ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Στα 19 ευρώ μειώνει την τιμή - στόχο για την Coca-Cola HBC η Eurobank Eq.

Σύσταση «hold» για τη μετοχή, με τη Eurobank Equities να εκτιμά ότι οι απώλειες από τις αγορές Ουκρανίας και Ρωσίας δεν πρόκειται να καλυφθούν πλήρως πριν από το 2028.

Σε υποβάθμιση της τιμής – στόχο για τον τίτλο της Coca-Cola HBC στα 19 ευρώ από 31,40 ευρώ πριν και σύσταση «διακράτηση» («hold») προχωρά με έκθεσή της η Eurobank Equities, λόγω της μεγάλης έκθεσης της εταιρείας στις αγορές Ουκρανίας και Ρωσίας. 

Όπως σημειώνεται στην ανάλυση της ελληνικής χρηματιστηριακής η Coca-Cola HBC αντλεί περί του 21% των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων από Ρωσία και Ουκρανία, γεγονός το οποίο έπληξε τη μετοχή της αλλά και τις επενδυτικές διαθέσεις έναντι του ομίλου, τάση η οποία εκτιμάται ότι, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, θα διατηρηθεί. 

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Eurobank Equities ο όγκος πωλήσεων της εταιρείας θα υποχωρήσει 10% σε ετήσια βάση το 2022, εξαιρουμένης της αγοράς της Αιγύπτου, πορεία που θα οδηγήσει σε πτώση κατά 20% τα κέρδη προ φόρων και τόκων. Η πτώση του όγκου πωλήσεων για τις αγορές Ουκρανίας και Ρωσίας υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το 60%. Παράλληλα εκτιμάται ότι οι αγορές Ρωσίας και Ουκρανίας δεν θα επιστρέψουν για την Coca-Cola HBC στα επίπεδα που βρίσκονταν προ της εισβολής πριν από το 2028. 

Ως εκ τούτου αναμένεται ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων και τόκων για το 2023 θα ενισχυθούν 15%, αλλά θα παραμείνουν 7% χαμηλότερα σε σύγκριση με αυτά του 2021, ενώ το 2024 θα φθάσουν στα 850 εκατ. ευρώ (αύξηση 3% σε σύγκριση με το 2021) και το περιθώριο κέρδους θα διαμορφωθεί στο 10,3%. 

Στο βασικό σενάριο της χρηματιστηριακής οι αγορές Ρωσίας και Ουκρανίας θα παραμείνουν ζημιογόνες για την Coca-Cola HBC τόσο φέτος όσο και το 2023, ενώ οι πραγματικές επιπτώσεις των κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία θα χρειαστεί αρκετός καιρός ώστε να «σβήσουν» για την εταιρεία. Όπως σημειώνεται χρειάστηκαν 8 χρόνια για να ανακτηθούν οι ζημίες από τη ρωσική εισβολή στην Κριμαία το 2014, ενώ σημειώνεται ότι πτώση κατά 5% του όγκου πωλήσεων για κάθε μία από τις δύο αυτές αγορές μεταφράζεται σε «αφαίρεση» περίπου 300 εκατ. ευρώ από τα κέρδη προ φόρων και τόκων της Coca-Cola HBC. 

Την ίδια ώρα η μετοχή έχει υποχωρήσει περίπου 27% από την ημέρα της ρωσικής εισβολής, με απώλειες περί των 2,5 δισ. από την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας. Με δεδομένη αυτή την πορεία η Eurobank Equities έχει υποβαθμίσει κατά 20% την εκτίμησή της για τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων για το χρονικό διάστημα 2022 – 2023. 

Οι εκτιμήσεις της Eurobank Equities για την Coca-Cola HBC

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Νέες τιμές στόχοι για τράπεζες από Eurobank Equities λόγω Ουκρανίας

Τις τιμές στόχους για την Alpha Bank και την Τρ. Πειραιώς υποβαθμίζει η χρηματιστηριακή, αμετάβλητη η τιμή για την Εθνική. Δεν αλλάζει, πάντως, σε σημαντικό βαθμό η επενδυτική θέση για τις τραπεζικές μετοχές.
opap-tzogos-stoixima
ΑΓΟΡΕΣ

Eurobank Eq.: Έτος - πρόκληση το 2022 για τον ΟΠΑΠ, στα 1,10 ευρώ το μέρισμα 2021

Εκτιμάται ότι τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων για το 2021 έχουν διαμορφωθεί στα 551 εκατ. ευρώ. Αρκετές προκλήσεις για το 2022 αλλά με τον ΟΠΑΠ να διαθέτει την ικανότητα να τις ξεπεράσει.