ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πετρέλαιο, τιμές, αγορές
Φωτο: Shutterstock

Νέο ράλι για το πετρέλαιο με το brent να ξεπερνά το επίπεδο των 91 δολαρίων

Το brent έχει ενισχυθεί 17% από την αρχή του 2022, ενώ το αμερικανικό αργό (WTI) κατά 20'%, με τους αναλυτές να τονίζουν ότι το ισοζύγιο προσφοράς - ζήτησης παραμένει ελλειμματικό.

Ακάθεκτο συνεχίζει την εντυπωσιακή πορεία ανόδου το πετρέλαιο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, δημιουργώντας έναν ακόμη πονοκέφαλο σε κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις για την τροφοδότηση του πληθωρισμού. 

Το προθεσμιακό συμβόλαιο για το brent έφθασε έως και τα 91,45 δολάρια, ενώ το αντίστοιχο για το αμερικανικό αργό διαμορφώθηκε έως και το τα 90,73 δολάρια δηλαδή το υψηλότερο επίπεδο από τις 6 Οκτωβρίου 2014. 

Σημειώνεται ότι και οι δύο «τύποι» αργού πετρελαίου συμπληρώνουν την έβδομη εβδομάδα ανόδου, σε ένα κρεσέντο κερδοφορίας που είχε να καταγραφεί εδώ και αρκετούς μήνες. 
 

Η σημερινή πορεία για το πετρέλαιο brent

 

Αιτίες θεωρούνται το ελλειμματικό ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης, η ύπαρξη προβλημάτων σε αρκετούς αγωγούς μεταφοράς αλλά και η επέλαση ακραίων καιρικών συνθηκών σε αρκετές χώρες της υφηλίου και κυρίως στις ΗΠΑ. 

Στο πεδίο εξέτασης των επενδυτών εντάσσεται και η συνεχιζόμενη ένταση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας για την Ουκρανία, ενώ η τιμή για το brent έχει ενισχυθεί 17% από την αρχή του έτους και για το αμερικανικό αργό κατά 20%. 

«Με την κλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης στην Ουκρανία και τη «φτωχή» αύξηση παραγωγής από τον ΟΠΕΚ είναι απόλυτα φυσιολογικό οι τιμές να κινούνται ισχυρά ανοδικά», εκτιμά ο Chiyoki Chen, αναλυτής της Sunward Trading
 

Η σημερινή πορεία για το αμερικανικό αργό (WTI)

 

Σημειώνεται ότι ο ΟΠΕΚ+ (τα κράτη – μέλη του ΟΠΕΚ και ορισμένοι σύμμαχοί τους όπως η Ρωσία) αποφάσισαν στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας να προχωρήσουν σε αύξηση της ημερήσιας παραγωγής τους κατά 400.000 βαρέλια, επίπεδο το οποίο, όπως τονίζουν οι αναλυτές, σε καμία περίπτωση δεν είναι ικανό να καλύψει τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση. 

Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, πάντως, οι αναλυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι, με τη Citi Research σε πρόσφατη έκθεσή της να εκτιμά ότι θα υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών εντός του επόμενου τριμήνου, με αύξηση των αποθεμάτων. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πετρέλαιο, τιμές, αγορές
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα ισχυρά κέρδη για πετρέλαιο μετά το ευρωπαϊκό εμπάργκο στη Ρωσία

Πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι βρίσκεται το brent ενώ το φυσικό αέριο ανεβαίνει κατά 7%, μετά την ανακοίνωση της Κομισιόν ότι θα προχωρήσει σε επιβολή σταδιακού εμπάργκο για το ρωσικό πετρέλαιο έως το τέλος του 2022.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

«Βουτιά» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υποχωρεί και το πετρέλαιο

Ο ευρωπαϊκός Eurostoxx 600 χάνει 1,4%, το ευρώ διολισθαίνει έναντι του δολαρίου, ενώ σημαντική είναι η πτώση της τιμής του πετρελαίου, λόγω ανησυχιών για Κίνα. Αύριο συνεδριάζει η Fed για αύξηση επιτοκίου κατά 0,50%.