ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Μαζεύει δυνάμεις ο Γενικός Δείκτης, μεγάλα κέρδη στη... μεσαία τάξη

Σταθεροποίηση πάνω από τις 900 μονάδες με μικρά εβδομαδιαία κέρδη για τον Δείκτη, παρά τις ανησυχίες για την πανδημία. Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο 2011 ο Midcap, εβδομαδιαία άνοδος 3,38%.

Η αγορά κάλυψε με περισσή επιτυχία πέρα τη μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου μη τραπεζικής εταιρείας των τελευταίων 14 ετών (ΔΕΗ), το ομόλογο της ElvalHalcor υπερκαλύφθηκε σχεδόν τρεις φορές, μεγάλοι όμιλοι όπως Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ και Τιτάν ανακοίνωσαν εξαιρετικά αποτελέσματα, ενώ ο Mid Cap προσεγγίζει εκ νέου τα υψηλά δέκα και πλέον ετών.

Ενάμιση μήνα πριν τη λήξη του έτους και ενώ απομένουν μόλις 35 συνεδριάσεις για την ολοκλήρωσή του, η ελληνική αγορά –ασχέτως πορείας Γενικού Δείκτη– είναι πολλαπλά «κερδισμένη» κατά το 2021. Πρόκειται για ένα έτος επιστροφής και αναβάθμισης για όλη τη χρηματιστηριακή αγορά, με μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου, πολλαπλές εκδόσεις ομολόγων, πληθώρα από deals, και εξαιρετικά σύνθετων διεργασιών σε πολλούς κλάδους.

Μολονότι λοιπόν ο Γενικός Δείκτης δυσκολεύεται να κάνει την υπέρβαση και να υπερκεράσει την κρίσιμη ζώνη των 930 – 950 μονάδων, οι προοπτικές τόσο για το υπόλοιπο του 2021, όσο και για τη νέα χρονιά διαγράφονται θετικές.

Το ζητούμενο βεβαίως είναι το χρηματιστήριο να συνδεθεί περισσότερο με τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, η πορεία της οποίας, συνδυαστικά με όλα τα συμφραζόμενα (ρυθμοί ανάπτυξης, προσδοκίες αναβάθμισης, κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης), δείχνει ότι θα δικαιολογούσε πολύ καλύτερη εικόνα από πλευράς μετοχών.

Συνάμα, ολοένα και περισσότερες εισηγμένες δείχνουν ότι έχουν καλύψει τη ζημιά της πανδημίας, επιστρέφοντας είτε στις επιδόσεις του 2019 (ΕΛΠΕ, Autohellas κ.α.) είτε σε ιστορικά υψηλά μεγέθη.

Την περασμένη εβδομάδα έγινε μια προσπάθεια υπέρβασης, με το Γ.Δ. να φτάνει έως το υψηλό των 924,30 μονάδων ενδοσυνεδριακά στη συνεδρίαση της Τρίτης, όμως η νέα έξαρση της πανδημίας μουδιάζει τους αγοραστές, καθώς από πολλούς γίνονται συνειρμοί περί αναπόφευκτης επιβολής νέων μέτρων που θα επηρέαζαν την οικονομική δραστηριότητα.

Η κυβέρνηση και όλο το επιτελείο που διαχειρίζεται αυτή την κρίση καλούνται να λύσουν έναν… Γόρδιο Δεσμό, καθώς τα κρούσματα αυξάνουν και τα νοσοκομεία γεμίζουν, όμως από την άλλη υπάρχει η δέσμευση ότι νέο lockdown δεν είναι στο πρόγραμμα. Έτσι, εύλογα κάποια χαρτοφυλάκια αναβάλλουν τις πρωτοβουλίες τους, τουλάχιστον σ’ ότι αφορά το χτίσιμο νέων θέσεων.

Παράλληλα, η διάψευση των προσδοκιών για ενδεχόμενη είσοδο κι άλλων μετοχών πέραν της ΔΕΗ στον MSCI, συνέβαλε στο μούδιασμα της αγοράς, επηρεάζοντας δυσμενώς κυρίως τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας. Πάντως, παρά τα τέσσερα διαδοχικά αρνητικά κλεισίματα, η εβδομάδα έκλεισε με κέρδη (+0,78%), ενώ κρατήθηκε η ζώνη των 900 – 910 μονάδων. Η αγορά φλέρταρε με την υπέρβαση των 920 μονάδων, ώστε να βάλει πλώρη για την αντίσταση των 930 μονάδων που είναι τα προηγούμενα υψηλά, όμως δεν κατάφερε να την ολοκληρώσει.

