ΓΔ: 867.8 0.98% Τζίρος: 88.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
Φωτο: Shutterstock

Τι αναμένουν για οικονομία, μετοχές και ομόλογα οι κορυφαίοι αναλυτές

Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την πορεία των αγορών αλλά και των οικονομιών, με τους κορυφαίους χρηματοοικονομικούς ομίλους να παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι.

Καθώς ξεκινά το 2022, το κυρίαρχο μήνυμα από τους κορυφαίους χρηματοοικονομικούς ομίλους της υφηλίου είναι ότι οι συνθήκες παραμένουν θετικές για αγορές και οικονομίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και ανησυχίες. 

Τα βασικά συμπεράσματα είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης παγκοσμίως θα χαλαρώσει, οι αποδόσεις κυρίως των μετοχών μπορεί να είναι χαμηλότερες, οι κίνδυνοι είναι αρκετοί αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και πληθώρα ευκαιριών. Για μία ακόμη χρονιά το Bloomberg συγκέντρωσε τις απόψεις των κορυφαίων αναλυτών, ενώ το Business Daily παρουσιάζει τι εκτιμούν οι περισσότεροι εξ αυτών σύμφωνα με το βασικό σενάριο που έχουν εξετάσει. 

Το θέμα που κυριαρχεί δεν είναι άλλο από τον πληθωρισμό, με τους περισσότερους αναλυτές να παραδέχονται ότι θα συνεχίσει να ακολουθεί ανοδική πορεία, αν και υπάρχουν και ορισμένοι που ταυτίζονται με τις κεντρικές τράπεζες, θεωρώντας ότι σταδιακά θα αρχίσει να υποχωρεί ενώ θα βελτιωθούν και τα προβλήματα που καταγράφονται στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ένα ακόμη δεδομένο είναι ότι η νομισματική πολιτική θα καταστεί πιο αυστηρή, τόσο με μείωση των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης όσο και με αύξηση επιτοκίων, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, κάτι το οποίο, ούτως ή άλλως, έχει προαναγγείλει η Fed. 

Αρκετό προβληματισμό προκαλούν στους ειδικούς οι υψηλές αποτιμήσεις σε αρκετές κατηγορίες επενδύσεων και κυρίως στις μετοχές, με αποτέλεσμα να εκτιμούν ότι οι αποδόσεις φέτος θα είναι μονοψήφιες. Η πανδημία συνεχίζει να είναι ένα από τα θέματα που εξετάζεται, καθώς δεν φαίνεται να ανακόπτεται, ενώ στους κινδύνους συμπεριλαμβάνεται και τυχόν ισχυρότερη της αναμενόμενης επιβράδυνση για την κινεζική οικονομία που θα έχει συνέπειες για την παγκόσμια ανάπτυξη. 

