ΓΔ: 932.96 2.15% Τζίρος: 88.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Fysiko Aerio, Natural Gas
Φωτο: Shutterstock

Νέο ράλι για φυσικό αέριο στην Ευρώπη, «άφαντες» οι ρωσικές προμήθειες

Άνοδο 9,7% εμφανίζει το προθεσμιακό συμβόλαιο Δεκεμβρίου στην ολλανδική αγορά, σκαρφαλώνοντας έως και τα 81 ευρώ. Καμία αύξηση των προμηθειών από Ρωσία.

Μετά από την αποκλιμάκωση για αρκετό διάστημα οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη ακολουθούν ανοδική πορεία, καθώς εκφράζονται ανησυχίες ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα εκπληρώσει την υπόσχεσή του, τουλάχιστον σήμερα, για αύξηση των παραδόσεων στην Ευρώπη. 

Το προθεσμιακό συμβόλαιο στην αγορά της Ολλανδία, που αποτελεί το βαρόμετρο για το σύνολο της Ευρώπης, εμφάνισε άνοδο έως και 9,7%, καθώς η μεταφορά φυσικού αερίου από τον βασικό ρωσικό αγωγό παράμεινε και σήμερα χαμηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα. Παράλληλα δεν υπάρχουν ενδείξεις για «κλείσιμο» αποθεμάτων ώστε αυτά να μεταφερθούν στις ευρωπαϊκές αγορές. 

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία είχε υποσχεθεί ότι από σήμερα θα προχωρήσει σε αύξηση των ποσοτήτων που στέλνει στην Ευρώπη, με τον Πούτιν να φέρεται ότι έχει διατάξει τη Gazprom να «γεμίσει» τα ευρωπαϊκά αποθέματα. Όμως αυτό δεν συνέβη, ενώ δεν καταγράφηκε κάποια αύξηση της ροής προς τη Γερμανία, ούτε και στις χωρητικότητες αγωγών που δεσμεύει η Gazprom.

Αποτέλεσμα το προθεσμιακό συμβόλαιο Δεκεμβρίου στο Dutch TTF να φθάσει έως και τα 81 ευρώ, επίπεδο βέβαια χαμηλότερο από τα ρεκόρ του προηγούμενου μήνα αλλά ανησυχητικό κυρίως εάν η Ρωσία τελικώς δεν εκπληρώσει την υπόσχεσή της. 

Ο Ρώσος πρόεδρος στα τέλη Οκτωβρίου είχε ανακοινώσει ότι ζήτησε κατά την διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης, από τον επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom που ελέγχεται από το Κρεμλίνο, Αλεξέι Μίλερ, να αρχίσει την παροχή φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου μόλις η Ρωσία ολοκληρώσει την πλήρωση των δικών της αποθεμάτων.

Ο Μίλερ από την πλευρά του δήλωσε ότι η Gazprom μέχρι την 1η Νοέμβριου θα έχει καλύψει την παροχή των εγχώριων εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου με τις προγραμματισμένες ποσότητες των 72 και πλέον δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου και θα ολοκληρώσει την πλήρωση τους έως τις 8 Νοεμβρίου. Στη συνέχεια, είπε ο Μίλερ, η Gazprom είναι έτοιμη να συνεχίσει την παροχή φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου (UGS) αφού ολοκληρώσει την πλήρωση των εγκαταστάσεων UGS στη Ρωσία.

Καμία αύξηση στη «ροή» φυσικού αερίου στην Ευρώπη 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Fysiko Aerio, Natural Gas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ράλι τιμών στο φυσικό αέριο και το 2022, ρωσικές απειλές στην Ευρώπη

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι η διεθνής τιμή του αερίου θα αυξηθεί 58% φέτος. Άλμα 19% τις τελευταίες ημέρες προκαλεί η ένταση στην Ουκρανία. Απειλές διακοπής των ροών από τους Ρώσους, τι απαντά η Ουάσιγκτον.
ΑΓΟΡΕΣ

Alpha Finance: Στα 14 ευρώ αναβαθμίζει την τιμή - στόχο για τη ΔΕΗ

Η στροφή στις ΑΠΕ αποτελεί το «κλειδί» για τον ουσιαστικό μετασχηματισμό της ΔΕΗ, ενώ παράλληλα διαθέτει τα εχέγγυα για να επιτύχει τους στόχους κερδοφορίας που έχει θέσει η διοίκησή της, σημειώνει η χρηματιστηριακή.