Αυτό που φάνηκε δηλαδή ξεκάθαρα είναι ότι ισχυρή διάθεση ρευστοποιήσεων δεν υπήρξε, παρά μόνο ενδοσυνεδριακές διορθώσεις και rotation μεταξύ τραπεζών και blue chips. Αυτό άλλωστε δείχνουν και τα κλεισίματα του Γενικού Δείκτη που την Παρασκευή υποχώρησε κατά 0,42%, την Πέμπτη έκλεισε σταθεροποιητικά (-0,03%) παρ’ ότι ενδοσυνεδριακά έχανε έως 0,67%, την Τετάρτη έφτασε να υποχωρεί έως 0,80% αλλά έκλεισε στο -0,27%, ενώ την Τρίτη έκλεισε μόλις στο -0,08%.

Διαθέσεις ρευστοποιήσεων, λοιπόν, που θα έριχναν το Γ.Δ. κάτω από την περιοχή των 910 - 900 μονάδων -άρα θα ακύρωναν την κίνηση των προηγούμενων ημερών- δεν υπήρξαν, ενώ το κλείσιμο της Παρασκευής έφερε τον Γενικό Δείκτη στις 913,94 μονάδες. Ένα άλλο στοιχείο της εβδομάδας ήταν η αύξηση της μέσης αξίας συναλλαγών, που ανήλθε στα 72 εκατ. ευρώ, ενισχυμένη κατά 20,7% έναντι της αμέσως προηγούμενης.

Μεγάλες εισροές στη ΔΕΗ

Φυσικά, κατά το μεγαλύτερο μέρος, αυτή η εξέλιξη οφείλεται στη ΔΕΗ που στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις έχει συναλλαγές αξίας 137 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν αλλάξει χέρια 14,7 εκατ. μετοχές, λόγω της εισαγωγής της στον MSCI Global Standard Greece.

Η μετοχή της ΔΕΗ θα εισαχθεί στον δείκτη μεθαύριο, Τετάρτη 17/11, μια ημέρα μετά την εισαγωγή των 150.000.000 νέων μετοχών που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου, που θα ανεβάσουν την κεφαλαιοποίηση πέριξ των 4 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να προσελκύσει σημαντικές εισροές στη μετοχή από τα passive funds που ακολουθούν τον MSCI. Παράλληλα, λόγω αύξησης της κεφαλαιοποίησής της κατά 1,60 δισ. ευρώ συγκριτικά με τα σημερινά επίπεδα, όπως και του free float θα αυξηθεί η στάθμιση και η επιρροή της ΔΕΗ στον FTSE 25 αλλά και στον Γενικό Δείκτη, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό σε ενδεχόμενη νέα ανοδική κίνηση.

Ξεχώρισε ο Mid Cap το πενθήμερο

Στα χαρακτηριστικά των ημερών ήταν η σημαντική βελτίωση της εικόνας των μετοχών του μεσαίου χώρου, κάτι που αντανακλάται στον Mid Cap που ενισχύθηκε κατά 3,38% σε εβδομαδιαίο επίπεδο, επανερχόμενος ξανά πάνω από τις 1.500 μονάδες.

Ο Mid Cap στη συνεδρίαση της Πέμπτης βρέθηκε πολύ κοντά στις 1.519,90 μονάδες που είναι τα υψηλά δεκαετίας, στα οποία είχε κλείσει στα τέλη του περασμένου Αυγούστου. Στην περιοχή των 1.520 μονάδων ο Mid Cap είχε να βρεθεί από τον Απρίλιο του 2011. Ο Mid Cap έχοντας άνοδο 36,56% το 2021, έχει τριπλάσια κέρδη τόσο από τον Γ.Δ. όσο και από τον FTSE 25.

Η τεχνική εικόνα: Δεν… βιάζεται η αγορά

Σχολιάζοντας την τεχνική εικόνα της αγοράς ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, τονίζει πως «από τις 29 Σεπτεμβρίου η Αγορά έχει μια καθαρά ανοδική πορεία, όμως δεν δείχνει να βιάζεται να πατήσει σε νέα υψηλότερα επίπεδα διαπραγμάτευσης και κάθε νέα κατάκτηση τιμών κατοχυρώνεται με συσσώρευση. Οι βραχυπρόθεσμοι τεχνικοί δείκτες είναι επίσης αγορασμένοι ενώ οι ταλαντωτές αφήνουν ένα υποσχόμενο ανοδικό περιθώριο 20 μονάδων πριν εισέλθουν σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών, αρκετό ωστόσο για να μεταβάλει δραστικά την ψυχολογία της αγοράς προς το θετικότερο».

