ΓΔ: 822.15 -0.21% Τζίρος: 66.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Ebury: Στη σκιά του πολέμου η εβδομάδα που αρχίζει στις αγορές

Οι οικονομικές ειδήσεις θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα επειδή όλα κινούνται γύρω από τις ειδήσεις για τον πόλεμο, όπως υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στις εφοδιαστικές αλυσίδες και αναμένουμε τις αντιδράσεις  από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αν μη τι άλλο έχει επηρεάσει τις αγορές, τα αναμφισβήτητα τολμηρά μηνύματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την περασμένη εβδομάδα δεν εμπόδισαν το ευρώ να βυθιστεί σε νέα χαμηλά, καθώς οι ανησυχίες αυξάνονται για τον στασιμοπληθωρισμό ή και για χειρότερα φαινόμενα, όπως αναφέρει ο Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer  της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury.  Είδαμε επίσης σημαντική ανάκαμψη στα νομίσματα της Ανατολικής Ευρώπης με επικεφαλής το ζλότι, καθώς και συνεχιζόμενα ράλι σε νομίσματα βασικών προϊόντων χωρών μακριά από τον πόλεμο, όπως το αγαπημένο μας εδώ και καιρό, βραζιλιάνικο ρεάλ. 

Οι οικονομικές ειδήσεις θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα επειδή όλα κινούνται γύρω από τις ειδήσεις για τον πόλεμο, όπως υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στις εφοδιαστικές αλυσίδες και αναμένουμε τις αντιδράσεις  από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου. Την επόμενη εβδομάδα θα είναι η σειρά της Federal Reserve. Οι προσδοκίες της αγοράς για άνοδο 25 μονάδων βάσης μας φαίνονται λογικές. Αναμένουμε επίσης ένα ξεκάθαρα τολμηρό μήνυμα για μια πιο επιθετική πολιτική από πλευράς Αμερικής. Επίσης, περιμένουμε λίγο πολύ το ίδιο αποτέλεσμα από τη συνεδρίαση της τράπεζας της Αγγλίας την αμέσως επόμενη μέρα.

Στερλίνα

Τα πολύ ισχυρά μηνιαία στοιχεία για το ΑΕΠ από το Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία ήταν πολύ ισχυρή πριν από το σοκ του πολέμου. Ωστόσο η στερλίνα δεν ωφελήθηκε, ολοκληρώνοντας την εβδομάδα κοντά στον πάτο της κατάταξης των νομισμάτων της G10. Είμαστε λίγο μπερδεμένοι με την κίνηση αυτή προς τα κάτω, πιστεύουμε ότι το νόμισμα έχει πουληθεί αρκετά και βλέπουμε περιθώρια ανάκαμψης, κάτι που αναμένεται να βοηθήσει η συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας την Πέμπτη. Αναμένουμε ότι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια, και ότι οι ανακοινώσεις της θα ακολουθήσουν αυτές της Federal Reserve και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δίνοντας μια αυξημένη εστίαση στην εξομάλυνση του αυξανόμενου πληθωρισμού εν μέσω των νέων σοκ στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται να έχει επικεντρωθεί τελικά στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ως προς τον πληθωρισμό, ωστόσο προς το παρόν οι αγορές παραμένουν εστιασμένες στην πολεμική απειλή για την ευρωπαϊκή οικονομία και το ευρώ φαίνεται να μην μπορεί να κρατηθεί πάνω από το επίπεδο του 1,10 έναντι του δολαρίου. Αυτός είναι προς το παρόν ένας κοινός αγώνας για όλα τα ευρωπαϊκά νομίσματα, αλλά πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε σημαντική θετική είδηση από τον πόλεμο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάκαμψη του ευρώ έναντι των αντίστοιχων νομισμάτων. Εν τω μεταξύ, αρκετοί ομιλητές από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν προγραμματιστεί για την Πέμπτη, κάτι που θα προσθέσει την απαραίτητη σαφήνεια στο χρονοδιάγραμμα που σχεδιάζει η ΕΚΤ για υψηλότερα επιτόκια.

Δολάριο

Ο πληθωρισμός του Φεβρουαρίου στις ΗΠΑ ανήλθε σε ένα ακόμη υψηλό πολλών δεκαετιών κι έφτασε σχεδόν 8%, αλλά τουλάχιστον για πρώτη φορά εδώ και καιρό δεν ξεπέρασε τις προσδοκίες της αγοράς. Ωστόσο, ο βασικός πληθωρισμός αυξήθηκε επίσης απότομα. Αυτή την εβδομάδα το μακροοικονομικό ημερολόγιο είναι χαλαρό, εκτός φυσικά από την κρίσιμη συνεδρίαση της Federal Reserve. Κατ' αρχήν, τα τολμηρά μηνύματα που αναμένουμε σε επικοινωνιακό επίπεδο από πλευράς της Τράπεζας αναμένεται να λειτουργήσουν θετικά για το δολάριο. Ωστόσο, ίσως αυτός ο συσχετισμός των μηνυμάτων αξιωματούχων Τράπεζας με την ανοδική πορεία του νομίσματος να έχει αποδυναμωθεί στον απόηχο της εισβολής, όπως δείχνει η αποτυχία του ευρώ να σημειώσει ανοδική πορεία την περασμένη εβδομάδα. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΚΤ, Ευρωσύστημα
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: ΕΚΤ και πληθωρισμός ΗΠΑ δίνουν τον τόνο στις αγορές συναλλάγματος

Οι traders περιμένουν τις κρίσιμες δύο εβδομάδες συνεδριάσεων των κεντρικών τραπεζών. Πρώτη είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την ερχόμενη Πέμπτη. Οι αγορές αναμένουν ότι η Τράπεζα θα προχωρήσει περαιτέρω με τολμηρές κινήσεις.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Synallagma
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Η νομισματική πολιτική δίνει, εκ νέου, τον τόνο στις διεθνείς αγορές

Στις συνεδριάσεις των ΕΚΤ και Τράπεζας της Αγγλίας στρέφεται η προσοχή αυτήν την εβδομάδα. Δεν αναμένεται μεταβολή πολιτικής από την ΕΚΤ, εν αναμονή αύξησης επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας.