ΓΔ: 1443.44 -0.36% Τζίρος: 4.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:50:10 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
Φωτο: Shutterstock

Ενεργειακό σοκ στα χρηματιστήρια μετά το άλμα 40% για το φυσικό αέριο

Πτώση που ξεπερνά το 2% για τις ευρωπαϊκές αγορές και το 1% για τα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street. Φόβοι για αναχαίτιση της ανάκαμψης λόγω του ενεργειακού κόστους.

Αντιμέτωπες με μία τέλεια καταιγίδα που περιλαμβάνει το υψηλό κόστος ενέργειας και ταυτόχρονα τις πρώτες ενδείξεις και μάλιστα για τη γερμανική οικονομία, ότι το ράλι στο φυσικό αέριο αρχίζει να έχει αρνητικό αποτύπωμα και στις προοπτικές ανάπτυξης βρίσκονται οι αγορές σε διεθνές επίπεδο. 

Η εκτίναξη για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση του μηνιαίου προθεσμιακού συμβολαίου φυσικού αερίου στην ολλανδική αγορά κατά 40% στα 162,1 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε συνδυασμό με τη «βύθιση» των εργοστασιακών παραγγελιών στη Γερμανία τον Αύγουστο αλλά και το συνεχές ράλι για το ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος πετρέλαιο brent, δημιουργεί κλίμα πανικού τόσο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όσο και στα futures της Wall Street. Σημειώνεται ότι το brent ενισχύεται σήμερα άνω του 1% έχοντας ξεπεράσει το επίπεδο των 82 δολαρίων. 

Σε νέο ιστορικό υψηλό η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

 

Αποτέλεσμα του παραπάνω αρνητικού συνδυασμού είναι ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 να υποχωρεί 2,05%, με τον κλάδο ταξιδιών και ψυχαγωγίας να δέχεται το πιο σφοδρό πλήγμα με απώλειες που ξεπερνούν το 3%. Ακόμη πιο δυσάρεστη η εικόνα για τη γερμανική αγορά, όπου ο DAX αποδυναμώνεται 2,3%, ενώ πτώση που ξεπερνά το 2% εμφανίζουν οι αγορές Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας. 

Η ανακοίνωση ότι οι εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία βυθίστηκαν 7,7% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, εμφανίζοντας υποχώρηση πολύ υψηλότερη από το 2,1% που ανέμεναν οι αναλυτές, μοιάζει με τη «σταγόνα» που «ξεχείλισε το ποτήρι των ανησυχιών» για την οικονομία, ενώ την ίδια ώρα αρκετές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις τονίζουν ότι η αύξηση τόσο του ενεργειακού κόστους όσο και αυτού μεταφοράς πρώτων υλών μπορεί να πλήξει ακόμη και τη λειτουργία τους πέραν της παραγωγικής τους δυναμικότητας. 

Η κρίση στην ενέργεια, μπορεί να προκαλεί μεγαλύτερους πονοκεφάλους στην Ευρώπη λόγω και του χαμηλού επιπέδου αποθεμάτων φυσικού αερίου αλλά και της απόλυτης εξάρτησης από τη Ρωσία για τις προμήθειες, είναι διεθνές φαινόμενο, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται και στα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες να υποχωρούν κοντά στο 1%. 

Η όλη διαδικασία επαναφέρει στο προσκήνιο τους φόβους και για την πορεία του πληθωρισμού και μοιάζει να ακυρώνει τις συνεχείς διαβεβαιώσεις των κεντρικών τραπεζών ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αποτελούν παροδικό φαινόμενο και θα εξαφανιστούν το 2022. Ως εκ τούτου πληθαίνουν τα σενάρια για εξ ανάγκης αλλαγή της νομισματικής πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών και για αύξηση των επιτοκίων πιο νωρίς από τους αρχικούς σχεδιασμούς. 

Αυτή η προσμονή αποτυπώνεται και στην πορεία των κρατικών ομολόγων, οι αποδόσεις των οποίων ακολουθούν, σήμερα, ανοδική πορεία, με αυτή του αμερικανικού 10ετούς – βαρόμετρο για την παγκόσμια αγορά – να φθάνει στο 1,547%, ενώ ενδοσυνεδριακά άγγιξε το 1,573%. Ταυτόσημη πορεία και για το γερμανικό 10ετές, με την απόδοση να ενισχύεται άνω του 7,5% και να αγγίζει το -0,1745%. Οι επενδυτές στρέφονται στις αγορές ομολόγων, τις πρώτες που θα ευνοηθούν σε περίπτωση που τελικώς οι κεντρικές τράπεζες προχωρήσουν σε αυξήσεις επιτοκίων. 

Πιέσεις στο ΧΑ αλλά «κρατά αντίσταση» ο ΟΤΕ

Πτωτική κίνηση και για την ελληνική αγορά, η οποία, πάντως, ακολουθεί πορεία καλύτερη από αυτή των ευρωπαϊκών, κυρίως χάρη στη μετοχή του ΟΤΕ, που εμφανίζει κέρδη και συγκρατεί τον Γενικό Δείκτη. 

Στις 13:09 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 0,82% στις 874,85 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στο επίπεδο των 27,49 εκατ. ευρώ χάρη και σε αρκετά πακέτα η αποτίμηση των οποίων ξεπερνά τα 6,6 εκατ. ευρώ. Απώλειες 0,87% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 0,71%. 

Διευρύνει τις απώλειές του στο 1,43% ο τραπεζικός δείκτης, με τη Eurobank να υποχωρεί 0,67%, την Alpha Bank να έχει απώλειες 1,67%, την Εθνική Τράπεζα να βρίσκεται στο -1,85% και την Τράπεζα Πειραιώς να έχει πτώση 1,91%. 

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει η μετοχή του ΟΤΕ καθώς ενισχύεται 0,85%, ενώ με θετικό πρόσημο κινούνται και αυτές των ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, ElvalHalcor και Sarantis. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Παρασύρει σε δίνη η Credit Suisse τις ευρωπαϊκές αγορές και το ΧΑ

Προσωρινή διακοπή διαπραγμάτευσης για τη Credit Suisse μετά τη δήλωση από Σ. Αραβία ότι δεν θα στηρίξει περαιτέρω την ελβετική τράπεζα. Βουλιάζουν οι τραπεζικές μετοχές στο ΧΑ με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί άνω του 6%.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

«Βουλιάζουν» Ευρώπη και ΧΑ, επιθετικές ρευστοποιήσεις για τράπεζες

Απώλειες που ξεπερνούν το 4% για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ενώ άνω του 3% υποχωρεί ο εγχώριος τραπεζικός δείκτης. Στην Ευρώπη περνά το sell off που ξεκίνησε στη Wall Street. Ράλι για τα κρατικά ομόλογα.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Η Coca-Cola HBC «κρατά» το Χρηματιστήριο, σε ελεύθερη πτώση ο τζίρος

Σταθερά σε ανοδική πορεία για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση η μετοχή της Coca-Cola HBC με κέρδη που ξεπερνούν το 1%. Καλή η εικόνα για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Εθνική Τράπεζα. Σε πολύ χαμηλά επίπεδα η αξία συναλλαγών.