ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Υποβάθμισε η S&P τις προοπτικές για την αξιολόγηση της Coca Cola HBC

Ο οίκος διατήρησε αμετάβλητη τη βαθμολογία της εταιρείας σε «BBB+/A-2», ενώ επιβεβαίωσε επίσης την αξιολόγηση «BBB+» στα ομόλογά της. Βαριές απώλειες από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Υποβαθμίζει σε αρνητική την προοπτική της Coca Cola HBC ο οίκος S&P, κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα θα υπάρξει υποβάθμιση αξιολόγησης μέσα στο επόμενο 12μηνο, αλλά διατήρησε σταθερή τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγησή της.

Στον απόηχο της αναστολής των δραστηριοτήτων της Coca Cola HBC στη Ρωσία, η S&P ανακοίνωσε ότι επιβεβαίωσε τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις της Coca Cola HBC σε «BBB+/A-2», ενώ αναθεώρησε την προοπτική της σε αρνητική από σταθερή, ενώ επιβεβαίωσε επίσης την αξιολόγηση «BBB+» στα ομόλογά της.

Η εταιρεία έχει υποστεί βαριές απώλειες κεφαλαιοποίησης από την ημέρα που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθώς έχει μεγάλη έκθεση και στις δυο χώρες. Στην αρχή της εβδομάδας, η Eurobank Equities είχε υποβαθμίσει την τιμή-στοχο για την Coca Cola HBC στα 19 ευρώ έχοντας τη σύσταση hold. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Eurobank Equities ο όγκος πωλήσεων της εταιρείας θα υποχωρήσει 10% σε ετήσια βάση το 2022, εξαιρουμένης της αγοράς της Αιγύπτου, πορεία που θα οδηγήσει σε πτώση κατά 20% τα κέρδη προ φόρων και τόκων.

Ως εκ τούτου αναμένεται ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων και τόκων για το 2023 θα ενισχυθούν 15%, αλλά θα παραμείνουν 7% χαμηλότερα σε σύγκριση με αυτά του 2021, ενώ το 2024 θα φθάσουν στα 850 εκατ. ευρώ (αύξηση 3% σε σύγκριση με το 2021) και το περιθώριο κέρδους θα διαμορφωθεί στο 10,3%. 

Στο βασικό σενάριο της χρηματιστηριακής, οι αγορές Ρωσίας και Ουκρανίας θα παραμείνουν ζημιογόνες για την Coca-Cola HBC τόσο φέτος όσο και το 2023, ενώ οι πραγματικές επιπτώσεις των κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία θα χρειαστεί αρκετός καιρός ώστε να «σβήσουν» για την εταιρεία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

gas pipe-Eastmed-fysiko aerio
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα βουτιά άνω του 10% για το φυσικό αέριο, χωρίς προβλήματα οι προμήθειες

Με το βλέμμα στραμμένο στις νέες διαπραγματεύσεις Ουκρανίας - Ρωσίας και η αγορά φυσικού αερίου. Σύμμαχος στην πτώση της τιμής και η βελτίωση των καιρικών συνθηκών στην Ευρώπη. Πιέσεις και για το πετρέλαιο με πτώση άνω του 3%.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ανακτούν απώλειες οι αγορές μετά το φρένο του πετρελαίου

Στα 122 δολάρια βρίσκεται το πετρέλαιο σημειώνοντας άνοδο 3% και κάτω από τα 2.000 δολάρια την ουγγιά βρίσκεται ο χρυσός. Στο 0,30% οι απώλειες του Stoxx 600 καθώς απομακρύνονται οι φόβοι για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία «βυθίζει» τις διεθνείς αγορές

Μεγάλες απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές, ισχυρές πιέσεις και στα futures στη Wall Street. Η ανησυχία για το ενδεχόμενο απαγόρευση εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου προκαλεί νέο άλμα στην τιμή του πετρελαίου. Υπό πίεση και το ευρώ.
ΑΓΟΡΕΣ

Kερδίζουν τα γερμανικά ομόλογα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Στη σκιά του πολέμου επί ουκρανικού εδάφους κινούνται οι αγορές ενώ οι οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας είχαν ως παράπλευρη απώλεια την άνοδο των επιτοκίων στην αγορά του δολαρίου.