ΓΔ: 957.6 0.63% Τζίρος: 80.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
Φωτο: Shutterstock

Σε ρεκόρ 52 εβδομάδων το Χρηματιστήριο, «φρέσκο» χρήμα σε τράπεζες, ΟΤΕ

Κέρδη που ξεπερνούν το 3% για τους τίτλους ΟΤΕ και Alpha Bank, ενώ ανάλογη πορεία ακολουθεί και η Jumbo. Μία ακόμη συνεδρίαση με υψηλή αξία συναλλαγών που ξεπερνά τα 74 εκατ.

Με τις τραπεζικές μετοχές να συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν αλλά και «βαριά χαρτιά» της υψηλής κεφαλαιοποίησης όπως αυτό το ΟΤΕ να σημειώνουν ισχυρά κέρδη η χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση την ανοδική της πορεία, με τον Γενικό Δείκτη ενδοσυνεδριακά να φθάνει σε υψηλό 52 εβδομάδων. 

Παράγοντας ώθησης για την αγορά και το θετικό διεθνές κλίμα, μετά από αρκετές συνεδριάσεις πιέσεων, που επικρατεί με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να ενισχύεται 0,90%, ενώ κέρδη 0,10% εμφανίζουν τα προθεσμιακά συμβόλαια του Dow Jones στη Νέα Υόρκη. 

Στις 15.25 ο Γενικός Δείκτης έχει άνοδο 1,32% στις 930,51 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε έως και τις 931,04 μονάδες που αποτελεί υψηλό 52 εβδομάδων. Μία ακόμη συνεδρίαση με αυξημένη αξία συναλλαγών που διαμορφώνεται στα 74,96 εκατ. ευρώ, με απόλυτη επικράτηση των ανοδικών μετοχών που φθάνουν στις 64 έναντι 39 που κινούνται με απώλειες. Κέρδη 1,52% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να ενισχύεται 0,87%. 

Σταθερά στο επίκεντρο των αγοραστών οι τραπεζικές μετοχές, με την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά τα 33,5 εκατ. ευρώ και τον τραπεζικό δείκτη να διευρύνει τα κέρδη του στο +2,15%. Ράλι για τον τίτλο της Alpha Bank με άνοδο 3,46%, με τη Eurobank να ενισχύεται 0,95%, την Εθνική Τράπεζα να έχει κέρδη 1,94%, ενώ 2,28% υψηλότερα κινείται η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς

Ισχυρά κέρδη στο +3,72% για τη μετοχή του ΟΤΕ, ενώ κέρδη 1,43% εμφανίζει ο ΟΠΑΠ και 1,35% η ΔΕΗ. Εντυπωσιακή πορεία στο +3,57% για τον τίτλο της Jumbo, ενώ στο +2,5% βρίσκεται η Ελλάκτωρ και κέρδη άνω του 1% σημειώνουν οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ και ΕΛΠΕ. Στον αντίποδα πτωτικά κινείται η ElvalHalcor (-1,04%), ενώ ήπιες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές των Quest Συμμετοχών, Titan, ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ

Η πρόσφατη διόρθωση στις διεθνείς αγορές την οποία δεν ακολούθησε το Χρηματιστήριο Αθηνών αποτελεί, σύμφωνα με νέα έκθεση της Goldman Sachs, αλλά και αρκετών ακόμη χρηματοοοικονομικών οίκων, ευκαιρία για τους επενδυτές να «αγοράσουν στην πτώση», με τις αποτιμήσεις αρκετών μετοχών να έχουν διολισθήσει σε πιο ελκυστικά επίπεδα. Ανάλογες απόψεις εκφράζει και ο Mark Haefele, κορυφαίος αναλυτής της UBS, ο οποίος σε report του αναφέρει ότι «παρά την αναμενόμενη μεταβλητότητα στις αγορές και παρά τις ανησυχίες που προκαλούν τόσο οι προθέσεις της Fed όσο και η μεγάλη εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, θεωρούμε ότι το ράλι στις αγορές θα επανέλθει. Άλλωστε η στροφή σε πιο φυσιολογική πορεία της νομισματικής πολιτικής της Fed δεν θεωρούμε ότι θα πλήξει την εταιρική κερδοφορία». 

Αναλυτές της ελληνικής αγοράς επισημαίνουν πως αυτό που λαμβάνει χώρα είναι ένα… κλασικό January effect, καθώς πολλά διεθνή χαρτοφυλάκια προβαίνουν στο «χτίσιμο» των θέσεων όλου του έτους στις αναδυόμενες αγορές, μια εκ των οποίων είναι η ελληνική. Έτσι, λόγω της πολύ ρηχής εικόνας του Χ.Α., ακόμα και συναλλαγές που θεωρούνται πενιχρές για το μέγεθος αυτών των «παικτών» και των ανεπτυγμένων αγορών γενικότερα, μπορούν να κάνουν τη διαφορά, όπως φάνηκε στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, όπου από τα 30 και τα 35 εκατ. τζίρου, συνολικά διακινήθηκαν 172 εκατ. ευρώ. 

Κάποιοι αναλυτές επίσης σημειώνουν πως αυτή η διαφοροποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου οφείλεται σε επικείμενη θετική εξέλιξη, με κάποιες χρηματιστηριακές φήμες που δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν να θέλουν την προσεχή Παρασκευή τον οίκο Fitch να κάνει την έκπληξη, ανεβάζοντας τη βαθμολογία της χώρας μας. Κάποιοι σημειώνουν ότι είναι πιθανόν ο οίκος να αναβαθμίσει τις προοπτικές της Ελλάδας σε «θετικές» από σταθερές», προλειαίνοντας το έδαφος για περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας εντός των επόμενων 18 μηνών.

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Ασφαλειών (+4,69%), των Τηλεπικοινωνιών (+3,05%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+2,89%) και των Τραπεζών (+2,60%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Υγείας (-2,61%) και του Εμπορίου (-0,53%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Alpha Bank και η Eurobank με 11.668.926 και 4.965.832 μετοχές, αντιστοίχως.Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Alpha Bank με 13,825 εκατ. ευρώ και o OTE με 7,778 εκατ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: SATO +18,18% και Αττικές Εκδόσεις +9,72%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Βαρβαρέσος -19,83% και Ακρίτας -16,13%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