ΓΔ: 1419.24 0.88% Τζίρος: 81.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Τι βλέπουν οι θεσμικοί για τις αγορές: Ποιος κλάδος θα πρωταγωνιστήσει

Πρώτες και με διαφορά στις προτιμήσεις των θεσμικών επενδυτών για το 2022 οι μετοχές του τομέα της ενέργειας, σύμφωνα με τη μεγάλη ετήσια έρευνα της Natixis. Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις αγορές.

Πληθωριστικές πιέσεις, πιθανή αύξηση των επιτοκίων και διατήρηση των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, συγκαταλέγονται μεταξύ των βασικών ανησυχιών των θεσμικών επενδυτών για το 2022, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Natixis Investment Managers

Όπως τονίζεται στην έκθεση του χρηματοπιστωτικού ομίλου, εάν κάποιος είχε δηλώσει τον Μάρτιο του 2020 ότι 18 μήνες αργότερα ο S&P 500 θα είχε ετήσια απόδοση 30,63% (μεταξύ Ιουνίου 2020 και Νοεμβρίου 2021) και ο πληθωρισμός θα αποτελούσε, μετά από δεκαετίες, απειλή για την παγκόσμια οικονομία, μάλλον θα θεωρούνταν… τρελός. 

Όμως τα παραπάνω δεδομένα είναι πραγματικά και ως εκ τούτου το βασικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν οι διαχειριστές είναι ότι δεν υπάρχουν ποτέ σίγουρες προβλέψεις, αν και οι αγορές κυρίως μετοχών εξακολουθούν να είναι ένας σίγουρος πρώιμος δείκτης για τις οικονομίες. 

Το 2022 εκτιμάται ότι θα είναι ένα έτος κατά το οποίο οι αγορές θα συνεχίσουν την καλή πορεία τους, αν και όχι με τόσο επιθετικό ρυθμό όσο το 2021 με το 73% των διαχειριστών να αναμένουν αυξήσεις επιτοκίων, το 75% μεγαλύτερη μεταβλητότητα για τις μετοχές, το 63% μεγαλύτερη μεταβλητότητα για τα ομόλογα και 56% μεγαλύτερη μεταβλητότητα για τις αγορές συναλλάγματος. Παρά ταύτα παραμένουν πιστοί στις αγορές, ενώ «χτίζουν» τα χαρτοφυλάκιά τους εκτιμώντας ότι η μέση απόδοση των επενδύσεών τους θα φθάσει εντός του 2022 στο 7%. 

Μεταξύ των μεγαλύτερων κινδύνων με τα οποία θα βρεθούν αντιμέτωποι οι επενδυτές θέτουν τους ακόλουθους: 

  • Υψηλός πληθωρισμός (69%), 
  • Νομισματική πολιτική (64%), 
  • Μετοχικές αποτιμήσεις (45%) και 
  • Μεταβλητότητα (43%)

Κεντρικές τράπεζες και πληθωρισμός 

Οι θεσμικοί επενδυτές παραδέχονται ότι η υποστηρικτική πολιτική που εφάρμοσαν οι κεντρικές τράπεζες αποτελεί τον βασικό λόγο για τον οποίο οι αγορές έχουν τρέξει με εντυπωσιακό ρυθμό. 

Εξετάζοντας το ενδεχόμενο η άνευ προηγουμένου κρίση δημόσιας υγείας να κλιμακωθεί σε παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, οι κεντρικές τράπεζες χρησιμοποίησαν δύο κρίσιμα εργαλεία πολιτικής: χαμηλότερα επιτόκια και ποσοτική χαλάρωση.Τα δεδομένα έχουν αλλάξει, όμως, κατά τη διάρκεια του 2021 κυρίως λόγω της επανεμφάνισης του πληθωρισμού, ο οποίος μπορεί να αναγκάσει τελικά τις κεντρικές τράπεζες να αλλάξουν νομισματική πολιτική και να προχωρήσουν σε αυξήσεις επιτοκίων. 

Οι θεσμικοί επενδυτές, πάντως, φαίνεται ότι συμφωνούν σε μεγάλο ποσοστό με τους επικεφαλής των ΕΚΤ και Fed ότι ο πληθωρισμός αποτελεί ένα παροδικό φαινόμενο. Το 55% εκτιμά ότι είναι διαρθρωτικός (structural) με το 68% να ξεκαθαρίζει ότι η ανοδική πορεία των αγορών θα ολοκληρωθεί μόλις οι κεντρικές τράπεζες αρχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια και σταματήσουν να τυπώνουν χρήμα μέσω των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης. 

