ΓΔ: 879.23 0.27% Τζίρος: 48.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
profits
Πηγή: Shutterstock

Σε φάση... απογείωσης οι εισηγμένες με εντυπωσιακά αποτελέσματα 9μήνου

Κόντρα στο ρεύμα της χρηματιστηριακής στασιμότητας κινούνται οι επιδόσεις των εταιρειών, με τζίρους και κέρδη που ξεπερνούν ακόμη και τα μεγέθη του 2019. Τι δείχνουν οι έως τώρα ανακοινώσεις.

Μολονότι η νέα επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας δεσπόζει καταλυτικά στην εγχώρια ειδησεογραφία και «σκεπάζει» τα πάντα στο ελληνικό χρηματιστήριο, την οικονομία και τις επιχειρήσεις, οι εισηγμένες εταιρείες ανακοινώνουν εξαιρετικά αποτελέσματα 3ου τριμήνου και 9μήνου, επιβεβαιώνοντας ότι ξεπερνούν τους κραδασμούς του 2020.

Πρόκειται για μια νέα… πραγματικότητα, όπου από τη μία έχουμε το ελληνικό χρηματιστήριο να μην μπορεί να ξεκολλήσει από τη (μικρή) διακύμανση πέριξ των 900 μονάδων εδώ και πολλούς μήνες, χωρίς να έχει ξεπεράσει τη ζημιά από τον Covid-19, ενώ στον αντίποδα, πολλές εταιρείες του FTSE 25 και του Mid Cap ανακοινώνουν τα καλύτερα μεγέθη στην ιστορία τους, ή βρίσκονται κοντά σ’ αυτό το ρεκόρ.

Πλέον, οι συγκρίσεις των επιδόσεων των εισηγμένων εταιρειών δεν γίνεται με την περυσινή –έτσι κι αλλιώς στρεβλή χρήση– αλλά με το 2019, δηλαδή με τα προ κρίσης δεδομένα.

Την Τρίτη ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε τζίρο πάνω από το 1 δισ. ευρώ στο 9μηνο του 2021, υπερδιπλασιασμό των καθαρών κερδών (+143%) έναντι του 2020, ενώ η Motor Oil, χάρη στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου και της κατανάλωσης καυσίμων, πέτυχε ιστορικά υψηλό κύκλο εργασιών πάνω από 7 δισ. ευρώ το 9μηνο (έναντι 4,47 δισ. πέρυσι), με τα καθαρά κέρδη να φτάνουν στα 205 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 111 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Τα καλύτερα αποτελέσματα στην ιστορία του ανακοίνωσε χθες ο όμιλος Quest Συμμετοχών, καταγράφοντας ενοποιημένες πωλήσεις 669,3 εκατ. ευρώ, κέρδη EBITDA 57,9 εκατ. ευρώ ενώ πενταπλασιάστηκαν τα καθαρά μετά φόρων κέρδη (λόγω και της πώλησης της Cardlink). Επιστέγασμα της εκπληκτικής πορείας των τελευταίων ετών είναι η είσοδος στον FTSE 25 στη θέση της ΕΧΑΕ από τις 17 Δεκεμβρίου.

Η εταιρεία Πλαίσιο ανακοίνωσε κύκλο εργασιών στο 9μηνο 303,4 εκατ. ευρώ έναντι 234,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020 (+29%). Πρόκειται για τον μεγαλύτερο κύκλο εργασιών σε εννεάμηνο στην 51χρονη ιστορία της εταιρείας, που είναι από τις ευνοημένες της πανδημίας, λόγω της έξαρσης της ζήτησης για προϊόντα τεχνολογίας. Τα κέρδη προ φόρων (EBT) αυξήθηκαν κατά 131% και έφτασαν τα 4,560 εκατ. ευρώ έναντι 1,976 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Επιδόσεις που παραπέμπουν στα προ κρίσης επίπεδα έδειξε και ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια στο 3ο τρίμηνο και στο 9μηνο. Στα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα 3ου τριμήνου τα συγκρίσιμα EBITDA ανήλθαν στα 125 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 90% σε σχέση με πέρυσι και κατά 58% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Τα αντίστοιχα καθαρά κέρδη τριμήνου ανήλθαν σε 39 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο 9μήνου, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 258 εκατ. ευρώ σημειώνοντας βελτίωση σε σχέση με πέρυσι (που υπήρχαν ζημιές) άνω των 600 εκατ. ευρώ.

Πολύ δυνατά μεγέθη ανακοίνωσε και ο όμιλος ΟΤΕ που και πέρυσι βεβαίως –λόγω της φύσης των υπηρεσιών του– είχε ευνοηθεί από την κρίση, ενώ ιστορικό ρεκόρ τζίρου και κερδοφορίας πέτυχε η Μυτιληναίος στο φετινό εννεάμηνο. Η εταιρεία είχε κύκλο εργασιών 1,698 δισ. ευρώ στο φετινό ενιάμηνο έναντι 1,341 δισ. ευρώ πέρυσι (+27%), ενώ τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, ανήλθαν σε 115,2 εκατ. ευρώ έναντι 101,8 εκατ. ευρώ πέρυσι (+13%). Αν η σύγκριση γινόταν σε προσαρμοσμένη για έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα γεγονότα βάση, η αύξηση σε σύγκριση με το 9μηνο του 2020 ανέρχεται σε 55%.

Ο όμιλος Τιτάν είχε κύκλο εργασιών το 9μηνο στα 1,268 δισ. ευρώ έναντι 1,202 δισ. ευρώ πέρυσι (+5%), ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 81,9 εκατ. ευρώ από 58 εκατ. ευρώ πέρυσι, μια αύξηση κατά 41,4%.

