ΓΔ: 1236.2 1.25% Τζίρος: 94.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
jpmorgan
Πηγή: Shutterstock.

JPMorgan: Θετικές προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες, το νέο στοίχημα

Διατηρείται η «υπέρβαρη» σύσταση για Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα και η «ουδέτερη» για Τράπεζα Πειραιώς, με την απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROTE) να αποτελεί το κλειδί για το τραπεζικό σύστημα.

Αισιόδοξοι για την πορεία όχι μόνο των ελληνικών τραπεζών αλλά και του συνόλου της οικονομίας εμφανίζονται οι αναλυτές της JPMorgan, οι οποίοι βρέθηκαν στην Αθήνα και είχαν συναντήσεις με τραπεζίτες και πολιτικούς, όπως τονίζεται σε έκθεση του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού ομίλου για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. 

Σύμφωνα με αυτήν οι προοπτικές για την οικονομία αλλά και η «διάθεση στην Αθήνα» είναι θετικές, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις, ενώ οι τράπεζες βρίσκονται πολύ κοντά στον στόχο για μείωση σε μονοψήφιο ποσοστά τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (NPEs). Παράλληλα οι ελληνικές τράπεζες μετά από αρκετά χρόνια δυσκολιών, στρέφουν, πλέον το ενδιαφέρον τους στη διατηρήσιμη ανάπτυξή της και ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον. 

 

Η αμερικανική τράπεζα διατηρεί «υπέρβαρη» («overweight») σύσταση για Eurobank και Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα, τονίζοντας ότι η Eurobank παραμένει η βασική της επιλογή (top peak), ενώ για την Εθνική αναφέρει ότι η σύσταση αντικατοπτρίζει τον «αμυντικό ισολογισμό» της και «ουδέτερη» («neutral») σύσταση για την Τράπεζα Πειραιώς. Για την Τράπεζα Πειραιώς σημειώνει ότι λόγω των πιο περιορισμένων κεφαλαιακών «μαξιλαριών» έχει να καλύψει περισσότερο δρόμο σε σύγκριση με τις άλλες τράπεζες για να επιτύχει τους στόχους του ROTE.

Αναφορικά με τις τιμές – στόχους αυτές είναι οι ακόλουθες: 

  • Alpha Bank: 1,5 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 35%, 
  • Eurobank: 1,20 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 29%, 
  • Εθνική Τράπεζα: 3,30 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 20% και 
  • Τρ. Πειραιώς: 1,90 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 29%. 

Με δεδομένη τη μείωση των NPEs το βασικό στοίχημα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι η επίτευξη ικανοποιητικού επιπέδου απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROTE), με την JPMorgan να επισημαίνει ότι οι διοίκησης των ελληνικών χρηματοοικονομικών ομίλων – με τις οποίες είχαν συναντήσεις οι αναλυτές της – εμφανίστηκαν «άνετες» ως προς την ικανότητά τους να πετύχουν ROTE μεταξύ 8% και 10% για το διάστημα 2022 – 2023. 

Στα «δύσκολα» κάποιες ανησυχίες για την πορεία των εσόδων από τόκους (ΝΙΙ), ενώ η αίσθηση που αποκόμισαν οι αναλυτές από τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ήταν ότι το επίπεδο κόστους αλλά και αυτό προμηθειών εμφανίζουν πορεία καλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις. 

Ο παράγοντας ROTE

Η JPMorgan επισημαίνει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα διαθέτει ένα ελκυστικό re-rating story, με βάση το ROTE, ενώ αυτή ακριβώς η θετική εικόνα έχει, ήδη, αποτιμηθεί στην πρώτη φάση της όλης διαδικασίας.  Η δυνατότητα βελτίωσης του ROTE στο επίπεδο 8%  έως 10% και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης της αγοράς σε αυτή, αποτελούν τον παράγοντα που μπορεί να οδηγήσει σε re-rating των τραπεζών στο 0,7 – 0,8x εντός των επόμενων δύο έως τριών ετών. 

Οι ευκαιρίες που εμφανίζονται σε διεθνές επίπεδο, η εκχώρηση περιουσιακών στοιχείων και η καταβολή μερισμάτων δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών υψηλότερα. Οι αναλυτές της τράπεζας τονίζουν ότι αναμένουν ότι το ROTE θα κυμανθεί μεταξύ 7% έως 9% για το διάστημα 2022 – 2023. 

 

Μονοψήφια επίπεδα NPEs

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι ο στόχος για μονοψήφια NPEs μπορεί να επιτευχθεί από τις ελληνικές τράπεζες, κάτι το οποίο καθίσταται ορατό και από την πολύ καλή πορεία των μέχρι σήμερα τιτλοποιήσεων τις οποίες έχουν πραγματοποιήσει. 

Μάλιστα εκτιμά ότι Eurobank και Εθνική Τράπεζα μπορούν να επιτύχουν μονοψήφιο επίπεδο NPEs έως το τέλος του 221, ενώ θα ακολουθήσουν Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς στο α’ εξάμηνο του 2022. «Πρόκειται για ένα σημαντικό σημείο -  καμπής για τον κλάδο» τονίζεται χαρακτηριστικά, ενώ προστίθεται ότι τόσο οι διοικήσεις των τραπεζών όσο και οι ελληνικές αρχές είναι πολύ προσεκτικές ώστε να μην υπάρξει μία νέα γενιά «κόκκινων» δανείων, έχοντας βιώσει και μία 10ετή επώδυνη περίοδο. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

JPMorgan: Περιθώριο ανόδου έως και 100% για τις ελληνικές τράπεζες

Σύσταση «overweight» για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με εκτίμηση ότι θα συνεχίζουν την πολύ καλή πορεία κερδοφορίας και θα ξεκινήσουν από φέτος την καταβολή μερίσματος. Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς παραμένουν οι κορυφαίες επιλογές.