ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:47:55 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
Φωτο: Shutterstock

«Κόκκινο» Οκτώβριο φοβούνται οι αγορές, σε χαμηλό διμήνου έπεσε το ΧΑ

Έξαρση πληθωρισμού και άνοδος επιτοκίων οδηγούν τις μετοχές σε τροχιά διόρθωσης. Η νέα δοκιμασία για το χρηματιστήριο και τα κρίσιμα τεχνικά σημεία για τον Δείκτη. Τι εκτιμούν οι χρηματιστές.

Ένα διεθνές ντόμινο ανησυχίας και σοβαρές ανακατατάξεις στο διεθνές χρηματιστηριακό σύστημα έχει προκαλέσει η απρόσμενη έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων, που προκαλούνται από τη μεγάλη αύξηση στο ενεργειακό κόστος και τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και φέρνουν όλο και πιο κοντά την αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, με πρώτη τη Fed.

Η κλιμάκωση των τιμών στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο αλλάζει τα δεδομένα, εντείνοντας τις ανησυχίες για έξαρση του πληθωρισμού που ίσως να έχει μεγαλύτερη διάρκεια από το αναμενόμενο, κάτι που ήδη προκαλεί μεγάλη άνοδο αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων (η απόδοση του 10ετούς ξεπέρασε χθες το 1,5%) και φαίνεται να οδηγεί στην αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από τη Fed μέσα στο 2022 και όχι το 2023.

Εντός αυτού του σκηνικού, τα διεθνή χρηματιστήρια δέχθηκαν χθες ισχυρές πιέσεις, με τον παγκόσμιο δείκτη MSCI να χάνει 1,85%, καθώς οι επενδυτές αναδιπλώνονται, «κλειδώνουν» ρευστότητα και αποφεύγουν να αναλάβουν πρόσθετα ρίσκα. Έτσι, μετά τον έτσι κι αλλιώς πτωτικό Σεπτέμβριο, υπάρχει φόβος για «κόκκινο» Οκτώβρη, όπως… παραδοσιακά γίνεται στις αγορές. 

Η επικείμενη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων φέρνει πολλά από τα διασκορπισμένα επενδυτικά κεφάλαια ανά τις αγορές πίσω στις ΗΠΑ, όπως δείχνει και η ισχυροποίηση του δολαρίου. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν κλιμακωθεί οι «φωνές» που κάνουν λόγο για υπερβολικές αποτιμήσεις των μετοχών αγορές και ανάγκη διόρθωσης μετά το υπερ-δωδεκαετές bull market που έφερε σε ιστορικά υψηλά πλήθος κύριων δεικτών – οδηγών του παγκόσμιου χρηματιστηριακού συστήματος. 

Έτσι, χθες οι ευρωπαϊκοί δείκτες υποχώρησαν έως 2,59%, με χρηματιστήρια όπως o DAX της Φρανκφούρτης και ο CAC 40 του Παρισιού να υποχωρούν άνω του 2%, ενώ 2,18% απώλειες είχε ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600. Μεγάλες ήταν οι απώλειες και στους τρεις δείκτες της Wall Street με τον Nasdaq να χάνει 2,8%, καθώς οι τεχνολογικές μετοχές, που οδήγησαν την ανάκαμψη μετά την αρχική πτώση λόγω της πανδημίας, είναι οι πλέον εκτεθειμένες στην αύξηση των επιτοκίων.

Σε χαμηλά δύο μηνών το Χ.Α. – Πτώση 6,84% το Σεπτέμβριο 

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο που είναι μια περιφερειακή – αναδυόμενη αγορά, επηρεάζεται τα μέγιστα, δεδομένης και της ρηχότητας. Δυστυχώς, η ελληνική αγορά «συναντά» το momentum των διεθνών αγορών σε ένα κρίσιμο timing. Η ελληνική αγορά που έχασε το 12ετές bull market, την τελευταία διετία έχει κάνει κινήσεις ανάκαμψης (κυρίως το 2019 όπου ενισχύθηκε κατά 50%), όμως τώρα σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί θετικά. 

Με χαρακτηριστική ευκολία η ελληνική αγορά έχασε τα πρόσφατα υψηλά των 930 μονάδων και κατόπιν τις 900 μονάδες, κλείνοντας χθες σε νέα χαμηλά δύο μηνών, στις 860,03 μονάδες. Ήδη, και ενώ απομένουν δύο συνεδριάσεις με τη σημερινή για το κλείσιμο του μήνα, ο Γ.Δ. υποχωρεί το Σεπτέμβριο σε ποσοστό 6,84% (ακυρώνοντας το +3,93% του Αυγούστου), o FTSE 25 υποχωρεί κατά 6,20%, ο Mid Cap χάνει 6,59% και ο τραπεζικός δείκτης 3,36%. 

Βεβαίως, οι διεθνείς αρνητικοί παράγοντες ήρθαν και «κούμπωσαν» με τις εγχώριες ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα φέρει στην αγορά η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ, ο τρόπος που γίνεται (χωρίς δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων) και οι φόβοι ότι τέτοιες ΑΜΚ, όπως έγινε και με τις Πειραιώς και Alpha Bank, θα καθιερωθούν στην αγορά.

Δεν είναι τυχαίο ότι χθες καταγράφηκε μια καθολικά πτωτική συνεδρίαση, καθώς από τις 25 μετοχές του FTSE μόνο η Motor Oil διασώθηκε με θετικό κλείσιμο, χάρη στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου, ενώ στο σύνολο της αγοράς μόλις 20 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 97 με πτώση. Η εικόνα της αγοράς ασφαλώς έχει «χαλάσει» τόσο σε τεχνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ψυχολογίας. 

Μένει να δούμε το αν στην περιοχή των 850 μονάδων όπου σύμφωνα με τους αναλυτές περνά ο Κινητός Μέσος 200 ημερών θα βγουν άμυνες και αναχώματα. Ένα στοιχείο που ίσως μπορεί να έχει… θετική ανάγνωση, είναι ότι η πτώση ήρθε ξανά με μειωμένο τζίρο, το μικρότερο των τελευταίων εννέα συνεδριάσεων, στοιχείο που δείχνει ότι δεν υπήρξε γενικευμένο ξεπούλημα – αποχώρησης, αλλά δεν υπήρξαν «αντίβαρα» από πλευράς αγοραστών. 

Ένα θετικό στοιχείο είναι ότι η μετοχή της ΔΕΗ, μετά το σοκ του -21% της περασμένης εβδομάδας δείχνει να σταθεροποιείται –τουλάχιστον προς το παρόν– στην περιοχή των 8 ευρώ, κλείνοντας χθες στα 8,06 ευρώ με πτώση 0,37%, τη μικρότερη από τις μετοχές που υποχώρησαν στον Large Cap. 

Πάντως, η πτώση τόσο στον FTSE 25 όσο και στον Mid Cap ήταν γενικευμένη, καθώς η ανησυχία για το ενεργειακό κόστος, οι φόβοι για περαιτέρω κλιμάκωση των τιμών στις πρώτες ύλες και η διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας, έφεραν σημαντικές απώλειες στις περισσότερες μετοχές. 

Η leader Coca Cola HBC υποχώρησε κατά 3,27%, καθώς κάθε τέτοια αλλαγή την επηρεάζει οριζόντια και εκθετικά δεδομένου ότι δραστηριοποιείται σε πληθώρα αγορών, ενώ απώλειες άνω του 3% είχαν βιομηχανίες όπως Τιτάν και ElvalHalcor. Στο μεσαίο χώρο, σημαντικές πιέσεις 6,77% δέχτηκε η μετοχή της Πλαστικά Θράκης, καθώς η αύξηση του ενεργειακού κόστους την επηρεάζει σημαντικά, ενώ άνω του 3% έχασαν οι Cenergy Holdings, Intrakat, AVAX, Intracom Holdings, Έλτον και Profile. 

Τη ζώνη των 850-830 μονάδων «βλέπουν» οι αναλυτές 

Η άποψη του Νίκου Χρυσοχοΐδη, διευθύνοντα συμβούλου της ομώνυμης χρηματιστηριακής και αντιπρόεδρου του ΣΜΕΧΑ είναι ότι «το κλίμα στην αγορά έχει χαλάσει και λόγω των εξελίξεων με τη ΔΕΗ, καθώς οι επενδυτές δείχνουν απογοητευμένοι για τις τακτικές που εφαρμόζονται. Διεθνώς, υπάρχει έντονη ανησυχία για τον πληθωρισμό, τη μετακίνηση αγαθών και τις πρώτες ύλες, που φέρνει ντόμινο πτώσης. Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, πιστεύω ότι το τεχνικό όριο πτώσης για το δικό μας χρηματιστήριο είναι οι 830 μονάδες, ήτοι λιγότερο από 5% από τα τωρινά επίπεδα». 

