ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Energeia, Xrimatistirio
Φωτο: Shutterstock

Χρηματιστήρια Ενέργειας: Οι πιο αξιόπιστοι φορείς λένε διευθύνοντες σύμβουλοι

Στα Χρηματιστήρια Ενέργειας «καθένας μπορεί να έχει μια διαφανή άποψη για την προσφορά της ζήτησης ενέργειας και είναι οι χώροι για την πιο κατάλληλη διαμόρφωση τιμών ενέργειας», επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΕ ΑΕ.

Την κοινή τους διαπίστωση ότι τα Χρηματιστήρια Ενέργειας είναι οι πιο αξιόπιστοι φορείς που ενσωματώνουν με διαφάνεια πληροφορίες και από τις δύο πλευρές της ενεργειακής αγοράς, ώστε οι τιμές που διαμορφώνονται να είναι σεβαστές από όλους τους συμμετέχοντες, διατύπωσαν οι εισηγητές του πάνελ «Developments in the Energy Exchanges of the Europe» στο 5ο Ενεργειακό Φόρουμ της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στα Χρηματιστήρια Ενέργειας «καθένας μπορεί να έχει μια διαφανή άποψη για την προσφορά της ζήτησης ενέργειας και είναι οι χώροι για την πιο κατάλληλη διαμόρφωση τιμών ενέργειας», επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΕ ΑΕ, Γιώργος Ιωάννου, ο οποίος στην τοποθέτησή του ανέφερε τα αναπτυξιακά σχέδια του ομίλου Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του διευθύνοντα συμβούλου του SEEPEX Σερβίας, Μίλου Μλαντένοβιτς, ο οποίος τόνισε ότι «δυστυχώς για τους πολιτικούς, τα χρηματιστήρια ενέργειας παρέχουν με διαφάνεια μια σαφή τιμή αναφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας». Μεταξύ άλλων, είπε, ότι τον Αύγουστο φέτος, σε χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ισπανία και η Ολανδία οι τελικοί καταναλωτές «βίωσαν» τις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, αφού, όπως είπε, «οι φόροι που επιβάλλονται στους λογαριασμούς των πολιτών είναι τεράστιοι». «Πρέπει όλοι μας να είμαστε πιο δημιουργικοί, να σκεφτούμε νέα προϊόντα και καινούριες πηγές ενέργειας που μπορούν να αξιοποιήσουμε για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», πρόσθεσε.

«Τεράστια» καταγράφονται τα προβλήματα με τις τιμές ενέργειας για τους καταναλωτές στη Βουλγαρία, επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του Ανεξάρτητου Βουλγαρικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, Κονσταντίν Κονσταντίνοφ, επισημαίνοντας ότι «η διαπραγμάτευση σε χρηματιστήρια εξασφαλίζει διαφάνεια και πιο ρεαλιστική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας». Διευκρίνισε, δε, ότι τα χρηματιστήρια ενέργειας δεν καθορίζουν τις τιμές, απλώς τις υπολογίζουν.

Χαμηλότερη η τιμή ενέργειας όταν παράγεται από ΑΠΕ

«Όταν έχουμε την αγορά ενέργειας να δουλεύει, και περισσότερες ΑΠΕ την παράγουν, τότε οι τιμές μειώνονται και θα μειώνονται», επισήμανε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης Α.Ε. (ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε), Γιάννης Γιαρέντης, προσθέτοντας «αυτό συμβαίνει παντού».

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι φέτος στις 9 Μαϊου, παρόλο που η ζήτηση ενέργειας στη χώρα ανερχόταν σε 66 giga Μεγαβατώρες, σε σύνολο 142, η τιμή διαμορφωνόταν σε 40,4 ευρώ/Μεγαβατώρα, επειδή τη συγκεκριμένη ημέρα, όπως διευκρίνισε, «το 43% της προσφερόμενες ενέργειας προερχόταν από τον άνεμο και το 17% από τον ήλιο».

Τονίζοντας ότι το μέλλον της ενεργειακής αγοράς είναι στις ΑΠΕ, επεσήμανε ότι τον Αύγουστο φέτος η τιμή της Μεγαβατώρας διαμορφώθηκε στην Ελλάδα σε 121 ευρώ, από 46 ευρώ/μεγαβατώρα τον αντίστοιχο μήνα του 2020 (+162%) και όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ ήταν σε 100 ευρώ/μεγαβατώρα. Αυτό, όπως είπε, ήταν αποτέλεσμα του καύσωνα στη χώρα μας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

IEA
ΔΙΕΘΝΗ

Καθυστερεί υπερβολικά η διεθνής ενεργειακή μετάβαση προειδοποιεί η ΙΕΑ

Οι δεσμεύσεις μέχρι σήμερα των κρατών για το κλίμα, αν τηρηθούν, δεν θα επιτρέψουν παρά μια μείωση 20% των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, προειδοποιεί ο διεθνής οργανισμός.
ΔΙΕΘΝΗ

EDP Renewables: Πτώση 44% της κερδοφορίας για τον κολοσσό των ΑΠΕ

Το α΄ εξάμηνο του 2021, η EDPR παρήγαγε 15,3TWh καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, αποφεύγοντας 10 εκατ. σε εκπομπές CO2. Στα 12,6GW το χαρτοφυλάκιο του κολοσσού των ΑΠΕ παρουσιάζοντας ανάπτυξη 2,1GW σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020.
ΔΙΕΘΝΗ

Πώς έμειναν χωρίς ρεύμα 1,6 εκατομμύρια νοικοκυριά στο Τέξας

Ενεργειακός πνεύμονας των Ηνωμένων Πολιτειών, το Τέξας είναι μακράν ο πρώτος παραγωγός αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας, αλλά είναι επίσης πρωτοπόρος στην παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας.
photovoltaika-parka
ΔΙΕΘΝΗ

«Βασιλιάς» η ηλιακή ενέργεια, τι θα γίνει με το πετρέλαιο

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει αύξηση κατά 12% ετησίως στην ενέργεια από φωτοβολταϊκά, ενώ ως το 2030 η ηλιακή και η αιολική ενέργεια θα έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 30%. Στα 75 δολ. η τιμή του πετρελαίου ως το τέλος της δεκαετίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Επένδυση της Octupus Energy στη Βρετανία με 1.000 νέες θέσεις εργασίας

Η Octopus Energy είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους προμηθευτές ενέργειας στη Βρετανία με περίπου 1,7 εκατομμύριο πελάτες στη χώρα και θα διπλασιάσει τους εργαζομένους της μέχρι τέλος του 2021.