει μια πληθώρα θετικών ειδήσεων και εξελίξεων, που χρόνια είχαν να εμφανιστούν συνδυαστικά στην ελληνική αγορά.

Προβληματισμό και αμηχανία σε μεγάλο τμήμα των επαγγελματιών της αγοράς αλλά και των επενδυτών συνεχίζει να προκαλεί η πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, το οποίο παραμένει μουδιασμένο και φοβικό, αγνοώντας σε βαθμό που εκπλήσσει μια πληθώρα θετικών ειδήσεων και εξελίξεων, που χρόνια είχαν να εμφανιστούν συνδυαστικά στην ελληνική αγορά.

Το Χ.Α. σε καμιά περίπτωση δεν μαρτυρά ότι είναι το χρηματιστήριο μιας χώρας που ετοιμάζεται να κάνει την πιο… μνημειώδη επενδυτική επανάσταση στην ιστορία της, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς παραμένει ουδέτερο και φοβικό μπροστά στο μπαράζ των πολύ θετικών ειδήσεων που «τρέχουν» τελευταία.

Σε μια συγκυρία που υπάρχει ομοβροντία θετικών εξελίξεων και ειδήσεων, όπως το ξεμπλοκάρισμα κομβικών και εμβληματικών έργων (Ελληνικό, Εγνατία, γραμμή 4 Μετρό κ.α.), ιδιωτικοποιήσεις σε πρωτοφανείς αποτιμήσεις (ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ), πολλαπλά deals σε πληθώρα κλάδων (Wind, Nova, πληροφορική, τρόφιμα), αναθεωρήσεις προς τα πάνω του ΑΕΠ, καλές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων και φορολογικές μεταρρυθμίσεις από την κυβέρνηση, το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει σχεδόν απαθές!

Πρόκειται για μια επιβεβαίωση ότι το ελληνικό χρηματιστήριο – για λόγους που αναλύσαμε εκτενώς στο Business Daily στα μέσα Αυγούστου (Οι 11 πληγές του Χρηματιστηρίου: Πώς έγινε «γκέτο» λίγων επενδυτών), έχει καταστεί μια εν πολλοίς… περιθωριακή αγορά, έχοντας απωλέσει σε σημαντικό βαθμό τα αντανακλαστικά του, αλλά και τη σύνδεσή του με τις εξελίξεις στην οικονομία.

Μολονότι το Χ.Α. έχει κάνει ένα αξιοσημείωτο ράλι περίπου 80% από τα χαμηλά του Μαρτίου 2020, εντούτοις υπολείπεται από τα προ πανδημίας υψηλά, παραμένοντας ουραγός συγκριτικά με τις ξένες αγορές. Την ώρα που οι διεθνείς αγορές – μολονότι προέρχονται από σχεδόν 12ετές bull market με αλλεπάλληλα ρεκόρ - έχουν από τα μέσα του 2020 υποσκελίσει τη ζημιά από την πανδημία και το 2021 «χτίζουν» νέα ιστορικά ρεκόρ, το Χ.Α. συνεχίζει ως… παρατηρητής των εξελίξεων, έχοντας μόλις ένα «φτωχό» +12% φέτος.

Την ίδια ώρα, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. απέχει σε ποσοστό περίπου 86% από το ιστορικό υψηλό των 6.355,04 της φούσκας του 1999 και περίπου 83% από το υψηλό των 5.334,50 μονάδων που βρέθηκε στις 31 Οκτωβρίου του 2007. Πρόκειται για ένα τεράστιο… χάσμα αποδόσεων που μαρτυρά ξεκάθαρα ότι το ελληνικό χρηματιστήριο – εδώ και πολλά χρόνια – έχει αποκοπεί από το διεθνές momentum, ευρισκόμενο σε μια ιδιότυπη επενδυτική καραντίνα.

