ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Stocks, Stock
Φωτο: Shutterstock

Σε αχαρτογράφητα νερά το χρηματιστήριο: Εβδομάδα μεγάλης μεταβλητότητας

Κράτησαν την ψυχραιμία τους οι επενδυτές την προηγούμενη εβδομάδα και η ανοδική αντίδραση είχε σημαντικά ποιοτικά στοιχεία. Όμως, οι δραματικές εξελίξεις του Σαββατοκύριακου φέρνουν νέες αναταράξεις.

Νέα εβδομάδα δοκιμασίας, μεταβλητότητας και μεγάλης αβεβαιότητας θα είναι η τρέχουσα για τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές αλλά και το ελληνικό χρηματιστήριο, ύστερα από τις δραματικές εξελίξεις στο μέτωπο της εισβολής της Ρωσίας στα εδάφη της Ουκρανίας, που άνοιξε το Ασκό του Αιόλου για να εισέλθει ξανά ένα κομμάτι της Ευρώπης σε εμπόλεμη κατάσταση.

Οι ισορροπίες αλλάζουν με εξαιρετικά ταχείς ρυθμούς, ενώ η παγκόσμια κοινότητα είναι σοκαρισμένη και μένει αυτό να δούμε τι αντανάκλαση θα έχει στις αγορές μετοχών, συναλλάγματος, εμπορευμάτων και ομολόγων. Το Σαββατοκύριακο ήταν ιδιαίτερα πυκνό από εξελίξεις, μετά και τις ιδιαίτερα σκληρές οικονομικές κυρώσεις που επιβάλει η Ε.Ε. και ευρύτερα η παγκόσμια κοινότητα στη Ρωσία, ενώ ήδη ξεκίνησε η μεγάλη αποχώρηση εταιρειών από τη χώρα, όπως της BP.

Η ολοένα και μεγαλύτερη διεθνής απομόνωση της Ρωσίας και η αποκοπή της από τον υπόλοιπο κόσμο πιθανότατα να λειτουργήσει και ως σήμα… επανεκκίνησης υπό καινούριους όρους για την παγκόσμια και κυρίως ευρωπαϊκή κοινότητα, οπότε μένει να δούμε πώς θα κάνουν την ανάγνωση οι αγορές. Τα πάντα είναι ρευστά καθώς η πρωτοφανής ενεργειακή κρίση, η κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι τεράστιες αυξήσεις τιμών πρώτων υλών, ο πληθωρισμός και η αλλαγή πολιτικής επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες συνδυάζονται με την πρωτοφανή αύξηση του γεωπολιτικού κινδύνου.

Ψύχραιμη η έως τώρα αντίδραση

Πάντως, η έως τώρα αντίδραση των αγορών είναι σχετικά ψύχραιμη επιβεβαιώνοντας πως τα χρηματιστήρια έχουν τους δικούς τους… όρους, τους δικούς τους νόμους και καταλύτες, μακριά από συναισθηματισμούς, καθώς στο δικό τους «ζύγι» δεν μπαίνουν οι ανθρώπινες απώλειες ή τα πλήγματα στη δημοκρατία, αλλά κινούνται αποκλειστικά με όρους προεξόφλησης της μεγάλης εικόνας.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, τόσο οι ευρωπαϊκοί δείκτες όσο και αυτοί της Wall Street αντέδρασαν έντονα ανοδικά, αλλά από σήμερα το σκηνικό αλλάζει και αναμένεται νέος γύρος πιέσεων. Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο που καταποντίστηκε στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης (24/2) σε ποσοστό -6,42%, χάνοντας όλα τα κέρδη του 2022, την Παρασκευή έβγαλε καλή αντίδραση με ποιοτικά στοιχεία.

Ο Γενικός Δείκτης επανήλθε δυναμικά πάνω από τις 900 μονάδες ξεπερνώντας μάλιστα και τις 920 μονάδες, κλείνοντας στις 927,25 μονάδες με άνοδο 4,38%. Ο FTSE 25 ενισχύθηκε σε ποσοστό +4,29%, ο Mid Cap είχε αντίδραση +5,51%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 5,91%. Έτσι, σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. έκλεισε με απώλειες 3%, ο FTSE 25 έχασε 3,42%, ο Mid Cap στο -2,22% και οι τράπεζες στο -4,22%.