Συνεχίζοντας ο αναλυτής υπογραμμίζει πως «ο Γ.Δ. διαπραγματεύθηκε την περασμένη εβδομάδα πάνω από τις 900 μονάδες και στις πέντε συνεδριάσεις για πρώτη φορά μετά την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Η αργή αυτή αλλά ουσιαστική κατοχύρωση των επιπέδων, η οποία συντελείται με υψηλότερο τζίρο προκρίνει εκ νέου την υπόθεση διαφυγής πάνω από τις 930 μονάδες σε κοντινό βάθος χρόνου».

Η ατζέντα της νέας εβδομάδας

Χωρίς το έκτακτο μέρισμα των 0,252 ευρώ θα διαπραγματεύεται από σήμερα ο τίτλος του ΟΤΕ, γεγονός που θα ασκήσει τεχνικά πίεση στη μετοχή και στους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες, όπου συμμετέχει με μεγάλη βαρύτητα. Πριν τη συνεδρίαση θα ανακοινώσουν μεγέθη 9μήνου τα Πλαστικά Θράκης, όπου αναμένεται νέο ιστορικό ρεκόρ. Την Τετάρτη αρχίζει η διαπραγμάτευση του ομολογιακού δανείου της ElvalHalcor, την Πέμπτη ανακοινώνει μεγέθη η Frigoglass, την Παρασκευή ανοίγει το χορό των τραπεζικών αποτελεσμάτων η Πειραιώς Financial, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας υπάρχει η ετυμηγορία της Moody’s για το ελληνικό αξιόχρεο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Ποια βαριά χαρτιά διόρθωσαν τον Μάρτιο και ποια στήριξαν τον Γενικό Δείκτη

Μήνας... αθόρυβης διόρθωσης ήταν ο Μάρτιος στο χρηματιστήριο, καθώς η πλειονότητα των μετοχών κινήθηκε πτωτικά, ενώ ο Γ.Δ. στηρίχτηκε από συγκεκριμένους τίτλους, έχοντας ελάχιστες απώλειες. Στα 225,2 εκατ. ευρώ εκτοξεύτηκαν οι μέσες συναλλαγές.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Τζίρος 140 εκατ. σε τρεις μετοχές: Πώς αλλάζει η φυσιογνωμία του Χ.Α.

Αλλάζουν θεμελιωδώς τα μεγέθη στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς χθες μια νέα εισαγωγή, αυτή του ΔΑΑ απασχόλησε πάνω από 90 εκατ. ευρώ τζίρο, ενώ τρεις μετοχές (ΔΑΑ, ΔΕΗ και Πειραιώς) διακίνησαν συναλλαγές πάνω από 140 εκατ. ευρώ.
ΑΓΟΡΕΣ

Διαθέσεις... bull στο χρηματιστήριο με ρεκόρ και ενδιαφέρον από ξένους

Πάνω από τις 1.360 μονάδες για πρώτη φορά από το Μάρτιο του 2014 έκλεισε χθες το ΧΑ, πρωταγωνιστές οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας. Μεγάλος αριθμός εισηγμένων στο συνέδριο ΕΧΑΕ - JP Morgan στη Νέα Υόρκη.
Markets, Xrimatistirio, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Η «έξοδος» του ΧΑ στα διεθνή κεφάλαια και η προετοιμασία νέας υπέρβασης 

Οι προοπτικές των εισηγμένων παρουσιάζονται στους ξένους θεσμικούς στη Νέα Υόρκη, ενώ η αγορά δείχνει έτοιμη για νέα ανοδική κίνηση μετά την αποφόρτιση της προηγούμενης εβδομάδας. Βελτιώνει το διεθνές κλίμα το ρεκόρ του S&P 500.
Agores, Metoxes, Stocks, Markets, Xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Σε νέα υψηλά τετραμήνου το Χρηματιστήριο με καινούριους πρωταγωνιστές

Στοιχεία ανθεκτικότητας και διάθεσης υπέρβασης παρουσιάζει στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς το ελληνικό χρηματιστήριο, που χθες έκλεισε σε νέα υψηλά τεσσάρων μηνών με εναλλαγές στους πρωταγωνιστές.