Οι πληγές του ’99 

Η αλήθεια είναι ότι οι πληγές του ’99 και όσων ακολούθησαν έχουν καταστρέψει μια ολόκληρη επενδυτική γενιά, ενώ παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει την τελευταία 15ετία, η ενασχόληση με τον επίσημο επενδυτικό φορέα του κράτους - που ελέγχεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς - παραμένει προβληματική, η εμπιστοσύνη δεν έχει αποκατασταθεί στο πλήρες.

Οι ενεργοί κωδικοί παραμένουν εξαιρετικά λίγοι (μόλις λίγο πάνω από τις 20 χιλ. τον Αύγουστο), ενώ όλη την τελευταία 10ετία, σπάνια ξεπερνούν τους 30-35 χιλιάδες, και αυτό σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Συνάμα, η συντριπτική πλειονότητα των επενδυτών ήτοι πάνω από 80%, έχει χαρτοφυλάκιο αξίας έως 3.000 ευρώ, ενώ άνω του 90% έχει χαρτοφυλάκια έως 9.000 ευρώ! Άρα, κάθε άλλο παρά… εύρωστη και υγιής είναι η σχέση του ελληνικού χρηματιστηρίου με την εγχώρια επενδυτική κοινότητα, ενώ εξοβελισμένη είναι και η πάλαι ποτέ ισχυρή κοινότητα των θεσμικών επενδυτών.

Και όλα αυτά, όταν τα επιτόκια παραμένουν κολλημένα κοντά στο μηδέν, καμιά άλλη (νόμιμη) επενδυτική δραστηριότητα δεν μπορεί να συγκριθεί με τις προοπτικές που έχουν οι μετοχές, ενώ οι καταθέσεις των ιδιωτών ειδικά την τελευταία διετία έχουν εκτοξευτεί, με τα κεφάλαια απλώς να λιμνάζουν. Πρόκειται για μια επιβεβαίωση ότι – για σύνθετους λόγους – το Χ.Α. δεν έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των ιδιωτών, ως μια σοβαρή εναλλακτική μορφή επένδυσης.

Ο παράγοντας «ξένοι»

Η ελληνική οικονομία θεωρήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια ως μια οικονομία υψηλού κινδύνου, λόγω της (υπέρμετρα) μεγάλης εξάρτησης από τον τουρισμό, κάτι που επιβεβαίωσε η κρίση του Covid-19.

Υψηλού κινδύνου θεωρήθηκε και το χρηματιστήριο από τότε που υποβιβάστηκε από τις ανεπτυγμένες στις αναδυόμενες αγορές, κάτι που «έκοψε» τη σύνδεση με το διεθνές κλίμα. Η υποβάθμιση της ελληνικής αγοράς σήμανε και αποκλεισμό από το μεγαλύτερο κομμάτι της παγκόσμιας επενδυτικής «πίτας», που επενδύει με συγκεκριμένα πρωτόκολλα μεγέθους, ποιότητας και πιστοληπτικής αξιολόγησης. Πολλά funds λόγω καταστατικού απέσυραν την έκθεσή τους σε αναδυόμενες αγορές, ενώ και μεγάλα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία Ολλανδίας, Νορβηγίας και άλλων χωρών, δεν επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές.

Από τότε η ελληνική αγορά άρχισε να χάνει σταδιακά θέσεις μετοχών σε κυρίαρχους διεθνείς δείκτες, που λειτουργούν ως επενδυτικός μπούσουλας. Μειώθηκε η διεθνής υπόσταση της ελληνικής αγοράς, κάτι που άλλωστε επιβεβαιώνουν και οι δείκτες Morgan Stanley Capital International (MSCI). Θυμίζουμε πως τον Ιούνιο του 2013 το Χ.Α. έγινε η πρώτη και μοναδική έως τώρα αγορά στην ιστορία της MSCI (από το 1987), που υποβαθμίσθηκε από τον οίκο από την κατηγορία της ανεπτυγμένης αγοράς σε αυτήν της αναδυόμενης.

