ΓΔ: 943.17 -1.37% Τζίρος: 15.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:43:40 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Χρηματιστήριο Ενέργειας: Σε λειτουργία το Συνδεδεμένο Σύστημα Κρήτης

Η ενσωμάτωση παρέχει πλέον στους Προμηθευτές και Παραγωγούς της Κρήτης το πλεονέκτημα ενιαίας εκκαθάρισης του μεγαλύτερου μέρους των συναλλαγών τους για την Κρήτη στις Αγορές του ΕΧΕ.

Ο Όμιλος Χρηματιστηρίου Ενέργειας – EnExGroup, σε συνεργασία με τους Διαχειριστές ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΑΠΕΕΠ και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έθεσε σε παραγωγική λειτουργία την 31η Οκτωβρίου 2021 για πρώτη ημέρα φυσικής παράδοσης την 1η Νοεμβρίου 2021 το Υβριδικό Μοντέλο λειτουργίας της αγοράς του Μικρού Συνδεδεμένου Συστήματος (ΜΣΣ) Κρήτης βάσει των προβλέψεων του Κανονιστικού και Νομοθετικού πλαισίου που καλύπτει την πρώτη φάση έναρξης της διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό Σύστημα.

Η ενσωμάτωση της αγοράς του ΜΣΣ Κρήτης με το υβριδικό μοντέλο, που πρότεινε και υλοποίησε το EnExGroup σε στενή συνεργασία με το Διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ ένα χρόνο ακριβώς μετά την έναρξη λειτουργίας του Target Model, παρέχει πλέον στους Προμηθευτές και Παραγωγούς της Κρήτης το πλεονέκτημα ενιαίας εκκαθάρισης του μεγαλύτερου μέρους των συναλλαγών τους για την Κρήτη στις Αγορές του ΕΧΕ μεγιστοποιώντας την συμμετοχή των ΑΠΕ στο ΜΣΣ Κρήτης.

Η επιλεχθείσα κανονιστική και τεχνική λύση διατηρεί ταυτόχρονα τα εμπορικά προγράμματα συναλλαγών εντός του εμπορικού ορίου μεταφορικής ικανότητας της διασύνδεσης ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα ανακατανομής του ενεργειακού προγραμματισμού και τις σχετικές αποκλίσεις.

Η έναρξη του Υβριδικού Μοντέλου για την ένταξη της Κρήτης στις διαδικασίες διαπραγμάτευσης και εκκαθάρισης της ημερήσιας αγοράς και της ενδοημερήσιας αγοράς του Διασυνδεδεμένου Συστήματος ήταν ένας από τους στόχους του EXE για το έτος 2021 - μια επιτυχημένη υλοποίηση, η οποία θα διευρύνει περαιτέρω τη συμμετοχή στις αγορές που διαχειρίζεται το ΕΧΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΑΓΟΡΕΣ

Νέο ρεκόρ για την τιμή ενέργειας στην Ελλάδα που ξεπερνά τα 204 ευρώ

Η εγχώρια ζήτηση αύριο καλύπτεται κατά κύριο λόγο από φυσικό αέριο (κατά 47%) και ανανεώσιμες πηγές (25%) ενώ οι λιγνιτικές μονάδες συνεισφέρουν το 13% του φορτίου, οι εισαγωγές το 12% και τα υδροηλεκτρικά το 2%.
Energeia, Xrimatistirio
ΔΙΕΘΝΗ

Χρηματιστήρια Ενέργειας: Οι πιο αξιόπιστοι φορείς λένε διευθύνοντες σύμβουλοι

Στα Χρηματιστήρια Ενέργειας «καθένας μπορεί να έχει μια διαφανή άποψη για την προσφορά της ζήτησης ενέργειας και είναι οι χώροι για την πιο κατάλληλη διαμόρφωση τιμών ενέργειας», επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΕ ΑΕ.
Kyriakos Mitsotakis, Kyvernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Συνεχής στήριξη μέχρι το τέλος της ενεργειακής κρίσης

Ο πρωθυπουργός κατά την διάρκεια επίσκεψης του στα Μέγαρα ανέφερε επίσης πως προωθείται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας, κτηνοτροφίας και πτηνοτροφίας.
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΔΙΕΘΝΗ

Άλμα 6% για τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το 2021 σε χρονιά ρεκόρ

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποιεί πως ο τομέας πρέπει να προχωρήσει γρήγορα σε βαθιές αλλαγές καθώς το 2021οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 7% μετά την πτωτική πορεία των 2 τελευταίων ετών.
apothikeusi, ape, energeia, ΑΠΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο» από Κομισιόν για επενδύσεις 1,4 δισ. για ΑΠΕ σε νησιά

Το σχέδιο που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τους λεγόμενους υβριδικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας, οι οποίοι παράγουν και αποθηκεύουν ηλεκτρική ενέργεια με βάση την ηλιακή και την αιολική ενέργεια