ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πετρέλαιο, τιμές, αγορές
Φωτο: Shutterstock

Η κλιματική αλλαγή απειλεί και τα ορυκτά καύσιμα σύμφωνα με νέα έρευνα

Βάσει έρευνας της εταιρείας διαχείρισης κινδύνων Verisk Maplecroft η πρόσβαση σε κοιτάσματα 600 δισ. βαρελιών πετρελαίου απειλείται από ακραίες καιρικές συνθήκες.

Τα περισσότερα από τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο απειλούνται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι καταιγίδες, οι πλημμύρες και οι ακραίες θερμοκρασίες, που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρία διαχείρισης κινδύνων Verisk Maplecroft.

Η πρόσβαση σε κοιτάσματα 600 δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου ή ποσοστό 40% της παγκόσμιας ανακτήσιμης ποσότητας των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, απειλούνται από ακραίες καιρικές συνθήκες.

Η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και η Νιγηρία, που έχουν κυρίαρχη θέση μεταξύ των ενεργειακών παραγωγών, συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των χωρών που είναι περισσότερο ευάλωτες στα καιρικά φαινόμενα, ανέφερε σε μία ερευνητική επισήμανσή της η Verisk Maplecroft που έχει την έδρα της στη Βρετανία.

Η κλιματική αλλαγή κατά τη φετινή χρονιά έφερε σε δύσκολη θέση τη βιομηχανία παραγωγής καυσίμων, όταν οι ακραίες καιρικές συνθήκες έπληξαν το ενεργειακό κέντρο παραγωγής και διύλισης πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ στην Ακτή του Κόλπου του Μεξικού, προκαλώντας ελλείψεις καυσίμων, αλλά και μείωση της παραγωγής.

«Αυτοί οι τύποι των γεγονότων θα γίνονται όλο και πιο συχνοί και πιο ακραίοι, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερα πλήγματα εντός της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου», δήλωσε ο Ρόρι Κλίσμπι, αναλυτής για το περιβάλλον στην Verisk Maplecroft. Ποσοστό λίγο μεγαλύτερο από το 10% των ανακτήσιμων ενεργειακών αποθεμάτων που είναι εκμεταλλεύσιμα, βρίσκονται σε περιοχές ακραίου κινδύνου, σύμφωνα με την αξιολόγηση της αναφερόμενης συμβουλευτικής εταιρίας, ενώ περίπου το 1/3 των περιοχών κοιτασμάτων χαρακτηρίζονται περιοχές υψηλού κινδύνου για ακραία καιρικά φαινόμενα.

Για τη Σαουδική Αραβία, η υπερβολική ζέστη, η έλλειψη νερού, αλλά και οι αμμοθύελλες, μπορεί να αποτελέσουν την «Αχίλλειο Πτέρνα», σύμφωνα με την έρευνα. Για τη δεύτερη σε παραγωγή πετρελαϊκή χώρα της Αφρικής, τη Νιγηρία, όπου τα φυσικά ενεργειακά αποθέματα βρίσκονται γύρω από το σύστημα του Δέλτα του ποταμού Νίγηρα, η ξηρασία, αλλά και οι πλημμύρες αποτελούν τις μεγαλύτερες απειλές, όπως τονίζεται στην ίδια έρευνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Πούτιν: Μόνο με ρούβλια το φυσικό αέριο, απειλεί με διακοπή παροχής

Ανατρέπει ο Ρώσος πρόεδρος την αισιοδοξία ότι θα συνεχίζονταν οι πληρωμές σε ευρώ και δολάρια. Μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Πτωτικά το πετρέλαιο εν όψει της παρέμβασης Μπάιντεν.
ΑΓΟΡΕΣ

Πτώση άνω του 5% για το πετρέλαιο, ελπίδες για εκεχειρία στην Ουκρανία

Χαμηλότερα από το επίπεδο των 100 δολαρίων υποχώρησε το αμερικανικό αργό, ενώ οριακά υψηλότερα από τα 100 δολάρια κινείται το brent, υπό το φως ελπίδων ότι μπορεί να υπάρξει κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία.
ΑΓΟΡΕΣ

Πτώση 4% για το πετρέλαιο και 22% για φυσικό αέριο, χάνει τα 2.000 δολ. ο χρυσός

Αισιόδοξοι ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στις προμήθειες ενεργειακών προϊόντων εμφανίζονται οι επενδυτές. Αυξάνεται η διάθεση ανάληψης ρίσκου με αποχώρηση από καταφύγια όπως ο χρυσός.