ΓΔ: 794.67 -1.35% Τζίρος: 34.70 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:52:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
Φωτο: Shutterstock

Ράλι στην Ευρώπη «βλέπουν» οι αναλυτές, δεν φοβίζει η κρίση στην Ουκρανία

Κέρδη 8,4% για τον Stoxx 600 αναμένουν για το 2022 οι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg. Κινητήρια δύναμη τα κέρδη, που θα αυξηθούν κατά 15%. Αύξηση 20% στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Alpha Finance.

Η σημαντική διόρθωση των ευρωπαϊκών αγορών από την αρχή του έτους και η έντονη μεταβλητότητα των τελευταίων συνεδριάσεων λόγω της αβεβαιότητας για την ουκρανική κρίση, δημιουργεί αρκετά ερωτηματικά στους επενδυτές, αλλά οι αναλυτές δεν φαίνεται να ανησυχούν και τόσο.

Όπως υποδεικνύει έρευνα του πρακτορείου Bloomberg κατά μέσο όρο οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Stoxx 600 θα κλείσει το 2022 με κέρδη 8,4% στο επίπεδο των 507 μονάδων, παρά τα προβλήματα που δημιουργεί η άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, την προοπτική αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ και φυσικά την ουκρανική κρίση. 

Σύμφωνα με τον Νικ Νέλσον, επικεφαλής επενδύσεων για την Ευρώπη στη UBS, ο βασικός παράγοντας ώθησης για τις ευρωπαϊκές μετοχές είναι η προοπτική ότι τα κέρδη ανά μετοχή το 2022 θα αυξηθούν κατά 15%, με τη UBS πάντως να συγκαταλέγεται μεταξύ των αισιόδοξων για την Ευρώπη, ενώ εκτιμά ότι ο Stoxx 600 μπορεί να κλείσει το 2022 στις 520 μονάδες, δηλαδή 11% υψηλότερα σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα. 

Η εκτίμηση του Νέλσον «δείχνει» ταυτόχρονα ότι η εγχώρια αγορά διαθέτει πολύ πιο θετικές προοπτικές σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές. Σύμφωνα με χθεσινή έκθεση της Alpha Finance, τα κέρδη ανά μετοχή των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα αυξηθούν κατά 20% φέτος, ενώ παράλληλα οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται με πολύ χαμηλότερο P/E σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές, γεγονός το οποίο υποδεικνύει ότι τα περιθώρια ανόδου είναι πολύ πιο ισχυρά. 

Ισχυρά κέρδη για την Ευρώπη «βλέπουν» οι αναλυτές 

 

Οι ευρωπαϊκές μετοχές ξεκίνησαν το 2022 αντιμετωπίζοντας μεγάλες δυσκολίες με τον Stoxx 600 να έχει υποχωρήσει 4,8%, αλλά ταυτόχρονα κατορθώνουν να ξεπεράσουν σε απόδοση τη Wall Street, η οποία «τιμωρείται» λόγω της υψηλής εξάρτησης των δεικτών της από την τεχνολογία, εξάρτηση την οποία αρκετοί αναλυτές χαρακτηρίζουν πλέον ως υπερβολική και ενίοτε μη βιώσιμη. 

Αρνητικό το ξεκίνημα του 2022 για τις ευρωπαϊκές μετοχές 

 

Η κρίση στην Ουκρανία αν και έχει εισέλθει στο ραντάρ των αναλυτών, αντιμετωπίζεται με μεγάλη ψυχραιμία καθώς θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει, τελικά, πολεμική σύγκρουση και, ως εκ τούτου, περαιτέρω προβλήματα για την ευρωπαϊκή οικονομία. Ταυτόχρονα τα κέρδη των επιχειρήσεων, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στις ανακοινώσεις για το δ’ τρίμηνο του 2021, ήταν πολύ καλύτερα των εκτιμήσεων, δείχνοντας ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν ξεπεράσει την αρνητική επίδραση της πανδημίας και έχουν επιτύχει μία πλήρη ανάκαμψη. 

Στους αισιόδοξους για την πορεία της Ευρώπης συγκαταλέγεται και η Goldman Sachs, η οποία σε πρόσφατη έκθεσή της εκτίμησε ότι οι αγορές της Γηραιάς Ηπείρου έχουν πολύ καλύτερα περιθώρια ανόδου σε σύγκριση με τη Wall Street, ακόμη και εάν η ΕΚΤ αποφασίσει, τελικά, να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων. 

Υπάρχει, βέβαια και η αντίθετη άποψη, την οποία εκφράζει η Bank of America, καθώς διατηρεί αρνητική στάση έναντι τόσο των ευρωπαϊκών όσο και των αμερικανικών μετοχών, υποστηρίζοντας ότι θα υπάρξει περαιτέρω διόρθωσή στις αγορές. Η BofA εκτιμά ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα βρεθεί αντιμέτωποι με αρκετά προβλήματα, όπου θα καταγραφεί υποχώρηση των δεικτών ΡΜΙ, σημαντική αύξηση στις πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων και ως εκ τούτου εκτιμά ότι ο Stoxx 600 θα κλείσει το 2022 με πτώση 8,1% σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή αντίδραση στο Χρηματιστήριο, στο «τιμόνι» Εθνική και Mytilineos

Εθνική και Mytilineos πρωταγωνιστούν μετά την αναβάθμιση από MSCI, ενώ και η Jumbo «γράφει» σημαντικά κέρδη επειδή απέφυγε τη διαγραφή. Ράλι για δεύτερη συνεδρίαση από την Coca Cola, πάνω από 1% η άνοδος για τον ΟΤΕ.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

«Βουτιά» των μετοχών το α' τρίμηνο 2022, ράλι φυσικού αερίου - πετρελαίου

Απώλειες έως 9% για τους βασικούς δείκτες Ευρώπης και ΗΠΑ, σχετικά ανθεκτικό το ΧΑ με πτώση 1,55% για τον Γ. Δείκτη. Άλμα 72% για το φυσικό αέριο και 38% για το μπρεντ. Οι προβλέψεις των αναλυτών και ο φόβος της ύφεσης.
ΑΓΟΡΕΣ

Χωρίς κατεύθυνση τα χρηματιστήρια, ψάχνουν λύση στον γρίφο της Fed

Σύγχυση στους επενδυτές έχουν προκαλέσει η ήπια ανακοίνωση της Fed και η σκληρή δήλωση Πάουελ. Ήπια πτωτική κίνηση σε Ευρώπη και ΧΑ, σταθεροποιητικά κινούνται τα futures των αμερικανικών δεικτών, υποχωρεί η απόδοση του 10ετους αμερικανικού ομολόγου.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Πίσω σε καθοδική τροχιά τα χρηματιστήρια, πιέσεις για τον Γενικό Δείκτη

Τα στοιχεία από Βρετανία αναζωπύρωσαν τους φόβους για τον πληθωρισμό, ομιλία Πάουελ το βράδυ. Ηπιότερες οι απώλειες στην Αθήνα, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση.