ΓΔ: 867.8 0.98% Τζίρος: 88.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Γυρίζουν οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο, ακολουθεί το ράλι των αγορών

Η υποχώρηση των φόβων για τη μετάλλαξη Όμικρον οδηγεί υψηλότερα τα χρηματιστήρια, ενώ ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ ξεπερνά πάλι τις 890 μονάδες. Ενδιαφέρον για τις τράπεζες, σε μέτρια επίπεδα ο τζίρος.

Ισχυρά υψηλότερα κινείται η εγχώρια αγορά, με το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει κέρδη και τον Γενικό Δείκτη να ξεπερνά το επίπεδο των 891 μονάδων, την ίδια ώρα που τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται με διαθέσει ράλι, καθώς συνεχίζουν να υποχωρούν οι έντονες ανησυχίες που προκάλεσε η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον. 

Στις 13:27 ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 1,45% στις 891,95 μονάδες, πολύ κοντά στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 892,14 μονάδων, αλλά η αξία των συναλλαγών παραμένει υποτονική καθώς φθάνει στα 19,17 εκατ. ευρώ, σε μία ένδειξη ότι οι επενδυτές δεν είναι και τόσο πρόθυμοι να προχωρήσουν σε γενναίες αυξήσεις των τοποθετήσεών τους. Απόλυτη η επικράτηση των ανοδικών μετοχών που φθάνουν στις 81 έναντι 21 πτωτικών. Κέρδη 1,57% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ αντίθετα ο δείκτης μέσης κεφαλαιοποίησης υποχωρεί 0,44%. 

Πρωταγωνιστικός ο ρόλος των τραπεζικών μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση με τον κλαδικό δείκτη να ενισχύεται 1,21%. Κέρδη 2,51% για την Alpha Bank, με τη Eurobank να κινείται 1,28% υψηλότερα, την Εθνική Τράπεζα να έχει άνοδο 3,04%, ενώ την καλύτερη πορεία ακολουθεί η Τράπεζα Πειραιώς η οποία κινείται 3,84% υψηλότερα. 

Με θετικό πρόσημο το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με κέρδη άνω του 2% να εμφανίζουν οι μετοχές των Coca-Cola HBC, Jumbo, Viohalco, ElvalHalcor και ΔΕH, ενώ κέρδη κοντά ή υψηλότερα του 1% είναι η άνοδος για τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE 25. 

Η αντίδραση στην ελληνική αγορά καταφθάνει μετά από τη χθεσινή συνεδρίαση η οποία ήταν κάτι παραπάνω από άτονη με το ΧΑ να μην ακολουθεί τις διεθνείς αγορές και τον Γενικό Δείκτη να παραμένει στάσιμος, ενώ ταυτόχρονα υπήρξε ουσιαστική «βουτιά» της αξίας των συναλλαγών χαμηλότερα και από τα 50 εκατ., στα 34 εκατ. ευρώ (εάν εξαιρεθούν τα πακέτα). Παρά το γεγονός ότι και σήμερα η αξία των συναλλαγών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, υπάρχουν ενδείξεις ότι μία μερίδα επενδυτών «ξυπνά» και ανταποκρίνεται στα θετικά μηνύματα που στέλνει τόσο η ελληνική οικονομία όσο και οι εισηγμένες. 

Από τη μία πλευρά όλα δείχνουν ότι η ανάπτυξη φέτος θα ξεπεράσει το 6,2% που έχει θέσει ως στόχο το υπουργείο Οικονομικών, με αρκετούς ξένους και εγχώριους αναλυτές να επιμένουν ότι θα είναι υψηλότερη και από 7%, ενώ την ίδια ώρα οι ανακοινώσεις εταιρικών μεγεθών δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις έχουν κατορθώσει να αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τόσο το αυξημένο ενεργειακό κόστος όσο και τις ανησυχίες που διατηρούνται ζωντανές λόγω της πανδημίας. 

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Alpha Bank και η MIG με 2.076.159 και 1.646.832 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Alpha Bank με 2,197 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 1,460 εκατ. ευρώ.

Ράλι στην Ευρώπη με «όπλο» την τεχνολογία 

Με τον τεχνολογικό κλάδο να εμφανίζει κέρδη που ξεπερνούν το 4% οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται προς νέα ιστορικά υψηλά, δεχόμενες ώθηση και από θετικά μακροοικονομικά δεδομένα. 

Κέρδη 1,93% για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα για όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τον γερμανικό DAX και τον γαλλικό CAC 40 να εμφανίζουν άνοδο που ξεπερνά το 2% και τους δείκτες Βρετανίας, Ιταλίας και Ισπανίας να έχουν ενίσχυση που ξεπερνά το 1%. 

Οι φόβοι ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα οδηγήσει σε νέα lockdown έχουν περιοριστεί λόγω και ορισμένων θετικών εκτιμήσεων από τις φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και τους ειδικούς, ενώ τα μηνύματα που έστειλε η γερμανική οικονομία θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ως μεικτά. Η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία ενισχύθηκε 2,8% τον Οκτώβριο σε μηνιαία βάση, μετά από πτώση 0,5% τον Σεπτέμβριο και έναντι εκτίμησης των αναλυτών ότι θα εμφάνιζε άνοδο 0,8%. Αντίθετα βέβαια ο δείκτης επενδυτικού κλίματος ZEW υποχώρησε στις 29,9 μονάδες από 31,7 που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Θετική ήταν, όμως, η πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης στο γ’ τρίμηνο με τον ρυθμό ανάπτυξης να φθάνει στο 3,9% σε ετήσια βάση, με την κατανάλωση να αποτελεί τον βασικό παράγοντα στήριξης. 

Σημαντικά κέρδη και για τη Wall Street υποδεικνύουν τα futures καθώς και οι τρεις βασικοί δείκτες εμφανίζουν άνοδο που ξεπερνά το 1%, με τον Nasdaq να πρωταγωνιστεί καθώς τα κέρδη του φθάνουν στο 1,90%.

Ράλι για την αγορά πετρελαίου, με το brent να έχει άνοδο 2,87% στα 75,28 δολάρια και το αμερικανικό αργό να ακολουθεί ακόμη καλύτερη πορεία με κέρδη 3,37% στα 71,80 δολάρια. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Δυναμικό ριμπάουντ σε ΧΑ και Ευρώπη, ισχυρά κέρδη για τραπεζικές μετοχές

Κέρδη 5,50% για τον τραπεζικό δείκτη στο ΧΑ, με ράλι ανόδου σχεδόν 7% για τον τίτλο της Eurobank. Άνω του 2% η ενίσχυση των ευρωπαϊκών δεικτών, με παράλληλη υποχώρηση της τιμής πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Διεθνής οπισθοχώρηση στα χρηματιστήρια εν αναμονή των αποφάσεων της Fed

Διευρύνονται οι απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές, πάνω από 1% η πτώση για τον Γενικό Δείκτη στην Αθήνα. Τέσσερις αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων προβλέπει φέτος η Goldman Sachs, ανησυχία και για την Ουκρανία.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Κέρδη με τραπεζική ώθηση για το Χρηματιστήριο, ράλι για τις διεθνείς αγορές

Επιστροφή σε επίπεδα υψηλότερα από τις 890 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, με τις τραπεζικές μετοχές να πρωταγωνιστούν, ενώ σε θετική πορεία κινείται σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Κέρδη που ξεπερνούν το 1% για τις ευρωπαϊκές αγορές.