Σε επίπεδο έτους, μετά την αντίδραση της Παρασκευής οι δείκτες επανήλθαν θετικοί, με το Γ.Δ. να κερδίζει 3,80%, τον FTSE 25 στο +5,08%, τον Mid Cap +4,92%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης εξακολουθεί να έχει τα περισσότερα κέρδη σε ποσοστό 21,44%. Η αξία συναλλαγών που στο άδειασμα της Πέμπτης είχε ανέλθει στα 163,20 εκατ. ευρώ, την Παρασκευή έφτασε στα 123,58 εκατ. ευρώ, με τα 60,25 εκατ. ευρώ στις τράπεζες.
Σήμερα είναι και η τελευταία συνεδρίαση του Φεβρουαρίου, που μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών έχασε όλα τα κέρδη του, γυρνώντας αρνητικός. Ο Γ.Δ. υποχωρεί σε ποσοστό 1,02%, ο FTSE 25 χάνει 0,71%, ο Mid Cap είναι στο +0,38%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 3%.

Τι λένε οι αναλυτές

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης στην εβδομαδιαία ανάλυσή του σημειώνει πως «οι αγορές, ενώ προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές τους από την πανδημία, κτυπήθηκαν και με πόλεμο και μάλιστα σε μέγεθος που δεν το περίμεναν λίγες μέρες πριν. Το γεωπολιτικό ρίσκο και μάλιστα μετά από μία πολεμική σύρραξη προβληματίζει έντονα.  

Όμως, αν δει πάντως κάποιος τα στατιστικά, σε όλες τις περιπτώσεις μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα, επανέρχονται και πάλι στην ρότα τους. Η Ελλάδα από την άλλη για το 2022 αποτελεί εξαίρεση παγκοσμίως, μιας και πολύ βιαστικά απλά δοκίμασε το κλείσιμο του 2021 δίνοντας και πάλι σημαντική αντίδραση στην συνεδρίαση της Παρασκευής.

Την στιγμή που οι ξένοι χάνουν πέριξ του 10% για το έτος, το Χ.Α. καταφέρνει να τρέχει με κέρδη της τάξεως του 4% με έναν τραπεζικό να καταγράφει 21% κέρδη. Όπως είχαμε εικάσει, η Ελλάδα σαφώς κινείται πιο αμυντικά στην πτώση των αγορών και πιο επιθετικά στην άνοδο δείχνοντας πλέον ότι κάτι έχει αλλάξει σημαντικά. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι θετικά ενώ μπροστά μας για την χρονιά έχουμε σημαντικά έργα που θα αναλάβουν αρκετοί κλάδοι. Τεχνικά η αγορά δοκίμασε τις μεσοπρόθεσμες στηρίξεις μας στην ζώνη των 900 μονάδων, θυμίζοντας ότι στα επίπεδα έχουμε συσσωρεύσει σχεδόν ένα χρόνο. Το μεγάλο volatility σίγουρα προσελκύει το ενδιαφέρον για trading παρόλα αυτά χρειάζεται μεγάλη προσοχή στον χειρισμό των κεφαλαίων».

Για τα τεχνικά δεδομένα ο κ. Ζαχαράκης επισημαίνει πως «με συνοπτικές διαδικασίες η αγορά δοκίμασε την μεσοπρόθεσμη στήριξη στην ζώνη των 900 μονάδων. Ουσιαστικά οι 880-900 μονάδες είναι ισχυρή μεσοπρόθεσμη στήριξη. Η αντίδραση της Παρασκευής φαίνεται να προσπαθεί να κλείσει τον μήνα χωρίς απώλειες θυμίζοντας ότι το κλείσιμο του Ιανουαρίου ήταν στις 937 μονάδες. Οι 937 και οι 948 μονάδες είναι οι κοντινές αντιστάσεις».

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, τονίζει πως «η περασμένη εβδομάδα υπενθύμισε στους επενδυτές πως το οικονομικό κλίμα μπορεί να αλλάξει δραματικά από την μια μέρα στην άλλη. Ωστόσο το τέλος της εβδομάδας βρήκε τα χρηματιστήρια να αναμένουν την λήξη της πολεμικής διένεξης, η οποία είχε άμεσο αντίκτυπο στις ενεργειακές τιμές. Συνάμα, παρά την έως υπεραπόδοση της ελληνικής αγοράς έναντι των ξένων, η αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου έδειξε ότι δεν κάνει διακρίσεις οδηγώντας τις αποτιμήσεις σε παράλληλους δρόμους με τις αποτιμήσεις της υπόλοιπης Ευρώπης».

Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει πως «η διαγραμματική εικόνα απέκτησε μια άγρια ομορφιά καθώς μέσα σε ένα μικρό χρονικό παράθυρο έξι συνεδριάσεων ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 83 μονάδες από τα φετινά υψηλά. Η συνεδρίαση της Πέμπτης είχε δραματικό τόνο καθώς το κλείσιμο των τιμών έγινε κάτω από τον απλό κινητό μέσο όρο των 200 ημερών ενώ στο ξεκίνημα των συναλλαγών σημειώθηκε καθοδικό χάσμα τιμών (944 – 938).

Με χάσμα τιμών - ανοδικό αυτή την φορά - απάντησαν και οι αγοραστές την Παρασκευή (896 -887) επαναφέροντας τον Γενικό Δείκτη πάνω από το σημείο καμπής της μακροχρόνιας τάσης ξεκινώντας την αντίδραση οριακά υψηλότερα από τις υποτιμημένες ζώνες τιμών των ταλαντωτών.

Παρά την αντίδραση της Παρασκευής, το τεχνικό ζητούμενο για τους αγοραστές δεν έχει ικανοποιηθεί, καθώς ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται βραχυπρόθεσμα πουλημένος αφού διαπραγματεύεται κάτω από τις χρονοσειρές των 30 (938 μονάδες) και 50 (931 μονάδες) ημερών. Παρόλα αυτά, το ωριαίο διάγραμμα φλερτάρει με την αλλαγή τάσης, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής (926 μονάδες) από το μέσον της ανάκτησης των χαμένων από το ξεκίνημα της διόρθωσης.

Από την άλλη πλευρά έχοντας προηγηθεί μια δεκάμηνη συσσώρευση στα επίπεδα των 880 – 950 μονάδων ήταν αναμενόμενο ότι η συσσώρευση αυτή δεν θα πέσει εύκολα και επομένως κάποια αντίδραση ήταν σε πρώτο χρόνο αναμενόμενη. Η υπέρβαση των 938 μονάδων ξαναβάζει το Γενικό Δείκτη σε ανοδική τροχιά με στόχο τα φετινά υψηλά, ωστόσο η μάχη αυτή αναμένεται με μεγάλη ένταση λόγω των σημαντικών ρευστοποιήσεων που έχουν σημειωθεί κατά την καθοδική κίνηση της περασμένης Πέμπτης. Δεν αποκλείεται επομένως η διάσπαση να γίνει σε δύο χρόνους με βασικό σημείο αναφοράς την τεχνική δομή της συνεδρίασης της Δευτέρας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

«Παρέλαση» κεφαλαίων στο Χρηματιστήριο: Τζίρος 1,23 δισ. ευρώ το πενθήμερο

Σε υψηλά τουλάχιστον δύο δεκαετιών κινούνται οι μέσες συναλλαγές τους πρώτους δυόμισι μήνες του 2024 στο Χ.Α., καθώς το placement της Πειραιώς και η εισαγωγή του Αεροδρομίου δίνουν βάθος στην αγορά.
ΑΓΟΡΕΣ

«Φορτωμένη» ημέρα για το Χ.Α. με παράγωγα, rebalancing και τη Moody’s

Γεμάτη είναι η σημερινή συνεδρίαση, καθώς υπάρχει η τριπλή λήξη παραγώγων σε δείκτες και μετοχές, ενώ στο φινάλε θα έχουμε rebalancing λόγω αλλαγών στάθμισης στον FTSE. Το βράδυ η Moody’s θα δημοσιεύσει νέα αξιολόγηση.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

«Βουτιά» για... τεχνικούς λόγους στο ΧΑ: Πώς την εξηγούν οι χρηματιστές

Στην αναδιάρθρωση θέσεων ξένων θεσμικών λόγω της μεγάλης αύξησης της στάθμισης της Πειραιώς σε δείκτες αποδίδουν στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς τις χθεσινές, ισχυρές πιέσεις. Εκτιμούν ότι δεν εμπνέει ανησυχία.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Πέρασε το τεστ ρευστότητας το ΧΑ, κλειδιά τα κέρδη και το διεθνές ράλι

Μια πολύ απαιτητική περίοδο από πλευράς ρευστότητας πέντε μηνών έβγαλε το ελληνικό χρηματιστήριο με την ολοκλήρωση του placement της Πειραιώς. Εξαιρετικά τα εταιρικά αποτελέσματα, στήριξη από τη διεθνή άνοδο.