ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
deals, symfwnies, ependyseis
Φώτο: Shutterstock

Ρεκόρ εξαγορών και συγχωνεύσεων με συνολική αξία 5,8 τρισ. δολ.

Το 2021 η αξία των επιχειρηματικών deals εκτινάχθηκε 64% υψηλότερα από το 2020 και 54% σε σύγκριση με το 2019. Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Με κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες να «ρίχνουν» εκατοντάδες δισεκατομμύρια στις οικονομίες και τις αγορές να αντιστέκονται στους φόβους της πανδημίας, οι επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του 2021 φρόντισαν να επεκταθούν και μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων. 

Αποτέλεσμα το 2021 να αποτελεί ένα έτος – ρεκόρ για την αξία τέτοιου είδους συμφωνιών, η οποία έφθασε στα 5,8 τρισ. δολάρια εμφανίζοντας αύξηση 64% σε σύγκριση με το 2020 και 54% σε σύγκριση με το 2019 πριν δηλαδή εμφανιστεί η πανδημία. Βάσει των στοιχείων που διαθέτει η εταιρεία Refinitiv πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. 

«Το 2021 τα άστρα ευθυγραμμίστηκαν και ό,τι ήταν να πάει καλά πήγε», σημειώνει, μιλώντας στους «Financial Times» ο Φρανκ Ακουίλα, επικεφαλής του τομέα εξαγορών και συγχωνεύσεων στη δικηγορική εταιρεία Sullivan & Cromwell. 

«Έκρηξη» στην αξία εξαγορών και συγχωνεύσεων το 2021

 

Η έκρηξη συγχωνεύσεων και εξαγορών οδήγησε, όπως είναι φυσικό και σε επίπεδα ρεκόρ τις προμήθειες για τις επενδυτικές τράπεζες που ήταν ανάδοχοί τους. Αποτέλεσμα να φθάσουν στα 157 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων και 47 δισ. που αφορούσαν παροχή συμβουλών και όχι αναδοχή, δηλαδή το υψηλότερο επίπεδο 20 ετών. 

Παράγοντες που στήριξαν την όλη δραστηριότητα ήταν τόσο οι κεντρικές τράπεζες που διατήρησαν τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα καθιστώντας το κόστος δανεισμού κάτι παραπάνω από φθηνό, αλλά και οι κυβερνήσεις που στήριξαν όσες επιχειρήσεις επλήγησαν λόγω των περιοριστικών μέτρων που έφερε η πανδημία. Έτσι αρκετές εταιρείες βρέθηκαν με υψηλή ρευστότητα, την οποία φρόντισαν να χρησιμοποιήσουν για την επέκταση των δραστηριοτήτων τους. 

«Όταν η υφήλιος έχει… πλημμυρίσει με μετρητά είναι απόλυτα φυσιολογικό να υπάρχει έκρηξη στη δραστηριότητα. Άλλωστε και οι αγορές ακολούθησαν ανάλογη πορεία», σημειώνει ο Αντρέ Κέλενερς, επικεφαλής του τομέα εξαγορών και συγχωνεύσεων για την Ευρώπη στη Goldman Sachs. 

Στις μεγαλύτερες συμφωνίες για το 2021 συγκαταλέγονται η  συγχώνευση της WarnerMedia με την αντίπαλό της Discovery για τη δημιουργία μιας συνδυασμένης εταιρείας με επιχειρηματική αξία περίπου 132 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η εξαγορά της ανταγωνιστικής Kansas City Southern από τον Canadian Pacific Railway έναντι 31 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

«Υπάρχει μια μαζική αναδιοργάνωση των επιχειρήσεων», τόνισε από την πλευρά της η Άλισον Χάρντινγκ – Τζόουνς, επικεφαλής της μονάδες εξαγορών και συγχωνεύσεων για Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική στη Citigroup. Όπως εκτίμησε οι εταιρείες εκμεταλλεύονται το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων και την ενίσχυση των τιμών των μετοχών.

Private equity και Spacs οδήγησαν την κούρσα

Οι όμιλοι private equity και οι εταιρείες εξαγοράς ειδικού σκοπού, γνωστές ως Spacs, τροφοδότησαν την έκρηξη. Οι συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της προσφοράς 33 δισεκατομμυρίων ευρώ της KKR για την Telecom Italia, διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το 2020. 

«Δεν νομίζω ότι ένα private equity θα μπορούσε για παράδειγμα να αγοράσει την Apple, αλλά εκτός από εταιρείες αυτού του μεγέθους όλες οι άλλες μπορούν να εξαγοραστούν», σημείωσε ο Αλβάρο Μεμπριλέρα, δικηγόρος εξειδικευμένος σε εξαγορές και συγχωνεύσεις. 

Έντονη δραστηριότητα από τα Spacs

 

Οι συμφωνίες των Spac έφθασαν στις 334 με τη συνολική τους αξία να φθάνει στα 597 δισ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 10% της συνολικής αξίας διεθνώς. Μεταξύ αυτών οι πιο σημαντικές περιλαμβάνουν μια προγραμματισμένη συγχώνευση της start-up του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την Digital World Acquisition Corp, την οποία οι ρυθμιστικές αρχές ακόμη εξετάζουν. 

Ωστόσο, η δραστηριότητα στην αγορά Spac επιβραδύνθηκε προς το τέλος του έτους, μετά από το εντυπωσιακό της ξεκίνημα. «Η άντληση κεφαλαίων από τις Spac και οι συγχωνεύσεις με τη συμμετοχή τους ήταν ελαφρώς υπερβολικές στο α’ τρίμηνο του 2021», τονίζει ο Ανού Αιγενγκάρ, κορυφαίο στέλεχος της  JPMorgan. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Το σενάριο ύφεσης τρομάζει τις αγορές, στροφή στην ασφάλεια των μετρητών

Οι επενδυτές φοβούνται ότι η επιθετική αύξηση επιτοκίων από τη Fed θα οδηγήσει σε ύφεση και περιορίζουν τις θέσεις σε μετοχές και ομόλογα. Ποιοι επιχειρηματικοί κλάδοι θεωρούνται ασφαλέστεροι για τοποθετήσεις.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

«Βουτιά» των μετοχών το α' τρίμηνο 2022, ράλι φυσικού αερίου - πετρελαίου

Απώλειες έως 9% για τους βασικούς δείκτες Ευρώπης και ΗΠΑ, σχετικά ανθεκτικό το ΧΑ με πτώση 1,55% για τον Γ. Δείκτη. Άλμα 72% για το φυσικό αέριο και 38% για το μπρεντ. Οι προβλέψεις των αναλυτών και ο φόβος της ύφεσης.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί έγινε η Ευρώπη καταφύγιο επενδυτών στη δύσκολη συγκυρία των αγορών

Καθώς η Fed μπαίνει σε κύκλο αύξησης επιτοκίων και προκαλεί κραδασμούς στα χρηματιστήρια, μεγάλοι οίκοι επισημαίνουν ότι οι ευρωπαϊκές αγορές στηρίζονται λιγότερο στην τεχνολογία και έχουν καλύτερα αμυντικά χαρακτηριστικά.