ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Θέλει τον χρυσό των Τούρκων ο Ερντογάν, νέα βουτιά για τη λίρα

Δεν φαίνεται να πετυχαίνει η νέα προσπάθεια της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας με τη λίρα να συνεχίζει να διολισθαίνει τόσο έναντι του δολαρίου όσο και έναντι του ευρώ.

Νέους τρόπους προκειμένου να στηρίξει τη λίρα «ανακάλυψε» η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, καθώς προσφέρει πλέον κίνητρα στους επενδυτές - καταθέτες προκειμένου να στραφούν από τον χρυσό στη λίρα. 

Η προσπάθειά της, όμως, όπως δείχνουν και τα συνοδευτικά διαγράμματα ήταν άκαρπη με την τουρκική λίρα να συνεχίζει να υποχωρεί τόσο έναντι του δολαρίου όσο και έναντι του ευρώ. Το νόμισμα έφθασε έως και τις 12,5 λίρες ανά δολάριο και 14,1 λίρες ανά ευρώ. 

Η ημερήσια πορεία του δολαρίου έναντι της τουρκικής λίρας 

Στην ανακοίνωσή της η τράπεζα υπογραμμίζει ότι έχει αποφασίσει να «προσφέρει κίνητρα σε καταθέτες και αμοιβαία κεφάλαια προκειμένου να αλλάξουν τις καταθέσεις τους σε χρυσό σε καταθέσεις τουρκικής λίρας». Όπως σημειώνει το κρατικό πρακτορείο Anadolu, βάσει των εκτιμήσεων των αναλυτών, η αξία των καταθέσεων σε χρυσό αποτιμώνται σε 270 δισ. λίρες (περί των 22,4 δισ. δολαρίων), ενώ αφορά όσα φυσικά πρόσωπα έχουν καταθέσεις σε λίρες, διάρκειας τριών, έξι, εννέα ή 12 μηνών. Στο πλαίσιο της διευκόλυνσης, εάν η απόδοση παραμείνει κάτω από τη συναλλαγματική ισοτιμία, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να πληρώσει τη διαφορά μεταξύ της αξίας των αποταμιεύσεων σε λίρες και των ισοδύναμων καταθέσεων σε δολάρια.

Η ημερήσια πορεία του ευρώ έναντι της τουρκικής λίρας

Πρόθυμος για πρόωρες εκλογές ο Ερντογάν; 

Τόσο η παραπάνω απόφαση όσο και αυτή για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50% αποτελούν ενδείξεις ότι ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να εξετάζει το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πολιτικούς αναλυτές 

Ο Ερντογάν και ανώτεροι αξιωματούχοι του κυβερνώντος Κόμματος ΑΚΡ (AKP) έχουν επανειλημμένα απορρίψει την ιδέα να διεξαχθούν προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές πριν από τα μέσα του 2023.

«Οι αποφάσεις έδωσαν... την εντύπωση ότι το κυβερνών κόμμα και ο Ερντογάν είναι εξαιρετικοί διαχειριστές της οικονομίας», δήλωσε ο Μεχμέτ Αλί Κουλάτ, πρόεδρος της MAK Consulting και προσέθεσε ότι «για τον Ερντογάν, μια ιστορία επιτυχίας της τελευταίας στιγμής» εμφανίζεται πάντα πριν από κάθε εκλογές. Θα προσπαθήσει να παρουσιαστεί ως ο πολιτικός ηγέτης που «νίκησε» το δολάριο και τα «παιχνίδια των ξένων δυνάμεων» ενάντια στη λίρα». 

Ο Ομέρ Τασπινάρ, ειδικός για την Τουρκία στο Brookings υποστήριξε ότι ο Ερντογάν «ακολουθεί ήδη την εκλογική πολιτική» αυξάνοντας την αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Νέες μεγάλες πιέσεις για την τουρκική λίρα με πτώση που άγγιξε το 8%

Η ισοτιμία με το δολάριο έφθασε έως και τις 11,61 λίρες, ενώ με το ευρώ έως και τις 13,23 λίρες, με την «έκρηξη» της προηγούμενης εβδομάδας να οφείλεται, αποκλειστικά, στην παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.
Turkey, Tourkia, Krisi, Crisis, Oikonomia, Economy, Lira
ΑΓΟΡΕΣ

Σε πορεία αποσταθεροποίησης η Τουρκία, ελεύθερη πτώση στο Χρηματιστήριο

Προσωρινή διακοπή διαπραγμάτευσης στο τουρκικό Χρηματιστήριο μετά τη βουτιά κατά σχεδόν 9%, με τη λίρα σε νέα ιστορικά χαμηλά έναντι δολαρίου και ευρώ και εκκλήσεις στην κυβέρνηση για λήψη μέτρων.