ΓΔ: 867.8 0.98% Τζίρος: 88.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Χρηματιστήριο Αθηνών
Φωτο: Nikos Libertas / SOOC

Σε στενό εύρος διακύμανσης το ΧΑ με σταθερά υποτονικές συναλλαγές

Στάση αναμονής εκ μέρους των επενδυτών, λόγω των κρίσιμων συνεδριάσεων ΕΚΤ αλλά και Fed, με τις μεταβολές στις περισσότερες μετοχές να είναι οριακές.

Οριακές διακυμάνσεις και περιορισμένο επενδυτικό ενδιαφέρον χαρακτηρίζουν τη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστήριου Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει σε επίπεδα σχετικά κοντά στις 890 μονάδες, αλλά την αξία συναλλαγών να είναι ιδιαίτερα χαμηλή, ενώ την ίδια ώρα με θετικά πρόσημα κινούνται οι διεθνείς αγορές και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,35%. 

Στις 13:12 ο Γενικός Δείκτης σημειώνει πτώση 0,21% στις 883,35 μονάδες, δηλαδή οριακά υψηλότερα πό το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 883,32 μονάδων, με το υψηλό στη σημερινή συνεδρίαση να φθάνει στις 889,11 μονάδες (+0,42%). Στα 11,64 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, με αντιστροφή τάσεων και επικράτηση των πτωτικών μετοχών που φθάνουν στις 43 έναντι 35 που κινούνται ανοδικά. Απώλειες 0,19% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 0,11%. 

Αντιστροφή τάσεων και για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος έσβησε όλα τα αρχικά του κέρδη και πλέον υποχωρεί 0,43%, με τη Eurobank να έχει απώλειες 0,38%, την Alpha Bank να εμφανίζει πτώση 0,43%, την Εθνική Τράπεζα να κινείται 0,39% χαμηλότερα, ενώ στο -0,69% βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς

 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές των ΕΧΑΕ (+1,78%), Sarantis (+0,87%), ΟΠΑΠ (+0,66%) και Titan (+0,59%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση οι τίτλοι των ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (-1,17%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-1,14%), Elvalhalcor (-1,05%) και Motor Oil (-0,87%). Στο +0,43% κινείται η μετοχή του ΟΤΕ, μία ιδιαίτερα ήπια πορεία εάν συνυπολογιστούν οι ανακοινώσεις από τον όμιλο ότι θα προχωρήσει σε επενδύσεις τριών δισ. ευρώ την επόμενη 5ετία οι οποίες θα αφορούν κατά κύριο λόγο τα ταχύτερα δίκτυα Ίντερνετ.

Παρά το γεγονός ότι το ΧΑ ακολουθεί το σταθερό μοτίβο των προηγούμενων συνεδριάσεων όπου γίνεται μία ανακύκλωση μικρού αριθμού κεφαλαίων, η σημερινή στασιμότητα μπορεί να αποδοθεί και στην αναμονή των επενδυτών για τις αποφάσεις των Fed και ΕΚΤ, με αυτές της δεύτερης να είναι καθοριστικές και για την ελληνική οικονομία. Η ολοκλήρωση του έκτακτου προγράμματος ΡΕΡΡ από την ΕΚΤ είναι μία όχι και τόσο θετική κίνηση για τα ελληνικά ομόλογα, με δεδομένο ότι η χώρα μας δεν διαθέτει το απαραίτητο επίπεδο πιστοληπτικής αξιολόγησης για να συμμετάσχει στο κλασσικό πρόγραμμα ΑΡΡ.

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Alpha Bank και η Εθνική με 446.507 και 323.651 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Μυτιληναίος με 1,254 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 920.257 ευρώ.

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Ταξιδιών (+0,82%) και της Τεχνολογίας (+0,52%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-0,71%) και των Τροφίμων (-0,67%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Βιοκαρπέτ +9,70% και Ξυλεμπορία (κ) +4,17%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: ΚΡ

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

«Σκόνταψε» στις 870 μονάδες ο Δείκτης, «βάρυνε» την αγορά ο ΟΤΕ

Διαθέσεις για ανοδική αντίδραση έδειξε η αγορά με τη βοήθεια και του βελτιωμένου διεθνούς κλίματος. Κέρδισαν έδαφος οι τραπεζικές μετοχές, δέχτηκε πίεση ο ΟΤΕ. Ισχυρό σημείο αντίστασης αποδείχτηκαν οι 870 μονάδες.
Agores, Metoxes, Stocks, Markets, Xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Τράπεζες και υψηλή κεφαλαιοποίηση οδηγούν υψηλότερα το Χρηματιστήριο

Κέρδη που ξεπερνούν το 2% για τον τραπεζικό δείκτη, ενώ ανάλογη πορεία ακολουθούν και οι μετοχές των ΔΕΗ και ΟΠΑΠ. Πλήρως ευθυγραμμισμένο με τις ευρωπαϊκές αγορές το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Έχασε τις 860 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, υπό πίεση τράπεζες, ΟΤΕ, ΔΕΗ

Σαφής η επικράτηση των πωλητών, μέτρια η αξία συναλλαγών. Το γύρισμα της Coca Cola σε θετικό πρόσημο βοήθησε στη μείωση των απωλειών του Γενικού Δείκτη. Viohalco και Titan διασώθηκαν με θετικό κλείσιμο.