ΓΔ: 908.95 3.66% Τζίρος: 32.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:39:45 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Πηγή: Shutterstock

Ανοδική κίνηση για το ΧΑ με κέρδη σε όλο το φάσμα της υψηλής κεφαλαιοποίησης

Θετική πορεία για σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με την ελληνική αγορά να ευθυγραμμίζεται με τις ευρωπαϊκές σε μία προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης και παρά την επιδείνωση της πανδημίας.

Ανοδικά αντιδρά η εγχώρια αγορά μετά από τέσσερις συνεδριάσεις σημαντικών πιέσεων, με τον Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται πέριξ των 894 μονάδων, σε πλήρη ευθυγράμμιση με την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών, όπου ο Stoxx 600 ενισχύεται 0,44%. 

Στις 11:16 ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 0,42% στις 893,28 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 5,67 εκατ. ευρώ και τις ανοδικές μετοχές να επικρατούν καθώς διαμορφώνονται στις 58, έναντι 14 πτωτικών. Κέρδη 0,53% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να σημειώνει πτώση 0,35%. 

Στο +0,23% ο τραπεζικός δείκτης, με τον τίτλο της Eurobank να έχει άνοδο 0,19%, την Alpha Bank να έχει κέρδη 0,74%, την Εθνική Τράπεζα να ενισχύεται 1,02%, ενώ στο +0,29% κινείται ο τίτλος της Τράπεζας Πειραιώς

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, κέρδη που ξεπερνούν το 1% εμφανίζουν οι Jumbo, Viohalco, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, Motro Oil και ΟΠΑΠ, ενώ αντίθετα πιέσεις αν και ιδιαίτερα ήπιες ασκούνται στις μετοχές των ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Sarantis

Η ελληνική αγορά όπως και οι ευρωπαϊκές προσπαθεί να ξεπεράσει το νέο σοκ που δημιουργεί η επιθετική πορεία της πανδημίας στη Γηραιά Ήπειρο, με τον φόβο για επιβολή νέων lockdown να παραμένει «ενεργός» και να απειλεί να πλήξει την ανάκαμψη των οικονομιών. Το Χρηματιστήριο Αθηνών, όμως, έχει δύο βασικές διαφοροποιήσεις από τα αντίστοιχα της Ευρώπης και πολύ περισσότερο από τη Wall Street. Πρώτον βρίσκεται πολύ μακριά από τα ιστορικά υψηλά του, ενώ αντίθετα οι διεθνείς αγορές από την αρχή του έτους έχουν καταρρίψει συνεχή ρεκόρ και δεύτερον δεν έχει «άμεση» επαφή με την πορεία των οικονομικών μεγεθών των εισηγμένων εταιρειών. 

Όπως δείχνουν τα στοιχεία του 9μηνου, οι περισσότερες εισηγμένες «είδαν» κέρδη και έσοδα να ενισχύονται και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις με διψήφιο ποσοστό, σε μία ξεκάθαρη ένδειξη ότι έχουν ξεπεράσει τα «δεινά» που δημιούργησε στη λειτουργία τους το 2020. Αυτή, όμως, η υπέρβαση δεν αποτυπώνεται και στην πορεία των μετοχών τους αλλά και του συνόλου της αγοράς, με τους επενδυτές να παραμένουν, σε αρκετές περιπτώσεις, στο περιθώριο, διστάζοντας να ρισκάρουν αύξηση των τοποθετήσεών τους. 

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες του Εμπορίου (+2,13%) και των Ασφαλειών (+1,35%), ενώ οριακή πτώση σημειώνει ο δείκτης των κατασκευών (-0,07%),

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Μαθιός Πυρίμαχα +15,69% και Fieratex +7,00% , ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Attica bank -29,90% και Κλουκίνας-Λάππας -3,33%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

«Παγώνει» το ΧΑ η ακραία μεταβλητότητα, δεύτερη ημέρα χαμηλών συναλλαγών

Κέρδη 2,36% για τον Γενικό Δείκτη σε εβδομαδιαία βάση, με ώθηση από τις τραπεζικές μετοχές καθώς η άνοδός τους ξεπέρασε το 4%. Προβληματίζει η χαμηλή αξία των συναλλαγών, που άγγιξε σήμερα οριακά τα 50 εκατ.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Τράπεζες και blue chips ωθούν πάνω από τις 880 μονάδες τον Δείκτη

Με ώθηση από την ανοδική αντίδραση της Wall Street και των ευρωπαϊκών αγορών η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κινείται πάνω από τις 880 μονάδες. Αγοραστικό ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές και κέρδη για Coca Cola HBC, Jumbo, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Εκμηδένισε τις απώλειες ο Δείκτης με κούρσα πριν το κλείσιμο

Αστάθεια και έντονη μεταβλητότητα στα διεθνή χρηματιστήρια λόγω της μετάλλαξης Όμικρον απομάκρυναν τους επενδυτές από το ΧΑ και προκάλεσαν μείωση της αξίας των συναλλαγών κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ.