ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Bonds, Omologa, EU, Evropaiki Enosi
Φωτο: Shutterstock

Μεγάλη συμμετοχή στο swap ομολόγων, σημαντική πτώση των αποδόσεων

Ομόλογα του PSI αξίας άνω των 2,9 δισ. ευρώ θα ανταλλάξει με νέα ο ΟΔΔΗΧ, βελτιώνοντας τη ρευστότητα στην αγορά και επιτυγχάνοντας επιμήκυνση της διάρκειας του χρέους. Χαμηλότερα οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων.

Ένα σημαντικό κεφάλαιο στη διαχείριση του ελληνικού δημοσίου χρέους κλείνει σήμερα, καθώς ολοκληρώνεται με επιτυχία η διαδικασία ανταλλαγής τίτλων που είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο του PSI και δεν είχαν μετάσχει στην ανταλλαγή χρέους του 2017, κάτι που σημαίνει ότι θα αυξηθεί σημαντικά η ρευστότητα στις συναλλαγές σε πολλά τμήματα της καμπύλης επιτοκίων και θα επιμηκυνθεί η μέση διάρκεια του ελληνικού χρέους, όπως τόνισε στέλεχος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική ανακοίνωση αποτελεσμάτων της διαδικασίας ανταλλαγής (swap) ομολόγων που είχε εκκινήσει πριν από λίγες ημέρες ο ΟΔΔΗΧ -τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 15.00-, η Ελληνική Δημοκρατία έχει αποδεχθεί προς ανταλλαγή τίτλους αξίας άνω των 2,9 δισ. ευρώ. Οι κάτοχοι αυτών των ομολόγων θα λάβουν τίτλους που λήγουν μεταξύ 2023 και 2042 ή μετρητά.

Το ποσό των ομολόγων που θα συμμετάσχουν στο swap αντιστοιχεί στο 72% της συνολικής αξίας των τίτλων που το Δημόσιο προσφέρθηκε να ανταλλάξει με νέους τίτλους ή μετρητά, η ονομαστική αξία των οποίων έφθανε τα 4 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ομόλογα των σειρών που είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης χρέους του 2012 και τα οποία κυρίως διακρατούσαν επενδυτές της λιανικής, οι οποίοι δεν είχαν δεχθεί την προσφορά ανταλλαγής που έγινε το 2017, όταν ο ΟΔΔΗΧ άρχισε τη μεγάλη προσπάθεια να αποσύρει τους τίτλους του PSI που είχαν πολύ χαμηλή εμπορευσιμότητα και δυσχέραιναν τη διαπραγμάτευση των κρατικών τίτλων στη δευτερογενή αγορά.

Στο πλαίσιο της ανταλλαγής, η Ελληνική Δημοκρατία πρόσφερε στους κατόχους των ομολόγων του PSI νέους τίτλους με κουπόνι 2% και με λήξη τον Απρίλιο του 2027, τίτλους με κουπόνι 3,9% και λήξη το 2033, με κουπόνι 4% και λήξη το 2037 και με κουπόνι 4,2% και λήξη το 2042. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται τέσσερις νέες σειρές κρατικών τίτλων που θα έχουν μεγαλύτερη ρευστότητα στη διαπραγμάτευσή τους και μεγαλύτερη χρονική διάρκεια από τους προηγούμενους. Σημειώνεται ότι η ημερομηνία διακανονισμού της συναλλαγής είναι η 17η Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, η ονομαστική αξία των νέων τίτλων που θα εκδοθούν έχει ως εξής:

  • Για τη σειρά των τίτλων του 2027, η ονομαστική αξία θα είναι 424,4 εκατ. ευρώ, για τη σειρά των τίτλων του 2033 476 εκατ. ευρώ, για τους τίτλους του 2037 417,4 εκατ. ευρώ και για τους τίτλους του 2042 523 εκατ. ευρώ.

Η θετική έκβαση της νέας ανταλλαγής ομολόγων που διοργάνωσε ο ΟΔΔΗΧ έχει δημιουργήσει θετικό κλίμα στη σημερινή διαπραγμάτευση των κρατικών τίτλων στη δευτερογενή αγορά, όπου οι αποδόσεις υποχωρούν σε όλη την καμπύλη, όπως φαίνεται στον πίνακα. Ειδικότερα, τη μεγαλύτερη υποχώρηση σημειώνει ο τίτλος 5ετούς διάρκειας, με την απόδοση να πέφτει στο 0,429%, ενώ τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση έχει η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, στο 1,317%.

Διαχειριστές της ανταλλαγής ήταν οι τράπεζες BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs,  J.P. Morgan, HSBC, Τράπεζα Πειραιώς.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

greece_bonds_1412

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomia, Economy, Ellada, Euro, Evro
ΑΓΟΡΕΣ

Για έξοδο στις αγορές προετοιμάζεται το υπουργείο Οικονομικών

Η Fitch σε πρόσφατη ανάλυσή της υποστήριξε ότι η τελευταία απόφαση της ΕΚΤ, για τη συνέχιση των αγορών ελληνικών ομολόγων έως το 2024, στηρίζει σημαντικά την βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της χώρας.
ΑΓΟΡΕΣ

Επιτυχία στην ανταλλαγή ομολόγων με συμμετοχή τίτλων αξίας 2,9 δισ.

Διευρύνονται ισόποσα οι «νέες εκδόσεις ομολόγων» δημιουργώντας έτσι «χώρο» στην ΕΚΤ να αγοράσει ακόμη περισσότερα ομόλογα, τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο, οπότε και ολοκληρώνεται το πρόγραμμα πανδημίας (ΡΕΡΡ).