ΓΔ: 1423.5 0.42% Τζίρος: 56.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:42:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Σε κλοιό πιέσεων διεθνείς αγορές και ΧΑ, ενίσχυση για αποδόσεις ομολόγων

«Θύμα» του διεθνούς αρνητικού περιβάλλοντος το ελληνικό Χρηματιστήριο, με σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης να κινείται με αρνητικό πρόσημο. Ανακάμπτουν οι αποδόσεις για τα ομόλογα διεθνώς.

Εισαγόμενη η πτώση για την ελληνική αγορά, καθώς σε διεθνές επίπεδο οι επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις, λόγω της επιστροφής στο προσκήνιο των ανησυχιών για την πορεία του πληθωρισμού και την επιτοκιακή πολιτική των κεντρικών τραπεζών. Ιδιαίτερα χαμηλή η συναλλαγματική δραστηριότητα για το Χρηματιστήριο, με διάχυση πιέσεων σχεδόν σε όλα τα blue chips. 

Στις 13:49 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 0,85% στις 867,98 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει μόλις στα 25,52 εκατ. ευρώ, απόδειξη του εξαιρετικά χαμηλού αγοραστικού ενδιαφέροντος, ενώ πρωταγωνιστούν οι πτωτικές μετοχές που φθάνουν στις 84, έναντι 21 ανοδικών και 14 που διατηρούνται αμετάβλητες. Στο -0,79% ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ ο δείκτης μέσης κεφαλαιοποιήσης υποχωρεί 1,12%. 

Στο -0,61% διευρύνει τις απώλειές του ο τραπεζικός δείκτης, με τη μεγαλύτερη πίεση να ασκείται στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας που υποχωρεί 1,38%, ακολουθούμενη από την Τράπεζα Πειραιώς με απώλειες 1,21%. Πτώση 0,74% για τη Eurobank και 0,27% για την Alpha Bank

Μοναδικές μετοχές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση με θετικό πρόσημο αυτές των Motor Oil (+1,27%) και Sarantis (+0,11%), ενώ στον αντίποδα τις μεγαλύτερες απώλειες εμφανίζουν οι τίτλοι των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-3,12%), η οποία όπως όλα δείχνουν προετοιμάζεται να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ, με τις μετοχές των Coca-Cola HBC, Titan και ElvalHalcor να έχουν πτώση που ξεπερνά το 2%. 

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Eurobank και η Alpha Bank με 1.304.561 και 1.192.054 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Μυτιληναίος με 2,335 εκατ. ευρώ και η ΔΕΗ με 2,072 εκατ. ευρώ.

Απώλειες άνω του 1% για τις διεθνείς αγορές 

Η διατήρηση του πληθωρισμού σε διεθνώς σε υψηλά επίπεδα, βάσει των επίσημων στοιχείων, με την αύξηση των ενεργειακών τιμών να αποτελεί τον βασικό τροφοδότη, σκιάζει εκ νέου τις επενδυτικές διαθέσεις, παρά το γεγονός ότι τόσο η ΕΚΤ όσο και η Fed έχουν εμφανιστεί καθησυχαστικές, εκτιμώντας ότι αποτελεί ένα παροδικό φαινόμενο. 

Μάλιστα ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος σε προετοιμασμένη ομιλία του στην Τραπεζική Επιτροπή της Γερουσίας, αναμένεται ότι θα αναφέρει ότι η αμερικανική οικονομία έχει συνεχίσει την πολύ  καλή της πορεία, αλλά αυτό συνδυάζεται με σημαντική αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων για τις οποίες εκτιμά ότι «θα διατηρηθούν αρκετό διάστημα σε ανοδική τροχιά πριν αρχίσουν να μετριάζονται».

Το γεγονός αυτό ήταν αρκετό για να οδηγήσει την απόδοση για το αμερικανικό 10ετές στο 1,54%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο. Σε ανοδική πορεία κινούνται οι αποδόσεις και των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, με αυτή του γερμανικού 10ετούς να φθάνει στο -0,1875%, του γαλλικού 10εςτούς ενισχύεται στο 0,166%, ενώ η απόδοση για το 10ετές ελληνικό ομόλογο που φθάνει στο 0,840%. 

Στο 1,64% διαμορφώνονται οι απώλειες για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, με την υψηλή τεχνολογία να διευρύνει τις απώλειές της στο 3,6%, ενώ τα κέρδη 1,5% για τον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν είναι αρκετά ώστε να συγκρατήσουν την πτώση του δείκτη. Ανάλογη είναι η εικόνα και για τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον γερμανικό DAX να έχει απώλειες 1,31%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 αποδυναμώνεται 1,57% και ο ιταλικός FTSE MIB βρίσκεται στο -1,03%. Καλύτερη σχετικά η εικόνα για τη βρετανική αγορά, με τον FTSE 100 να αποδυναμώνεται 0,09%. 

Πιέσεις και στα futures της Wall Street, κυρίως για την υψηλή τεχνολογία, με τον Nasdaq να υποχωρεί 1,56%, τον S&P 500 να έχει απώλειες 0,89% και τον Dow Jones να βρίσκεται στο -0,51%. 

Αρνητική επίδραση στις επενδυτικές διαθέσεις έχει και η διπλή υποβάμιση, από Goldman Sachs και Nomura Securities των εκτιμήσεων για την πορεία της κινεζικής οικονομίας. Η Goldman Sachs αναμένει, πλέον, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει φέτος στο 7,8% έναντι 8,2% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, ενώ σε ανάλογη κίνηση προχώρησε και η Nomura Securities, υποβαθμίζοντας την εκτίμηση στο 7,7% από 8,2% που ανέμενε πριν. Αιτία της υποβάθμισης τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία της χώρας λόγω της αναταραχής στον ενεργειακό κλάδο. 

Αμείωτο το ράλι για τις τιμές ενέργειας, με το brent να ενισχύεται 0,61% στα 79,20 δολάρια και το αμερικανικό αργό να έχει άνοδο 0,7% στα 75,98 δολάρια, ενώ κάτι παραπάνω από ισχυρή η άνοδος για το φυσικό αερίο στην αμερικανική αγορά, με την τιμή του να κινείται κατά 6,43% υψηλότερα. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Παρασύρει σε δίνη η Credit Suisse τις ευρωπαϊκές αγορές και το ΧΑ

Προσωρινή διακοπή διαπραγμάτευσης για τη Credit Suisse μετά τη δήλωση από Σ. Αραβία ότι δεν θα στηρίξει περαιτέρω την ελβετική τράπεζα. Βουλιάζουν οι τραπεζικές μετοχές στο ΧΑ με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί άνω του 6%.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

«Βουλιάζουν» Ευρώπη και ΧΑ, επιθετικές ρευστοποιήσεις για τράπεζες

Απώλειες που ξεπερνούν το 4% για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ενώ άνω του 3% υποχωρεί ο εγχώριος τραπεζικός δείκτης. Στην Ευρώπη περνά το sell off που ξεκίνησε στη Wall Street. Ράλι για τα κρατικά ομόλογα.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Η Coca-Cola HBC «κρατά» το Χρηματιστήριο, σε ελεύθερη πτώση ο τζίρος

Σταθερά σε ανοδική πορεία για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση η μετοχή της Coca-Cola HBC με κέρδη που ξεπερνούν το 1%. Καλή η εικόνα για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Εθνική Τράπεζα. Σε πολύ χαμηλά επίπεδα η αξία συναλλαγών.