ΓΔ: 917.9 -2.61% Τζίρος: 57.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:04:09 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Eurobank Equities: Με έκπτωση 25% οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές

Σύσταση αγοράς για Εθνική και Τρ. Πειραιώς από τη χρηματιστηριακή, "hold" για τη μετοχή της Alpha. Προοπτικές αύξησης της απόδοσης κεφαλαίων σε 5% - 10% για τον επόμενο χρόνο.

Σημαντικά περιθώρια ανόδου για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, «βλέπει» η Eurobank Equities, σε έκθεσή της, με την Εθνική Τράπεζα να παραμένει η κορυφαία της επιλογή, καθώς διαθέτει από τη μία πλευρά ελκυστική αποτίμηση αλλά και ισχυρά θεμελιώδη δεδομένα. 

Όπως τονίζει η χρηματιστηριακή οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται 0,4 φορές το P/TBV, δηλαδή με discount 25% σε σύγκριση με τις τράπεζες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, ενώ εκτιμά ότι θα υπάρξει σύγκλιση των αποτιμήσεων το επόμενο διάστημα. 

Αναλυτικότερα τονίζεται ότι τα στρατηγικά σχέδια των ελληνικών τραπεζών βρίσκονται σε καλή πορεία για να ολοκληρωθούν, όπως υπογράμμισαν και οι διοικήσεις τους κατά την πρόσφατη ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών εννεάμηνου. Η ολοκλήρωση αυτών των πλάνων θα οδηγήσει σε μεταμόρφωση των τραπεζικών ισολογισμών αλλά και του τρόπου λειτουργίας τους, ενώ θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στην αγορά ότι είναι αποφασισμένες να επιστρέψουν, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, σε μία πλήρη κανονικότητα. 

Εξετάζοντας το γ’ τρίμηνο τονίζεται ότι τα οικονομικά μεγέθη «φορτώθηκαν» ορισμένα αρνητικά δεδομένα, διαφορετικά βέβαια για κάθε τράπεζα. Αιτία το γεγονός ότι η διαδικασία εκκαθάρισης των ισολογισμών είχε κάποιο πλήγμα τόσο στα έσοδα από τόκους όσο και στις προβλέψεις, ενώ στα θετικά η καλή πορεία των λειτουργικών δαπανών αλλά και της ποιότητας του ενεργητικού. 

Όπως υπογράμμισαν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών κατά τα conference calls που ακολούθησαν τις ανακοινώσεις των μεγεθών τους, υπάρχει σαφής βελτίωση της ποιότητας των assets, ενώ φαίνεται ότι υποχωρούν οι φόβοι για δημιουργία μίας νέας γενιάς Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs), τα οποία συνδέονται άμεσα με την πανδημία.  Επιπρόσθετα τόνισαν ότι θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση των νέων χορηγήσεων και κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. 

Οι αναλυτές της Eurobank Equities τονίζουν ότι οι τράπεζες θα κατορθώσουν, επίσης, να επιτύχουν τους στόχους που έχουν θέσει για τη μείωση του ποσοστού των NPEs  και να έρθουν πιο κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο, με το πιο σημαντικό «κύμα εκκαθάρισης» να καταγράφεται στο δ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. 

Για το 2022 η Eurobank Equities εκτιμά ότι οι επενδυτές θα στρέψουν, πλέον, την προσοχή τους στην πορεία της κερδοφορίας των τραπεζών, ενώ τα ίδια τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν θέσει ως στόχο η απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RoTE) να κυμανθεί μεταξύ 5% και 10% εντός του επόμενου έτους. Παράγοντας που θα αυξήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι και θετικές αναθεωρήσεις τις αξιολόγησής τους. 

Σημειώνεται ότι οι αναλυτές της ελληνικής χρηματιστηριακής δεν προχωρούν σε κάποια αλλαγή ούτε των τιμών – στόχων, ούτε των συστάσεών τους για τις Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς (σ.σ.: δεν υπάρχει, όπως είναι φυσικό, κάλυψη της Eurobank) οι οποίες είναι αυτές που αποτυπώνονται στον πίνακα που ακολουθεί. 

Οι εκτιμήσεις και οι τιμές - στόχοι της Eurobank Equities για τις τράπεζες

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Eurobank Equities: Ευκαιρία η νέα διόρθωση, έρχεται άνοδος στο ΧΑ το '22

Υποτιμημένες οι ελληνικές μετοχές, καθώς τα λειτουργικά κέρδη θα αυξηθούν 14% το 2022, ύστερα από αύξηση κατά 10% φέτος. Παραμένει η αβεβαιότητα για την πανδημία, έως 1,2 δισ. το κόστος από ενδεχόμενο lockdown.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Σπέρνει τον... ιό της ανησυχίας στο ΧΑ το νέο μοντέλο για τις ΑΜΚ

Οι ξαφνικές, μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων φεύγουν από τον τραπεζικό χώρο, καθώς το ίδιο μοντέλο υιοθετεί και η ΔΕΗ. Τα υπέρ και τα κατά, τι λένε οι άνθρωποι της αγοράς.
Trapeza, trapeza peiraios
ΑΓΟΡΕΣ

Euroxx: Περιθώριο ανόδου έως 40% για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς

Στα 2,2 ευρώ τοποθετεί την τιμή - στόχο για την τράπεζα η ελληνική χρηματιστηριακή, με σύσταση «overweight», τονίζοντας ότι διαθέτει όλα τα εχέγγυα να «εκμεταλλευτεί» με τον καλύτερο τρόπο την ανάκαμψη της οικονομίας.