Η τρέχουσα συγκυρία

Με φόντο όλα τα παραπάνω, έρχεται η τρέχουσα συγκυρία για να δείξει και να μαρτυρήσει ότι κάτι δεν πάει καλά με τη σύνδεση του ελληνικού χρηματιστηρίου με την πραγματική οικονομία, τις επιχειρηματικές εξελίξεις, την κερδοφορία, τα deals, τις προοπτικές της χώρας και τις μεγάλες προοπτικές που ξεδιπλώνονται. Η ελληνική αγορά συνεχίζει να παρουσιάζει εγγενείς αδυναμίες και συμπτώματα μιας μικρής, ρηχής, περιφερειακής αγοράς.

Έτσι, καθ’ όλη τη διάρκεια του τελευταίου διαστήματος «καίει» τις θετικές ειδήσεις ή τουλάχιστον τις παίρνει ως δεδομένες – προεξοφλημένες, αν και κάποιες εξ αυτών ήταν εντελώς εκτός του ραντάρ των insiders.

Χθες, στην πρώτη συνεδρίαση μετά τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ, την αναθεώρηση του στόχου για την ανάπτυξη φέτος από το 3,6% στο 5,9%, τις φορολογικές ανακοινώσεις, στην πρώτη συνεδρίαση μετά την αναβάθμιση από τον οίκο Scope Ratings, αλλά και στην πρώτη μετά τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση στην ιστορία της χώρας, η χρηματιστηριακή αγορά παρέμεινε απολύτως μουδιασμένη.

Αδυναμία υπέρβασης των 910 μονάδων, κλείσιμο κοντά στο χαμηλό ημέρας, ενώ οι μετοχές που υποχώρησαν ήταν περισσότερες όσων ενισχύθηκαν, 73 έναντι 64 αντίστοιχα. Και όλα αυτά, σε μια ημέρα γενικευμένης ανοδικής κίνησης των υπολοίπων ευρωπαϊκών δεικτών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

«Παρέλαση» κεφαλαίων στο Χρηματιστήριο: Τζίρος 1,23 δισ. ευρώ το πενθήμερο

Σε υψηλά τουλάχιστον δύο δεκαετιών κινούνται οι μέσες συναλλαγές τους πρώτους δυόμισι μήνες του 2024 στο Χ.Α., καθώς το placement της Πειραιώς και η εισαγωγή του Αεροδρομίου δίνουν βάθος στην αγορά.
ΑΓΟΡΕΣ

«Φορτωμένη» ημέρα για το Χ.Α. με παράγωγα, rebalancing και τη Moody’s

Γεμάτη είναι η σημερινή συνεδρίαση, καθώς υπάρχει η τριπλή λήξη παραγώγων σε δείκτες και μετοχές, ενώ στο φινάλε θα έχουμε rebalancing λόγω αλλαγών στάθμισης στον FTSE. Το βράδυ η Moody’s θα δημοσιεύσει νέα αξιολόγηση.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

«Βουτιά» για... τεχνικούς λόγους στο ΧΑ: Πώς την εξηγούν οι χρηματιστές

Στην αναδιάρθρωση θέσεων ξένων θεσμικών λόγω της μεγάλης αύξησης της στάθμισης της Πειραιώς σε δείκτες αποδίδουν στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς τις χθεσινές, ισχυρές πιέσεις. Εκτιμούν ότι δεν εμπνέει ανησυχία.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Πέρασε το τεστ ρευστότητας το ΧΑ, κλειδιά τα κέρδη και το διεθνές ράλι

Μια πολύ απαιτητική περίοδο από πλευράς ρευστότητας πέντε μηνών έβγαλε το ελληνικό χρηματιστήριο με την ολοκλήρωση του placement της Πειραιώς. Εξαιρετικά τα εταιρικά αποτελέσματα, στήριξη από τη διεθνή άνοδο.