 • Bank of America: Εκτιμούμε ότι η αγορά θα κινηθεί πτωτικά. Για το 2022 αναμένεται «σοκ επιτοκίων», όπως το 2021 σημειώθηκε «σοκ πληθωρισμού» και το 2020 «αναπτυξιακό σοκ». Το βασικό χαρακτηριστικό της επενδυτικής τακτικής θεωρούμαι ότι θα είναι η διατήρηση των κεφαλαίων και όχι επιθετικές κινήσεις. 
 • Barclays Private Bank: Καθώς ο κόσμος εξέρχεται σταδιακά της πανδημίας το 2022 είναι πιθανό να χαρακτηριστεί από βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη, υψηλότερο πληθωρισμό, αυξημένη αστάθεια και τελικά υπεραπόδοση των μετοχών έναντι των ομολόγων. Ωστόσο, σε αυτό το αβέβαιο περιβάλλον, η σωστή διαφοροποίηση και η ενεργή διαχείριση παραμένουν το κλειδί για τη βελτίωση της απόδοσης του χαρτοφυλακίου.
 • BlackRock Investment Institute: Βλέπουμε άλλη μια χρονιά θετικών αποδόσεων ιδίων κεφαλαίων σε συνδυασμό με πτώση για τα ομόλογα. Η ισχυρή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας θα καθυστερήσει (αλλά δεν θα εκτροχιαστεί) λόγω νέων στελεχών του ιού. Οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια, αλλά θα παραμείνουν πιο ανεκτικές στον πληθωρισμό. 
 • BNP Paribas: Ενώ πολλοί βλέπουν τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού, εμείς είμαστε πιο αισιόδοξοι. Αναμένουμε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα υπερβεί τις προσδοκίες του μέσου όρου των αναλυτών. Η ανοδική πορεία δεν ισχύει για όλες τις περιοχές, ιδίως όχι για την Κίνα, όπου η εκτίμησή μας για ανάπτυξη 5,3% το 2022 πιθανώς να μην επιβεβαιωθεί. 
 • Citi: Βλέπουμε χαμηλότερη ανάπτυξη και δυναμική του πληθωρισμού το επόμενο έτος, παγκοσμίως. Ωστόσο, παρά την απότομη επιβράδυνση από το 2021, η παγκόσμια οικονομία θα εξακολουθήσει να απολαμβάνει ρυθμό ανάπτυξης περίπου 4,2%—ο οποίος θα πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά ισχυρός σε ένα πλαίσιο όπου η μέση παγκόσμια ανάπτυξη τα τελευταία 30 χρόνια ήταν κοντά στο 3,5%.
 • Credit Suisse: Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη φαίνεται ότι θα είναι και πάλι πάνω από την τάση το 2022 στο 4,3%. Καθώς οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης χαλαρώνουν, η κατανάλωση υπηρεσιών όπως εστιατόρια ή ταξίδια θα πρέπει να αυξηθεί, υποστηρίζοντας το τμήμα των υπηρεσιών της οικονομίας. Η ισχυρή ζήτηση αγαθών θα οδηγήσει σε ανάκαμψη της παραγωγής μόλις αρχίσουν να υποχωρούν τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ως αποτέλεσμα, η βιομηχανική παραγωγή φαίνεται ότι θα αυξηθεί επίσης.
 • Goldman Sachs: Αναμένουμε λιγότερο εντυπωσιακές αποδόσεις για τις ριψοκίνδυνες επενδύσεις, όπως οι μετοχές. Οι οικονομολόγοι μας αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα μετριαστεί και οι στρατηγικοί αναλυτές που ασχολούνται με την επιτοκιακή πολιτική περιμένουν μόνο μέτρια αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων έως το 2022.
 • JPMorgan: Η άποψή μας είναι ότι το 2022 θα είναι το έτος μιας πλήρους παγκόσμιας ανάκαμψης, του τέλους της πανδημίας και της επιστροφής στις κανονικές συνθήκες που είχαμε πριν από το ξέσπασμα του Covid-19. Πιστεύουμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε ισχυρή κυκλική ανάκαμψη, επιστροφή της παγκόσμιας κινητικότητας και ισχυρή αύξηση των καταναλωτικών και εταιρικών δαπανών, στο πλαίσιο της ακόμα σχετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής.
 • Morgan Stanley: Η ανάπτυξη βελτιώνεται και ο πληθωρισμός μετριάζεται, αλλά οι αγορές από τις κεντρικές τράπεζες επιβραδύνονται και τα επιτόκια αυξάνονται. Συστήνουμε αγορά ευρωπαϊκών και ιαπωνικών μετοχών, τιτλοποιημένα δάνεια, δολάριο Καναδά και ελβετικό φράγκο. Δεν είμαστε θετικά προσκείμενοι έναντι αμερικανικών μετοχών και ομολόγων. 
 • Pimco: Κοιτάζοντας το 2022, αναμένουμε θετική παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και αυξημένο πληθωρισμό που θα μετριαστεί κατά τη διάρκεια του έτους, αν και βλέπουμε ανοδικούς κινδύνους για τις προβλέψεις μας για τον πληθωρισμό. Καθώς πιστεύουμε ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στη μέση του κύκλου, παραμένουμε «υπέρβαροι» σε ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις.
 • Societe Generale: Το 2022 φαίνεται ότι θα είναι μια χρονιά με προκλήσεις, κατά την οποία είναι πιθανό να υπάρξει περισσότερη ομαλοποίηση στη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική. Παραμένουμε θετικοί στις μετοχές. 
 • UBS: Το 2022 αναμένεται να είναι έτος δύο διαφορετικών εξαμήνων, με υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και πληθωρισμού το πρώτο εξάμηνο, δίνοντας τη θέση του σε χαμηλότερη ανάπτυξη και ηπιότερο πληθωρισμό στο δεύτερο.
 • UniCredit: Μειώνουμε τις προβλέψεις μας για την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ για το 2022 στο 4,2%, καθώς τα σημεία συμφόρησης στην προσφορά και ο υψηλότερος πληθωρισμός διαρκούν περισσότερο από το αναμενόμενο. Οι ΗΠΑ πιθανότατα θα ανακτήσουν την προ-πανδημική τάση του ΑΕΠ έως το τέταρτο τρίμηνο του 2022, ενώ η ευρωζώνη μπορεί να φτάσει εκεί ένα χρόνο αργότερα. Η νομισματική πολιτική θα ομαλοποιηθεί σταδιακά. Αναμένουμε από τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια. Το QE της ΕΚΤ πιθανότατα θα συνεχιστεί με βραδύτερο ρυθμό το 2023, χωρίς αλλαγή στα επιτόκια πολιτικής.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Το σενάριο ύφεσης τρομάζει τις αγορές, στροφή στην ασφάλεια των μετρητών

Οι επενδυτές φοβούνται ότι η επιθετική αύξηση επιτοκίων από τη Fed θα οδηγήσει σε ύφεση και περιορίζουν τις θέσεις σε μετοχές και ομόλογα. Ποιοι επιχειρηματικοί κλάδοι θεωρούνται ασφαλέστεροι για τοποθετήσεις.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Τι βλέπουν οι θεσμικοί για τις αγορές: Ποιος κλάδος θα πρωταγωνιστήσει

Πρώτες και με διαφορά στις προτιμήσεις των θεσμικών επενδυτών για το 2022 οι μετοχές του τομέα της ενέργειας, σύμφωνα με τη μεγάλη ετήσια έρευνα της Natixis. Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις αγορές.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

«Βουτιά» των μετοχών το α' τρίμηνο 2022, ράλι φυσικού αερίου - πετρελαίου

Απώλειες έως 9% για τους βασικούς δείκτες Ευρώπης και ΗΠΑ, σχετικά ανθεκτικό το ΧΑ με πτώση 1,55% για τον Γ. Δείκτη. Άλμα 72% για το φυσικό αέριο και 38% για το μπρεντ. Οι προβλέψεις των αναλυτών και ο φόβος της ύφεσης.