Η άποψη του υπεύθυνου ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνου Χατζηδάκη είναι πως «οι ταλαντωτές οδεύουν προς υποτιμημένες ζώνες με πιθανό σημείο συνάντησης τις 855 μονάδες. Από το επίπεδο αυτό αναμένεται κάποιου είδους τοπική ανοδική αντίδραση, με ανοδικό πέρας τις 880 μονάδες. Η μεγάλη εικόνα στην περιοχή των στηρίξεων περιέχει πλέον και τον κινητό μέσο των 200 ημερών ο οποίος έχει ανοδική κλίση και βρίσκεται πέριξ των 850 μονάδων. Η λύση πάντως της συσσώρευσης βρίσκεται στις 830 μονάδες, εκεί η εικόνα αλλάζει υπέρ των πωλητών που αποκτούν το πάνω χέρι στην διαχείριση της τάσης».

Ο Πέτρος Τσούρτης, υπεύθυνος ανάλυσης της Merit ΧΑΕΠΕΥ επίσης θεωρεί ως καίριο σημείο στήριξης τις 850 μονάδες (ΚΜΟ 200 ημερών), ενώ ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λ. Δεπόλας Νικόλαος Καυκάς δεν αποκλείει περαιτέρω διολίσθηση μέχρι την περιοχή των 820 μονάδων. Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης τονίζει πως «στις 850 μονάδες έχουμε προηγούμενο χαμηλό και τον 200αρη που σαν επίπεδο αν μη τι άλλο είναι πολύ σημαντικό σε μεγάλη εικόνα». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις από ισχυρά funds στο ΧΑ κόντρα στην ψυχραιμία των αγορών

Αφορμή και όχι αιτία των πιέσεων στην ελληνική αγορά η κλιμάκωση της κρίσης στη Μ. Ανατολή. Σε λίγες βαριές μετοχές επικεντρώθηκαν οι ρευστοποιήσεις. Τι λένε οι χρηματιστές Λ. Παπακωνσταντίνου και Ηλ. Ζαχαράκης.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Σε ζώνη υψηλού γεωπολιτικού ρίσκου μπαίνουν οι αγορές και το Χ.Α.

Οι δύο πόλεμοι στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία φέρνουν τις αγορές αντιμέτωπες με νέους κινδύνους και μειώνουν τη διάθεση ανάληψης ρίσκου. Το ελληνικό χρηματιστήριο διέκοψε το σερί πτώσης έξι εβδομάδων.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

«Στέγνωσε» ο τζίρος στο Χρηματιστήριο, ψάχνουν κατεύθυνση οι αγορές

Στασιμοπληθωρισμός και αυξήσεις στα επιτόκια «φρενάρουν» τους επενδυτές διεθνώς και μειώνουν τις συναλλαγές στα χρηματιστήρια. Εξαιρετικά «φτωχοί» οι τζίροι τον Ιούνιο στο ΧΑ και στάση αναμονής με μικρές διακυμάνσεις.
ΑΓΟΡΕΣ

Σταθερό «κλειδί» των τάσεων στο ΧΑ παραμένει ο τραπεζικός τομέας

Διατηρείται η bull διάθεση στην εγχώρια αγορά, ενώ η προσοχή έχει στραφεί στο placement της Τρ. Πειραιώς. Τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών παρακολουθούν, σε διεθνές επίπεδο, οι επενδυτές. Γράφει ο Π. Στεργιώτης*
ΑΓΟΡΕΣ

Τι σημαίνει για το χρηματιστήριο η πρώτη διόρθωση από τον Οκτώβριο

Αναγκαία η αποφόρτιση της αγοράς που ήταν «φορτωμένη» με μεγάλα κέρδη και έπιασε τα υψηλά 10ετίας στις 1.350 μονάδες χωρίς «πειστικούς» τζίρους. Φρενάρουν οι διεθνείς αγορές λόγω των νέων δεδομένων για τα επιτόκια.