Πώς τοποθετούνται οι θεσμικοί επενδυτές

 

Οι πέντε βασικοί κίνδυνοι για την οικονομία 

Παρά το γεγονός ότι η εμφάνισε της μετάλλαξης Όμικρον έχει αλλάξει τα δεδομένα, ο κορονοϊός έχει πάψει να είναι η κορυφαία ανησυχία των θεσμικών επενδυτών. Στους πέντε βασικούς κινδύνους συγκαταλέγουν:

  • Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα (56%), 
  • Λιγότερο υποστηρικτική πολιτική από τις κεντρικές τράπεζες (47%), 
  • Τις μεταλλάξεις του κορονοϊού (41%), 
  • Τις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας (32%), 
  • Ενδεχόμενη χαλάρωση της κινεζικής οικονομίας (27%)

Με τα ποσοστά εμβολιασμού να αυξάνονται παγκοσμίως και την εικόνα της δημόσιας υγείας να φαίνεται πιο σταθερή από ό,τι πριν από ένα χρόνο, οι θεσμικοί επενδυτές βλέπουν ένα φως στην άκρη του τούνελ. Εκεί που μόνο το 22% προέβλεψε ότι η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμψει πλήρως από τον Covid-19 το 2021, το 45% το βλέπει να συμβαίνει το 2022. 

Διατηρούν, όμως, αρκετά συγκρατημένη στάση αναφορικά με την επιστροφή του ΑΕΠ στα επίπεδα που βρίσκονταν προ κορονοϊού, αν και αυτό θα διαφέρει από χώρα σε χώρα. Το μεγαλύτερο ποσοστό που φθάνει στο 37% εκτιμά ότι αυτό θα συμβεί για την παγκόσμια οικονομία εντός του 2023 και ένα 31% το «βλέπει» στο β’ εξάμηνο του 2022. 

Αυτό που πραγματικά τρομάζει, όμως, είναι τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και το ντόμινο δυσκολιών που δημιουργούν σε όλο το οικονομικό φάσμα, από την παραγωγή έως και τις καταναλωτικές δαπάνες. 

Μετοχικές αποτιμήσεις και προοπτικές 

Παρά το γεγονός ότι οι αποτιμήσεις σε αρκετές μετοχές έχουν φθάσει σε κάτι παραπάνω από υψηλά επίπεδα και θεωρούνται ακόμη και υπερτιμημένες, όλα δείχνουν ότι για ορισμένους κλάδους οι προοπτικές παραμένουν θετικές. 

Κερδισμένοι και χαμένοι κλάδοι για το 2022

 

Όπως φαίνεται και στο παραπάνω γράφημα, ο τομέας της Ενέργειας είναι αυτός που μοιάζει ικανός να επιτύχει ακόμη πιο υψηλές αποδόσεις και το 2022, με την Τεχνολογία Πληροφορικής να παραμένει μεταξύ των βασικών επιλογών, ενώ ο κλάδος της Υγείας (με δεδομένο και τη συνέχιση της πανδημίας) να αναρριχάται στις κορυφαίες θέσεις. Στους κερδισμένους και ο τομέας των Υποδομών κατά βάση στη Wall Street, καθώς εκτιμάται ότι θα δεχθεί νέα ώθηση μετά την ψήφιση του αντίστοιχου προγράμματος του αμερικανικής κυβέρνησης. 

Σημειώνεται ότι στην έρευνα συμμετείχαν 500 θεσμικοί επενδυτές, μεταξύ των οποίων και διαχειριστές συνταξιοδοτικών ταμείων, με τα υπό διαχείριση κεφάλαια να ξεπερνούν το επίπεδο των 12 τρισ. δολαρίων. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Markets, Xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Εξάμηνο με κέρδη στις διεθνείς αγορές κόντρα στις αυξήσεις επιτοκίων

Αυξήθηκε κατά 6 τρισ. δολ. η κεφαλαιοποίηση των μετοχών παγκοσμίως το α' εξάμηνο, παρά τις επιθετικές αυξήσεις στα επιτόκια και τις αναταράξεις στις τράπεζες. Ράλι 70% για τους μεγάλους της υψηλής τεχνολογίας.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Το σενάριο ύφεσης τρομάζει τις αγορές, στροφή στην ασφάλεια των μετρητών

Οι επενδυτές φοβούνται ότι η επιθετική αύξηση επιτοκίων από τη Fed θα οδηγήσει σε ύφεση και περιορίζουν τις θέσεις σε μετοχές και ομόλογα. Ποιοι επιχειρηματικοί κλάδοι θεωρούνται ασφαλέστεροι για τοποθετήσεις.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Τι αναμένουν για οικονομία, μετοχές και ομόλογα οι κορυφαίοι αναλυτές

Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την πορεία των αγορών αλλά και των οικονομιών, με τους κορυφαίους χρηματοοικονομικούς ομίλους να παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι.