ΓΔ: 880.59 0.15% Τζίρος: 1.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:39:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Έκρηξη» στα εταιρικά ομόλογα: Στην ουρά εκδόσεις 10 δισ. ευρώ

Κορυφαίες ελληνικές εταιρείες ετοιμάζουν εκδόσεις ομολόγων, καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών για τίτλους με υψηλή απόδοση κορυφώνεται. Φέτος έχουν αντληθεί 11,3 δισ. ευρώ, ενώ προγραμματίζονται εκδόσεις 10 δισ. ευρώ.

Σε τροχιά εκρηκτικής ανάπτυξης, με μεγάλα οφέλη για τις επιχειρήσεις, έχει μπει η αγορά των εταιρικών ομολόγων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών πηγών, εκδόσεις ομολόγων αξίας περίπου 10 δισ. ευρώ βρίσκονται στην... ουρά για το 2020, ενώ ήδη έχουν γίνει εκδόσεις αξίας 11,3 δισ. ευρώ, με επιτυχία που ξεπέρασε κάθε προσδοκία το τελευταίο διάστημα, καθώς το προφίλ ρίσκου των ελληνικών επιχειρήσεων έχει βελτιωθεί ουσιωδώς, ενώ οι επενδυτές διεθνώς αναζητούν με μεγάλη ένταση τίτλους υψηλής απόδοσης σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

Το ευνοϊκό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί για τα εταιρικά ομόλογα, όπως εκτιμά σε χθεσινή της ανάλυση η Τράπεζα Πειραιώς, οδηγεί σε «περαιτέρω εμβάθυνση της ελληνικής αγοράς εταιρικών ομολόγων, με τις ΟΠΑΠ, Τιτάνα, Μυτιληναίος και ΔΕΗ να προχωρούν σε έκδοση νέων ομολόγων μέσα στο επόμενο εξάμηνο ανάλογα και με τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στην αγορά κυβερνητικών ομολόγων.

Στην περίπτωση δε που οι συγκεκριμένες εκδόσεις ακολουθηθούν από παρόμοιο επενδυτικό ενδιαφέρον όπως αυτό στην περίπτωση του 7ετους ομολόγου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (υπερκάλυψη 4,5 φορές), τότε οι συγκεκριμένες εταιρείες θα δουν σημαντικά οφέλη όσον αφορά το κόστος δανεισμού τους».

Δεν βρίσκουν τίτλους!

Ενδεικτική της μεγάλης ζήτησης που εκδηλώνεται για εταιρικά ομόλογα μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων είναι η τελευταία αποκάλυψη του πρακτορείου Bloomberg, σχετικά με την πρόσφατη έκδοση ευρωομολόγου από τον όμιλο Μυτιληναίου, από την οποία αντλήθηκαν 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο μόλις 2,50%:

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), που υπήρξε σε δύσκολες εποχές για την ελληνική οικονομία μεγάλος υποστηρικτής ελληνικών εκδόσεων εταιρικών ομολόγων, έπεσε σε τόσο μεγάλη... ουρά επενδυτών του ιδιωτικού τομέα, καθώς προσφέρθηκαν κεφάλαια ύψους 1,9 δισ. ευρώ, που δεν κατάφερε να πάρει όσα ομόλογα είχε ζητήσει.

Εκπρόσωπος του ομίλου δήλωσε στο Bloomberg ότι η EBRD ήταν ιδιαίτερα υποστηρικτική για την πρόσφατη έκδοση, αλλά υπήρχε έντονη ζήτηση ομολόγων από επενδυτές, που υπερκάλυψε την έκδοση. Αντίθετα, όπως θυμίζει το πρακτορείο, η EBRD είχε αγοράσει το 10% της έκδοσης ελληνικού εταιρικού ομολόγου της Μυτιληναίος, το 2017, όταν το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν υποτονικό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κοινοπρακτικές εκδόσεις που έχουν γίνει φέτος φθάνουν τα 11,3 δισ. ευρώ και ξεπερνούν το ύψος των εκδόσεων που έγιναν συνολικά την προηγούμενη τριετία.

Όπως σχολιάζει στο Bloomberg ο αντιπρόεδρος της Axia Ventures Group, Αργύρης Γκόνης, η βελτίωση των οικονομικών προοπτικών έχει επιτρέψει σε υγιείς οικονομικά εταιρείες να επωφεληθούν από το κυνήγι αποδόσεων, ενώ οι τιμολογήσεις των τίτλων βελτιώνονται, υποδεικνύοντας ότι αυξάνεται η εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στη χώρα και στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Την πιο επιτυχημένη έκδοση, ως τώρα, είχε ο ΟΤΕ, που επωφελείται από το γεγονός ότι έχει υψηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση από το Δημόσιο (όπως και η Μυτιληναίος), ενώ υποστηρίζεται από ένα πολύ ισχυρό μέτοχο, την Deutsche Telekom. Για το 7ετές ομόλογο που εξέδωσε πρόσφατα, αντλώντας 500 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ θα πληρώνει μόλις 0,875% το χρόνο. Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι ο ΟΤΕ έχει χαμηλό δείκτη μόχλευσης και θα πρέπει να αυξήσει το δανεισμό του για να βελτιώσει τις αποδόσεις του, αφού μπορεί πλέον να αντλεί δάνεια με πολύ χαμηλό κόστος.

Ανοδική κίνηση τιμών

Αξίζει να σημειωθεί ότι και τον Οκτώβριο ανοδικά κινήθηκε ο Δείκτης Εταιρικών Ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς, με τους αναλυτές της τράπεζας να σημειώνουν ότι η μεσοσταθμική απόδοση στη λήξη του Δείκτη έφθασε το 3,59% στις 7 Οκτωβρίου, για να καταγράψει κέρδη της τάξης των 55 μονάδων βάσης μέχρι και το τέλος του μήνα παρά την έντονη μεταβλητότητα των ομολόγων των Intralot και MLS.

Η ανοδική τάση των τιμών των ελληνικών εταιρικών ομολόγων αυτό το μήνα είναι ως επί το πλείστον απόρροια θετικών νέων σχετικά με τις ελληνικές χρηματοπιστωτικές αγορές και την ελληνική οικονομία γενικότερα αλλά και του διεθνούς περιβάλλοντος, τονίζουν οι αναλυτές της Πειραιώς, επισημαίνοντας τη διάθεση των επενδυτών για υψηλότερες αποδόσεις στα
χαρτοφυλάκια τους, με τους εγχώριους τίτλους να ωφελούνται από αυτή την εξέλιξη.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΚΤ, Ευρωσύστημα
ΑΓΟΡΕΣ

Σε κλοιό πιέσεων τα ελληνικά ομόλογα, η αγορά «κοντράρει» την ΕΚΤ

Μεγάλη αύξηση αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σήμερα, καθώς ανεβαίνουν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά, που δεν πείθεται από τις διαβεβαιώσεις Λαγκάρντ ότι δεν θα αυξηθούν τα επιτόκια το 2022.
ΑΓΟΡΕΣ

Τα 120 δισ. τον μήνα από τη Fed και η αγωνία των χρηματιστηρίων

Το μόνο που συμφώνησαν οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες στα τέλη Ιουλίου είναι ότι ως το τέλος του έτους θα πρέπει να αρχίσει η μείωση των αγορών ομολόγων, που αποτέλεσαν «καύσιμο» για τις αγορές.
Trapeza, Bank
ΑΓΟΡΕΣ

«Ξεκλειδώνουν» τις αγορές οι τράπεζες: Μαραθώνιος για άντληση 13 δισ.

Ξεπέρασε τις προσδοκίες η επιτυχία της Τρ. Πειραιώς στην πρώτη έκδοση τίτλου AT1 από ελληνική τράπεζα. Δύσκολη αποστολή τα επόμενα χρόνια: οι τράπεζες θα πρέπει να αντλούν 3 δισ. το χρόνο έως το 2025.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Το αίνιγμα με τα κεφάλαια των Ελλήνων: Δισεκατομμύρια ψάχνουν απόδοση

Το διάλειμμα στην άνοδο του Χρηματιστηρίου με αφορμή την ΑΜΚ της Alpha Bank και η έντονη κινητικότητα κεφαλαίων από Έλληνες ιδιώτες επενδυτές. Φυγή από τις προθεσμιακές, στροφή σε μετοχές, εταιρικά ομόλογα, αμοιβαία. Τι δείχνουν τα στοιχεία.