ΓΔ: 805.79 -0.57% Τζίρος: 55.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Petrelaio, Oil, brent, wti
Φωτο: Shutterstock

Πτώση για τις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω αποκλιμάκωσης σε Ουκρανία

Απώλειες που άγγιξαν το 3% για την τιμή τόσο του brent όσο και του αμερικανικού αργού, ενώ «βουτιά» άνω του 9% εμφανίζει το προθεσμιακό συμβόλαιο για το φυσικό αέριο στην ολλανδική αγορά.

Σε ελεύθερη πτώση κινούνται τόσο οι τιμές πετρελαίου όσο και αυτές φυσικού αερίου, μετά την ανακοίνωση για την αποχώρηση ορισμένων ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία αλλά και λόγω κατοχύρωσης κερδών, κυρίως στις πετρελαϊκές αγορές, από τους επενδυτές. 

Μετά το ράλι των προηγούμενων ημερών, με εκτίναξη σε υψηλό σχεδόν οκτώ ετών, η τιμή του brent υποχωρεί 2,76% στα 93,82 δολάρια, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και για το αμερικανικό αργό με απώλειες 3% στα 92,58 δολάρια. Την ίδια ώρα σε τροχιά αποκλιμάκωσης και η τιμή του φυσικού αερίου στην ολλανδική αγορά, με το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαρτίου να αποδυναμώνεται άνω του 9% και να φθάνει στα 72,80 ευρώ.

Η σημερινή πορεία για το brent

 

Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή συνεδρίαση η τιμή του brent είχε φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2014, ενώ του αμερικανικού αργού στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014. Ο φόβος ότι η Ρωσία, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αλλά και προμηθευτές τόσο πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως, θα εισβάλει στην Ουκρανία και θα επακολουθήσει επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα αλλά και αρρυθμίες στις προμήθειες από τη Ρωσία κυρίως προς την Ευρώπη ήταν αρκετός ώστε να οδηγήσει σε εκτόξευση των τιμών. 

Σημαντικός παράγοντας, πάντως, της πτώσης θεωρείται από τους αναλυτές και η κατοχύρωση κερδών εκ μέρους των επενδυτών. Παρά τη διόρθωση οι διαχειριστές κεφαλαίων αλλά και κορυφαίοι χρηματοοικονομικοί όμιλοι παραμένουν αισιόδοξοι για την πορεία κυρίως του μαύρου χρυσού, με δεδομένη και την ενίσχυσή τους άνω του 30% κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών. 

H σημερινή πορεία για το φυσικό αέριο στην αγορά της Ολλανδίας

 

Αιτία της αισιοδοξίας ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να είναι ισχυρή, ενώ αρκετά κράτη μέλη του ΟΠΕΚ δεν έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν περαιτέρω την παραγωγή τους παρά τη δέσμευση του ΟΠΕΚ+ για αύξησή της κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως. Τα προβλήματα στην παραγωγή του ΟΠΕΚ+, ενδέχεται να συνεχίσουν να διατηρούν αρνητικό το ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης, με τη JPMorgan Global Equity Research να εκτιμά ότι η τιμή του πετρελαίου μπορεί να φθάσει έως και τα 125 δολάρια στο β’ τρίμηνο του έτους, ενώ η Goldman Sachs παραμένει σταθερή στη δική της εκτίμηση για 100 δολάρια. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Πούτιν: Μόνο με ρούβλια το φυσικό αέριο, απειλεί με διακοπή παροχής

Ανατρέπει ο Ρώσος πρόεδρος την αισιοδοξία ότι θα συνεχίζονταν οι πληρωμές σε ευρώ και δολάρια. Μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Πτωτικά το πετρέλαιο εν όψει της παρέμβασης Μπάιντεν.
ΑΓΟΡΕΣ

Πτώση άνω του 5% για το πετρέλαιο, ελπίδες για εκεχειρία στην Ουκρανία

Χαμηλότερα από το επίπεδο των 100 δολαρίων υποχώρησε το αμερικανικό αργό, ενώ οριακά υψηλότερα από τα 100 δολάρια κινείται το brent, υπό το φως ελπίδων ότι μπορεί να υπάρξει κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία.
ΑΓΟΡΕΣ

Πτώση 4% για το πετρέλαιο και 22% για φυσικό αέριο, χάνει τα 2.000 δολ. ο χρυσός

Αισιόδοξοι ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στις προμήθειες ενεργειακών προϊόντων εμφανίζονται οι επενδυτές. Αυξάνεται η διάθεση ανάληψης ρίσκου με αποχώρηση από καταφύγια όπως ο χρυσός.