Εκπληκτική ήταν η επίδοση της Autohellas καθώς, παρά το lockdown των πρώτων τεσσάρων μηνών φέτος και την καθυστερημένη επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας, ο κύκλος εργασιών και η κερδοφορία της, τόσο στο εννεάμηνο όσο και στο 3ο τρίμηνο, ξεπέρασε τα προ πανδημίας επίπεδα, δηλαδή του 2019 που ήταν η ιστορικά καλύτερη τουριστική σεζόν για τη χώρα. Η Autohellas στο 9μηνο παρουσίασε κύκλο εργασιών 485,9 εκατ. ευρώ έναντι 360,6 εκατ. ευρώ πέρυσι (+34,8%), ενώ τα κέρδη μετά από φόρους (ΕΑΤ) του ομίλου για το ίδιο διάστημα ανήλθαν στα 46,4 εκατ. ευρώ έναντι 13,2 εκατ. ευρώ πέρυσι, μια αύξηση κατά 251%!

Ο όμιλος Πλαστικά Θράκης, που μέσα στην πανδημία εκτόξευσε τα μεγέθη του λόγω της στροφής σε προϊόντα προσωπικής υγιεινής (μάσκες), είχε το φετινό 9μηνο κύκλο εργασιών 341,6 εκατ. ευρώ έναντι 253,7 εκατ. ευρώ πέρυσι (+34,6%). Παράλληλα, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 65,13 εκατ. ευρώ, που είναι η κορυφαία επίδοση στην ιστορία του ομίλου, έναντι 28,9 εκατ. ευρώ πέρυσι (+125,2%).

Τα καλύτερα μεγέθη από τότε που οι Ελβάλ και Χαλκόρ ενώθηκαν δημιουργώντας την ElvalHalcor πέτυχε στο 9μηνο του 2021 ο όμιλος, με τον κύκλο εργασιών να φτάνει στα 1,599,4 δισ. ευρώ έναντι 1,413,4 δισ. ευρώ πέρυσι (+13,2%). Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στα 43,4 εκατ. ευρώ έναντι 37,8 εκατ. ευρώ πέρυσι (+14,8%).

Τα καλύτερα μεγέθη από τότε που οι Ελληνικά Καλώδια και Σωλ. Κορίνθου συγχωνεύτηκαν δημιουργώντας τη Cenergy Holdings πέτυχε ο όμιλος στο φετινό 9μηνο, με τον κύκλο εργασιών να φτάνει στα 766 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 21% έναντι του 2020. Τα κέρδη μετά από φόρους για την ίδια περίοδο ανήλθαν σε 30,6 εκατ. ευρώ, έναντι 18,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Πολύ βελτιωμένα αποτελέσματα ανακοίνωσε και ο όμιλος Fourlis, όπως και ιστορικά υψηλά μεγέθη ανακοινώνουν οι περισσότερες εταιρείες πληροφορικής (Epsilon Net, Profile, Entersoft), ενώ καλά αποτελέσματα έχουν ανακοινώσει εταιρείες όπως Παπουτσάνης, Ευρωπαϊκή Πίστη, BriQ Properties, Αλουμύλ Μυλωνάς κ.α.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Διψήφιες αποδόσεις από 91 μετοχές και 44 με κέρδη πάνω από 50%

Θετικός ο απολογισμός του 11μήνου στο Χρηματιστήριο, παρά την υποχώρηση του Γ. Δείκτη κατά 3,37% τον Νοέμβριο. Συνολικά 115 μετοχές εμφανίζουν θετικό πρόσημο και μόλις 33 αρνητικό. Ράλι 100% - 409,7% από 13 μετοχές. Αναλυτικοί πίνακες.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Πρώτες ενδείξεις αντίδρασης των αγορών μετά τη «βουτιά» της Παρασκευής

Ανοδική κίνηση στα προθεσμιακά συμβόλαια των αμερικανικών δεικτών στις πρώτες συναλλαγές της Ασίας, πάνω και το πετρέλαιο. Τα δύο κρίσιμα ορόσημα για τη μετάλλαξη Όμικρον. Τα σημεία στήριξης του Γενικού Δείκτη στο ΧΑ.
Xrimatistrio, Agores, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ελληνικά assets στη δίνη της πανδημίας: «Βουτιά» στο ΧΑ, στα ύψη το spread

Χάθηκαν σε δύο συνεδριάσεις τα κέρδη ενός μήνα στο ΧΑ, εκτινάχθηκε σε υψηλό 12μήνου το spread ελληνικών - γερμανικών ομολόγων. Κόβει το ράλι στις ευρωπαϊκές αγορές ο συνδυασμός πανδημίας και πληθωρισμού.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο στο... σκοτάδι χωρίς δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων

Η πλειονότητα των εισηγμένων δεν δημοσιεύουν οικονομικές καταστάσεις πρώτου και τρίτου τριμήνου με την άδεια του νομοθέτη και μένουν αποκλεισμένες από τα σοβαρά επενδυτικά κεφάλαια. Το παράδειγμα της Earnings Season στη Wall Street.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

«Μούδιασαν» τη χρηματιστηριακή αγορά οι νέοι μακροοικονομικοί κίνδυνοι

Οι φόβοι για αυστηρό lockdown τύπου Αυστρίας σε ανεμβολίαστους και για τις πληθωριστικές πιέσεις αναστέλλουν προς το παρόν τις νέες τοποθετήσεις στο ΧΑ, παρά τις θετικά αποτελέσματα από τις εισηγμένες.