ΓΔ: 914.11 -3.01% Τζίρος: 70.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:30:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Μυτιληναίος

Mytilineos: Αναβάθμισε σε «σταθερές» τις προοπτικές η Standard & Poor's

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι τα EBITDA της Mytilineos θα φθάσουν φέτος τα 350 εκατ. ευρώ, ενώ αναβαθμίζει την εκτίμησή του για το 2022, με EBITDA που θα κυμανθούν μεταξύ 500 και 550 εκατ.

Σε «θετικό» από «σταθερό» αναβάθμισε το outlook για τη Mytilineos, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, τονίζοντας στην έκθεσή του ότι η ελληνική εταιρεία πέτυχε να «πλοηγηθεί επιτυχημένα» εν τω μέσω έντονων διακυμάνσεων στις αγορές κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών.  Σημειώνεται ότι διατήρησε αμετάβλητη της αξιολόγηση της εταιρείας στο «ΒΒ-».

Παράλληλα τονίζει ότι είναι απόλυτα έτοιμη να ενισχύσει περαιτέρω τη δραστηριότητά της το 2022, καθώς ολοκληρώνεται μία σειρά μεγάλων projects.  Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης η Mytilineos έχει πραγματοποιήσει μεγάλη πρόοδο τόσο σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητά της στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όσο και σε αυτές αποθήκευσης ενέργειας. 

Όπως αναφέρεται στην έκθεση «αφού διαχειρίστηκε επιτυχημένα την έντονη μεταβλητότητα των αγορών το τελευταίο 18μηνο, η Mytilineos βρίσκεται σε πολύ καλή θέση προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω την κερδοφορία της εντός του 2022. Το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας αποδείχθηκε πιο ανθεκτικό απ’ ότι είχε εκτιμηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020 αλλά και έναντι της πρόσφατης ανόδου των τιμών. Το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας 2ετίας η εταιρεία έχει εισαχθεί και σε νέες αγορές κρίνεται ως επωφελές.».

Ο οίκος αναμένει ότι τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) θα φθάσουν φέτος στα 350 εκατ. ευρώ, στηριζόμενα σε ΕΒΙΤDA 150 εκατ. από τη μεταλλουργική μονάδα και περίπου 130 εκατ. ευρώ από τη μονάδα ενέργειας. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση των EBITDA για την εταιρεία άνω του 11% σε σύγκριση με τα EBITDA ύψους 315 εκατ. που ανακοίνωσε το 2020. 

Για το 2022 ο οίκος προχωρά σε αναβάθμιση της εκτίμησής του για τα EBITDA τα οποία εκτιμά ότι θα διαμορφωθούν μεταξύ 500 και 550 εκατ. ευρώ (από προηγούμενη πρόβλεψη ότι θα κινηθούν μεταξύ 340 και 360 εκατ. ευρώ), ενώ εκτιμά ότι θα υπάρξει νέα ενίσχυσή τους το 2023. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αναβάθμιση των προοπτικών σε «θετικές» υποδεικνύει ότι μπορεί να υπάρξει αντίστοιχη αναβάθμιση και της αξιολόγησης της Mytilineos εντός των επόμενων 12 μηνών. 

Η έκθεση του αμερικανικού οίκου καταφθάνει μετά από αντίστοιχες αρκετών χρηματιστηριακών εταιρειών, τόσο εγχώριων όσο και διεθνών, οι οποίες έχουν προχωρήσει σε ανάλογες αναβαθμίσεις των εκτιμήσεών τους για τη Mytilineos. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει η έκθεση της Citigroup, η οποία αμέσως μετά την ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών της ελληνικής εταιρείας, τόνισε ότι διατηρεί τη σύσταση «αγορά» («buy») για τη μετοχή της Mytilineos, με την τιμή – στόχο να τοποθετείται στα 21,5 ευρώ. Στην ίδια έκθεση τονίστηκε ακόμη ότι η Mytilineos, στηριζόμενη στο επιτυχημένο επιχειρηματικό της μοντέλο, έχει τη δυνατότητα να «απορροφήσει» τις επιπτώσεις από το υψηλό ενεργειακό κόστος, ενώ ταυτόχρονα φρόντισε εγκαίρως να συνάψει μακροχρόνιο συμβόλαιο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με τη ΔΕΗ για τη μονάδα αλουμινίου.

Από την πλευρά της η Euroxx η Mytilineos βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο ώστε να επιτύχει κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) μεταξύ 340 και 350 εκατ. ευρώ για το 2021. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Euroxx: Περιθώρια ανόδου έως 54% για τις τράπεζες, άλμα των νέων δανείων

Σε μεγάλη αναπροσαρμογή των προβλέψεων για την κερδοφορία του κλάδου προχωρά η χρηματιστηριακή, σημειώνοντας τα οφέλη από την αύξηση των χορηγήσεων κατά 26 δισ. τα επόμενα χρόνια. Πώς διαμορφώνονται οι νέες τιμές στόχοι.